Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowicjusz prosi o pomoc
Autor Wiadomość
MG77MG
[Usunięty]

Wysłany: Nie 13 Sty, 2013   Nowicjusz prosi o pomoc

Witam wszystkich forumowiczów.
Narodziny dziecka to zawsze dobry moment i pretekst żeby wydać trochę pieniędzy na sprzęt.
Jestem totalnym nowicjuszem, nigdy nie miałem cyfrowej lustrzanki a moja przygoda trwa póki co z kompaktem SONY TX7.
Chciałbym abyście doradzili mi co powinienem kupić bez wdawania się w detale bo i tak na razie one mi nic nie mówią chociaż z drugiej strony forum już trochę przestudiowałem.
Dodam, że jestem fanem elektroniki, lubię dobry obraz i dźwięk więc taki aparat musi robić dobre zdjęcia. Chciałbym użytkować go jak najczęściej, mam zamiar zapisać się na jakiś kurs fotografii więc do tematu podchodzę poważnie. Nie przewiduję pracy związanej z fotografią, ale chciałbym na maksa wykorzystać swoje nabyte doświadczenie i możliwości aparatu. Chciałbym kupić coś na czym będę mógł się bawić trochę dłużej a nie po dwóch latach powiedzmy zmieniać na wyższy model bo ten będzie już nie wystarczający. Nie chciałbym wydawać też fortuny, ot jestem w stanie wydać godziwe grosiwo za godziwy sprzęt.

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie propozycje i zapraszam do dyskusji.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 13 Sty, 2013   

Szczerze? Idź do sklepu, weź do ręki i napisz co ci się najbardziej podobało :D

Misio-Jedi 
Początkujący

A ile ty masz na to $ ?

Tutejszyn 
Optyczny

MG77MG, Wydaje mi się, że to tak nie zadziała. Forum w takiej sytuacji raczej nie da Ci odpowiedzi, bo tysiąc odpowiedzi, ma dokładnie tą samą wartość, co ich brak. Jeśli mówimy o aparacie, to na jakość ma wpływ wielkość matrycy. Poczytaj sobie o systemie mikro 4/3. To jest jakiś środek fotografii cyfrowej. Na lewo gorzej, na prawo lepiej.

Zanim zadasz pytanie, fajnie jest mieć już jakąś odpowiedz. Niekoniecznie dobrą, ale po prostu jakąś.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 13 Sty, 2013   Re: Nowicjusz prosi o pomoc

Misio-Jedi To chyba nie ma znaczenia.
MG77MG napisał/a:
ot jestem w stanie wydać godziwe grosiwo za godziwy sprzęt.
Gdybym miał pożartować, to polecił bym godziewego Canona EOS-1D X, albo jak chcesz "odrobinę" pofilmować to EOS-1D C :twisted: ale jak wspomniałem ... gdybym miał pożartować. :mrgreen:

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Wojmistrz napisał/a:
Szczerze? Idź do sklepu, weź do ręki i napisz co ci się najbardziej podobało :D

+1

MG77MG
[Usunięty]

Dzięki Panowie za wskazówki.
Jeśli chodzi o pieniądze (a wiadomo, że zawsze chodzi :) ) to za body + jakiś dobry obiektyw jestem w stanie wydać do 3 tysięcy (za nowy), ale wolałbym mniej. Powiedzmy, że sprzęt ma kosztować min 1500 zł (może być używany, ale z pewnego źródła, może ktoś z Was coś ma albo kogoś zna? Tylko Warszawa).
Nie chcę aparatu używać do filmowania bo od tego mam własnie TX7, który kręci fullHD i robi to naprawdę genialnie.
Przeczytałem już sporo wątków i widzę, że są ostre awantury między miłośnikami SONY a obozem Cannon/Nikon. Czytałem temat, w którym ktoś prosił o poradę w wyborze między A65 a 600D, ale więcej tam pogawędek około tematycznych niz faktycznej odpowiedzi. Wstępnie też bym się skłaniał do tego Soniaka i Canona a nawet modelu niższego 550 bo wyczytałem, że w sumie żadna różnica a parę stówek można zaoszczędzić.

Czy to będzie dla mnie dobry wybór?

Edit: właśnie spojrzałem, że A65 jest za drogi. Więc może coś z niższych modeli.

Wojmistrz 
Obserwator

Wszystkich nas łączy pasja fotografii, a niektórzy fanboye o tym zapominają. Najlepiej to ignorować :mrgreen: .

Jakiego zakresu ogniskowych się spodziewasz? Dla jednego ważna będzie byle puszka + jasna stałka, ktoś inny chce uniwersalne szkło niczym kompakt, a kto inny kilka szkieł łatających jakiś konkretny zakres ogniskowych.

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Za 3k to można fajny zestaw już mieć i to niekoniecznie takie super amatorski.

Sony jak sony, jest pogańskie w przeciwieństwie to miłościwie nam panujących kanona i nikona :mrgreen:

Zamiast a65 możesz o a57 pomyśleć-obudowa ta sama a matryca lepsza, choć wizjer gorszy.
Ale różnica w cenie żadna... Wolałbym a65 używane z kitem i jakąś 35 lub 50 mieć.
Dodatkowo do sony podepniesz przez zwykłą tanią przejściówkę wszystko na m42, bo ostrzenie z peakingiem to bajka! żaden dandelion ani potwierdzacz ostrości nie jest w stanie zrobić tego samego.

Wojmistrz 
Obserwator

rafisko napisał/a:
Sony jak sony, jest pogańskie w przeciwieństwie to miłościwie nam panujących kanona i nikona :mrgreen:
Żal

rafisko napisał/a:
Dodatkowo do sony podepniesz przez zwykłą tanią przejściówkę wszystko na m42
WOW, jak by do Canona i innych systemów się nie dało.

MG77MG
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:

Jakiego zakresu ogniskowych się spodziewasz? Dla jednego ważna będzie byle puszka + jasna stałka, ktoś inny chce uniwersalne szkło niczym kompakt, a kto inny kilka szkieł łatających jakiś konkretny zakres ogniskowych.

Kurcze, nie wiem. Nie chcę póki co targać ze sobą kilku szkieł. Raczej dobra buda + dobry, uniwersalny obiektyw, którym będę mógł zrobić dziecku ładne zdjęcia, często w ruchu, duży nacisk kładę na krajobraz/plener i chciałbym aby w nocy/przy słabym oświetleniu wychodziły piękne i wyraźne zdjęcia.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

rafisko napisał/a:
bo ostrzenie z peakingiem to bajka! żaden dandelion ani potwierdzacz ostrości nie jest w stanie zrobić tego samego.
Ale też peaking idealnym nie jest... A wręcz lubi wprowadzać w błąd.

MG77MG
[Usunięty]

rafisko napisał/a:
Za 3k to można fajny zestaw już mieć i to niekoniecznie takie super amatorski.

Zamiast a65 możesz o a57 pomyśleć-obudowa ta sama a matryca lepsza, choć wizjer gorszy.
Ale różnica w cenie żadna... Wolałbym a65 używane z kitem i jakąś 35 lub 50 mieć.
Dodatkowo do sony podepniesz przez zwykłą tanią przejściówkę wszystko na m42, bo ostrzenie z peakingiem to bajka! żaden dandelion ani potwierdzacz ostrości nie jest w stanie zrobić tego samego.

O czym Ty do mnie piszesz? :) Jakie m42? Chodzi tu o metraż mieszkania? Ja mam 66. To dobrze? :) Jaki peaking? Jaki dandelion? To jakiś wymarły gatunek? Jestem nowicjuszem ;)
Obiecuję, że jak już przejdę kurs fotografi to będziemy mogli podyskutować.

Wojmistrz 
Obserwator

MG77MG napisał/a:
dobry, uniwersalny obiektyw
To się raczej wyklucza.
Proponuję w takim razie nowego Nikona d5100 + używane szkło sigmy 28-70 :) (teraz się zacznie)
Ostatnio zmieniony przez Wojmistrz Nie 13 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 

MG77MG napisał/a:
jestem w stanie wydać do 3 tysięcy (za nowy)

Poczytaj w odpowiednim temacie o "lustrzance do 3000 zł".

Odpowiedz do tematu