Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme 10x
Autor Wiadomość
micik 
Uczestnik

Wysłany: Nie 23 Gru, 2012   Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme 10x

Witam! Zaciekawiły mnie dwie lornetki: Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme 10x50 ED.
Obydwie lornetki praktycznie są w tej samej cenie, ale zastanowią mnie ich parametry. Wiele mówi się na forum o polu widzenia, które jest decydującym parametrem komfortu patrzenia. Chciałem zapytać dlaczego ta większa mając soczewki większe o 20mm, jej pole widzenia jest o wiele mniejsze. Gdyby obydwie przyłożyć do oka, to przez którą by się lepiej patrzyło?
Tak samo dotyczy się droższego modelu FUJINON, według opinii jest jedną z lepszych, ale pole widzenia ma mniejsze, to gdzie tu więc haczyk?
Pozdrawiam

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 23 Gru, 2012   

Lornetki DOE ed - wszystko wskazuje na to, że mamy do czynienie z bardzo dobrym produktem, sądzę, że na poziomie WO (niewykluczone, że 10x50 to klon pochodzący z tej samej fabryki).
Różnice w polu widzenia wynikają z powodów konstrukcyjnych. Jeśli przejrzymy lornetki różnych firm o tych samych parametrach okaże się, że większość ma podobne a najczęściej te same parametry. "Rozciąganie" pola nie służy poprawnej korekcji - obraz na brzegu jest nieostry i występuje dystorsja. O ile pamiętam przy polu kluczowa jest wielkość zastosowanych pryzmatów i kąt własny zastosowanego okularu.
Z obu lornetek ja wybrałbym 10x50 - mimo znacznej wagi można używać z ręki.

Dale 
Rozmowny

Wysłany: Nie 23 Gru, 2012   Re: Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme

micik napisał/a:
(...) Chciałem zapytać dlaczego ta większa mając soczewki większe o 20mm, jej pole widzenia jest o wiele mniejsze (...)

Odpowiedź jest bardzo prosta, ten większy obiektyw ma dłuższą ogniskową, a więc pole widzenia będzie mniejsze, ot cała tajemnica. :grin:

jaqb 
Rozmowny

Większa soczewka -> większy rozstaw tubusów -> większe pryzmaty... a i tak za małe żeby obsłużyć takie samo pole widzenia bez winietowania :(
"Pełnoaperturowe" 10x70 z polem 6,5st dałoby się zrobić przy zaakceptowaniu duuużo większych pryzmatów i co za tym idzie wagi i ceny lornetki. Tylko kto by takie monstrum zechciał?
Tedy zostaje wybór: pole za jasność.. lub obie na różne okazje. Jedna do ręki, druga na statyw. Większe soczewki pokażą słabsze gwiazdy i ciemniejsze mgławice pod bardzo ciemnym niebem. Warto IMHO

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 23 Gru, 2012   Re: Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme

micik napisał/a:
...
Tak samo dotyczy się droższego modelu FUJINON, według opinii jest jedną z lepszych, ale pole widzenia ma mniejsze, to gdzie tu więc haczyk?
Pozdrawiam

Firmy doskonalą swoje produkty kosztem ceny ale także kalkulują. Mniejsze pole pozwala na lepiej skorygowany obraz, nawet w podobnych produktach tej samej marki, np. Vortex Viper ma mniejsze pole (ale ostre prawie w całości z mniejszymi zniekształceniami na brzegach) niż Vortex Diamondback i jest 2x droższy.

Arek 
Redaktor

jaqb, a wiesz, że Nikon 10x70 w pierwszych wersjach miał pole 6.5 stopnia i wcale nie był większy od dzisiejszego lub Fujinona?

jaqb 
Rozmowny

Czary?... ;)

A serio, wiesz może jak to zrobił, i czy aby nie winietował / obcinał przelot zbytnio?

Arek 
Redaktor

Nie wiem. Widziałem kiedyś coś takiego na ebay'u. Poszedł chyba drożej niż obecna nówka...

jaqb 
Rozmowny

Szkoda :( a już myślałem że będę miał na co zapolować.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Chodzi o źrenice wyjściowe, w modelu 10,5x70 wynoszą one 6,7mm, a w 10x50 tylko 5mm. Trzeba by zastosować znacznie większe pryzmaty, żeby przy większych źrenicach obsłużyć pole 65st. DO tak nie zrobiła, zapewne, żeby 10,5x70 była tańsza a w związku z tym okulary też dali węższe (50st). Je śli mają mniej elementów to może odbyło się to z korzyścią dla transmisji a jak nie przyoszczędzili dodatkowo to też na korekcji pola. Za to model 15x70, z mniejszą źrenicą (4,7mm), ma już podobne do 10x50 pole 66st.

jaqb 
Rozmowny

Arek na japońskiej stronie stoi 2,5kg dla 10x70 Nikona z polem 6,5st. Hm, od Fuji znacznie więcej.. tyle co DO. Jednak Chinczycy troche przesadzili z masą. Szkoda, że Nikon zarzucił duże pole. Byłby wybór.

kemot 
Początkujący
leśnik

Wysłany: Pon 24 Gru, 2012   

porównanie 10x70 i 15x70

http://translate.google.p...ed=0CIABEO4BMAk

micik 
Uczestnik

Wysłany: Pon 24 Gru, 2012   

To może teraz z innej beczki: Czy Delta Optical Extreme 15x70 ED dorównuje jakością obrazu i sprawnością optyczną FUJINON 16x70 FMT-SX ? Miał ktoś okazję porównać te dwa modele pomiędzy sobą?

[ Dodano: Sro 26 Gru, 2012 08:00 ]
Witam! Z braku odpowiedzi rozumiem że Delta nie dorównuje FUJINON , więc może jeszcze inaczej: do jakiego modelu obecnych firm można porównać parametrami i jakością optyki tą Delta Optical Extreme 15x70? ED?

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Sro 26 Gru, 2012   

micik mało kto miał w ręku DOE, póki co. To co mogę wnioskować znając dość dobrze Fujinona organoleptycznie, a BA8 z sieci: Fuji robi wrażenie punktowością gwiazd do brzegu, kontrastem i ogromną CA. Dla mnie w dzień nie do zaakceptowania. Ponoć BA8 ma mniejszą aberę ale brzegi pola to mozajka :( Jeśli taka jak w WO 10x50 ED to może drażnić - przynajmniej mnie jak przez nią patrzyłem na pokazie w DO. Choc przyznaję kontrast, jasność i centrum pola były super!
BA8 nie ma do czego za bardzo porównać, przynajmniej popularnego. Z obecnie produkowanych i łatwo w Polsce dostępnych nietopowych lornetek chyba jedyna 70-ka "pełnoaperturowa" Ja przynajmniej innej na szybko nie kojarzę. Ponoc 10,5x70 ma już pole ostre po brzegi, przynajmniej wg. opinii na CN. Ale tą dopiero pod bardzo ciemnym niebem można w pełni wykorzystać.
Znaczy jeśli skusisz się na DOE 15x70 ED to Ty napisz nam co jest warta :)

PS: TU opis porównywalnej cenowo i wagowo do DOE innej być może fajnej lornetki. Zawszeć to 20-30% gwiazdek więcej do zobaczenia, nawet od Fuji ;)

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 27 Gru, 2012   

jaqb napisał/a:
Arek na japońskiej stronie stoi 2,5kg dla 10x70 Nikona z polem 6,5st.

A gdzie? Bo tutaj:
http://www.nikon.com/prod...x50x70/spec.htm
jest juz tylko ten z 5.1 stopnia i waży 2.1 kg.

Odpowiedz do tematu