Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Sty, 2013 Czy można zignorować pomiar ostrości w Nikon D5000 ?
Mam Nikon D5000 i kilka szkieł z mocowaniem P-six. Zakupiłem w Funkyfoto przejściówkę z P-six na Nikon F, dodałem dandelion, działa dobrze, ostrzy na nieskończoność, tylko jest szkopuł. Robię zdjęcia z 300 (ciężka armata !), na priorytecie przysłony (S), kiedy przymykam przysłonę, czas zmienia się jak trzeba, wszystko niby OK. OK działa też potwierdzenie ostrości kiedy ostrzę (ręcznie, oczywiście). Jest tylko problem - migawkę otwiera tylko w tym momencie kiedy zasygnalizuje ostrość na półwciśniętym spuście. Kiedy nie ma - migawka jest zablokowana.
Ta blokada przy nieostrości to niedźwiedzia przysługa, bo osobiście wolałbym wyostrzyć ręcznie, zdjąć ręce i wyzwolić radiem. Takie trzymanie rąk na szkle i na spuście w trakcie wyzwalania (migawki) przy 300ce to drganie murowane.. Używając przyciska AE-L/AF-L można zdjęcie zrobić nawet na zupełnej nieostrości, no i co z tego - palec na spuście, palec na AE-L/AF-L, dłoń na pierścieniu ostrzenia szkła, g...warte !
Problem jest taki - czy można w jakiś sposób wyłączyć blokadę robienia zdjęć na nieostrości (wyłączyć pomiar ostrości) nie wyłączając pomiaru światła. Inaczej mówiąc - czy można jakoś uruchamiać migawkę, by nie była ona pod kontrolą i blokadą pomiaru ostrości, ot tak, zwyczajnie - uruchamiam migawkę i aparat robi zdjęcie, światło jest mierzone a ostrość go nie obchodzi.
Ja osobiście chętnie bym z siebie zdjął obowiązki gdyby było można, a czy ten aparat musi być jak te pracowite Japończyki - on MUSI zmierzyć ostrość, on NIE POZWOLI na zrobienie nieostrego zdjęcia ! Niech go o to głowa nie boli jak od niego tego nie wymagają !
Może ktoś z forowiczów ma rozwiązanie
Dzięki, rzeczywiście udało się. Migawka otwiera się zgodnie w warunkami oświetlenia i reaguje na manualne (bo niby jakie inne) zmiany otworu przysłony w szkle CZJ a ostrość ignoruje.
Wypłynąłem dzięki Tobie na przejrzyste wody
A swoją drogą, po to by objąć rozumem te wszystkie funkcje nawet w komórce potrzebny jest conajmniej tygodniowy kurs.
Moja S 300 CZJ w kompozycji z tym aparatem to ooooooooooooooooooooo nie, żaden paparazzi by sobie z tym żelastwem nie poradził w ręku. Statyw, tylko statyw i to porządny. Mam Linhofa, mocny stabilny, radzi sobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11