Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie chcę tym tematem wywołać wojny, ale boję się, że temat się strasznie zaśmieci, dlatego proszę o rozwagę.
Sytuacja aktualna jest taka, że w listopadzie kupiłem pełno-klatkowego staruszka Canona i po kilku dniach obcowania z nim, wiedziałem, że to jest to. Kilka dni temu straciłem go oraz mój praktycznie najnowszy i najcenniejszy obiektyw, czyli 70-200. Jakoś ASP-C już mi nie leży, no chyba, że z tele i macro wiec na razie zostają + odpowiednie szkła.
Pomyślałem o zmianie systemu, chociaż na razie tylko hipotetycznie. W tej chwili dysponuję zbyt małą kwotą na zakup czegokolwiek bo tylko 600 funtów (3000zł) i może do lutego powiększy się to do tysiąca (5000zł). Bardziej tego nie naciągnę, pomijając sprzedaż obiektywów.
Licząc, że dobiję do tego tysiąca, jestem w stanie kupić:
1Ds - pomijam
1Ds MKII - 700 funtów
5D - pomijam
5D MKII - 900 funtów
A850 - 950 funtów
A900 - 1000funtów
D700 - 850 funtów
Porównanie
W przypadku 1Dsll i 5Dll nie muszę zmieniać/dokupywać szkieł, niestety w pozostałych będzie to konieczne.
Aparat ma służyć do fotografowania portretów, panoram, wnętrz, przedmiotów oraz rzadziej do spotkań sportowych "pod chmurką". Generalnie wszystko co wymaga ogniskowych do około 100mm, bo na kolejne 70-200 długo nie będzie kasy, a na razie musiałem się przeprosić z ciemniejszym i mniej ostrym szkłem. Fotografuję zazwyczaj w dobrym oświetleniu, 90% na najniższym możliwym ISO.
Czy warto ładować się w inny system i dublować lub wymieniać szkła?
Sama Sigmowska "drobnica": 50/1.4, 150/2.8, 12-24, 18-250, ... plus kilka tc, lamp, piloty, itd łącznie warte z 500 funtów
Nie myślę zmieniać systemu "na hura". Już zadałem to pytanie przy jakiejś okazji, że "jeśli wszyscy produkują lepsze lustrzanki od Canona, to dlaczego ludzie je kupują?". Canon mi odpowiadał, ale patrzę na to pragmatycznie. Jeśli inny system zapewni mi wyraźnie lepszą jakość zdjęć, będę miał szansę na stosunkowo większy zarobek lub mniejszą utratę czasu na obróbce. Czyli w każdym przypadku się mi to opłaca. Jeśli się to sprawdzi zmienię system całkowicie.
Jak patrzysz pragmatycznie to czemu nie pomyślisz o starym 5D?
Jak chcesz pełną klatkę to ja bym został przy tym Canonie. Te matryce są ok. w porównaniu do koszmarków z APS-C no i znasz system, jego wady, zalety...
Jak patrzysz pragmatycznie to czemu nie pomyślisz o starym 5D?
Jak chcesz pełną klatkę to ja bym został przy tym Canonie. Te matryce są ok. w porównaniu do koszmarków z APS-C no i znasz system, jego wady, zalety...
Nie, no. Biorę pod uwagę Canony 1Dsll i 5Dll. Tylko jeśli ktoś wyłuszczy mi wady i zalety przejścia na Nikona bądź Sony, to zmienię system. Odrzucam jedynie pierwsze wersje 1Ds i 5D bo lekko odstają od standardów w przedstawionej piątce korpusów. Szczerze powiedziawszy nawet 1Dsll nie powinienem brać pod uwagę.
podobno "lepsze znane zło niż to nieznane"
wydaje mi się, że zostając w systemie wiesz co masz.
ponadto "zdrowy ma zawsze mnóstwo rad dla chorego", twoje ostatnie dotkliwe doświadczenie nie powinno przekreślać dorobku, miej cel, odbuduj system może na jeszcze lepszy.
przy odsprzedaży (zmianie) zawsze tracisz podwójnie, odpowiedz sobie jak duże musiałbyś mieć korzyści by zrekompensować sobie te straty.
1DsIII - z lekkim oporem
5DIII - z wielką chęcią
1DX - jaaasne, że tak
D700 - jak najbardziej
5DII - NIE
A900/850 - ... RANY... a wiesz ile dobre szkła do tego kosztują? A kup tam dobre 70-200. To stare to sobie można... wsadzić. Generalnie AF to w tym systemie LEŻY I KWICZY jak na taką klasę korpusów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10