Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 24 Sty, 2013
Aparat dla ucznia szkoły fotograficznej
Autor Wiadomość
Klizati 
Nowy

Wysłany: Czw 24 Sty, 2013   Aparat dla ucznia szkoły fotograficznej

Mam do wyboru 3 aparaty, jestem uczniem szkoły fototechnicznej ale nie jestem pewny co do zakupu:

1. Nikon D7000: http://allegro.pl/nikon-d...2937699077.html

2. Canon 60D: http://allegro.pl/nowy-ca...2970667471.html

3. Canon 7D: (używany): http://allegro.pl/canon-e...2960573889.html

Jeżeli macie inne rady również piszcie, z góry dziękuję.. ;)
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 24 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 24 Sty, 2013   

Jestem w szoku :shock:
Chyba naprawdę dopiero zaczynasz przygodę z fotografią jeśli stawiasz nam takie pytanie/pokazujesz taki sprzęt. Jeśli nie wiesz o co chodzi, poczytaj trochę to forum. :zalamany:

Klizati 
Nowy

jestem amatorem a poza tym do szkoły uczęszczam od pół roku ten aparat ma mi służyć przez 3lata szkła z czasem będę dokupywał nowe, jeżeli masz jakieś rady to odpowiedz a nie na mnie nazjeżdżasz... :/ mam do wydania 4100zł Nie powinno cię obchodzić co potrafię moja wiedza jest jak narazie teorią którą w sprawie aparatu wolę się nie kierować!!

Usjwo 
Optyczny

Wojmistrz napisał/a:
Jestem w szoku :shock:

Jestem w szoku ze jestes w szoku :razz:
Co takiego szokujacego jest w pytaniu Klizati, (no moze oprocz tego ze jest osobny watek na porady co kupic)?

Wojmistrz napisał/a:
Chyba naprawdę dopiero zaczynasz przygodę z fotografią

Kazdy kiedys zaczynał.
Poniewaz jestes uczniem szkoły związanej z fotografią, więc zakładam że Twoja przygoda z foto nie zakończy sie na zakupie "puszki ze słoikiem", tylko prędzej czy pózniej będziesz potrzebował wiecej zabawek. Co oznacza ze musisz wybrac system w ktory wejdziesz. Pierwszy krok juz zrobiłes i ograniczyłes wybór do Nikona i Canona. To juz jakis wybór, według mnie słuszny (ale pewnie duzo forumowiczów się z nim nie zgodzi i będzie Cię namawiać na Pentaxa :mrgreen: ). Moim zdaniem (nie popartym żadnymi badaniami, tylko własną obserwacją) bardziej wszechstronny i dostępny jest Canon (to subiektywna opinia).
Jezeli wybierzez Nikona to sprawa jest prosta bo masz tylko jednego N na liście. Jeżeli C to ja bym chyba wybrał 60D, albo poczekał na następce 7D, który pewnie będzię topowym modelem Canona w APS-C, niestety pewnie i droższym.

kozidron
[Usunięty]

Klizati, moim zdaniem te linki dała ci Ciocia, która podpowiada ci uniwersalny plastikowy zestaw do wszystkiego :razz:

Klizati napisał/a:
jestem amatorem a poza tym do szkoły uczęszczam od pół roku

To ci powiem, że trochę wstyd ale nie z powodu, który potępił Wojmistrz, że nie znasz się na sprzęcie ale, że przez ten czas ani razu nie usłyszałeś słowa "stałka" w szkole.

Możesz tu czytać posty podobne do tego co napisał ci Usjwo, kolega cię tak "pogłaskał".
Klizati, kup sobie d7000+35/1.8 +50/1.8 ale wysil się i poczytaj tu inne wątki dlaczego, to że w szkole niewiele usłyszałeś nie znaczy, że masz bana na google albo i na optyczne.

Ja rozumiem, że można mieć wyłożone na te wszystkie technikalia ale nie usłyszałeś przez ten cały czas niczego o obiektywach i to nie od szanownych nauczycieli ale od kolegów? Bo rozumiem, że teraz jesteście na etapie szlifowania kanonów i historii fotografii.

Usjwo 
Optyczny

kozidron napisał/a:
Bo rozumiem, że teraz jesteście na etapie szlifowania kanonów i historii fotografii.

Ja od kilkunastu lat pracuje jako programista i nie radze sabie z zaawansowa konfiguracja Win7 (nie mowiac hardware PC czy Mac) :mrgreen:

kozidron napisał/a:
Możesz tu czytać posty podobne do tego co napisał ci Usjwo, kolega cię tak "pogłaskał".

Eee tam, zostałem fanboyem Canona i chcialem pierwszy przemycić prawdę o wyjątkowości systemu. Pierwsza odpowiedz/podpowiedz jest dosc wazna w procesie decyzyjnym. Trzeba dbac o marke, wiecej uzytkownikow - tanszy sprzet. :razz: :mrgreen: :wink:

komor 
Moderator

Panowie. Kilka spraw:
1. Proszę nie wyrażać zdziwienia, że ktoś zadaje podstawowe pytania. Skoro zadaje to znaczy, że się nie zna, a fakt, że uczęszcza do szkoły foto niewiele tu zmienia.
2. Proszę nie udzielać fałszywych rad w sarkastycznych odpowiedziach. Osoby początkujące mogą odczytać je wprost, co będzie bardzo szkodliwe.
3. Jak ktoś nie ma czegoś konkretnego i przydatnego do powiedzenia, to lepiej niech nie nabija postów.
Usunąłem z wątku niepotrzebną pianę i proszę nie kontynuować już tego, o czym napisałem powyżej.

pan.tadeusz
[Usunięty]

Klizati weź Canona - nie będzie problemów z pożyczaniem szkieł od kolegów ze szkoły

muzyk 

kozidron napisał/a:
kup sobie d7000+35/1.8 +50/1.8

Zgadza się, bądź podobny zestaw w Canonie:
7D Sigma 30 1.4+Canon 50 1.4 USM. Jeśli za drogo, to 7D + S.30 1.4 + 50 1.8 II.

Wojmistrz 
Obserwator

Dobrze, więc sprostowanie. Każda szanująca się szkoła robi listę - wyprawkę do szkoły. Nie chce mi się wierzyć, a skończyłem już taką jedną i uczę się w kolejnej, że nie było opracowanej listy potrzebnego i przydatnego sprzętu na dany poziom nauki. W pierwszej szkole nie było kompletnie wypisane jaki sprzęt jest potrzebny (w sensie to takie i takie, tyle i tyle itd), jedynie aparat z pełnymi funkcjami manualnymi. Ludzie z natury są leniwi i przychodzili z kompaktami, a potem co raz to lepszymi bo zawsze czegoś w poprzednim brakowało. W UK mamy inną sytuację, bo do 28 dni można oddać sprzęt (teoretycznie w stanie nienaruszonym, ale sklepy idą na rękę byle kompletne). Przekrój w śród uczniów był ogromny, bo od pełnoklatkowców i wypchanych szkłami plecaków do kompaktów ze średniej półki. Oprócz tego potrzebna była lampa, statyw i jakiś system wyzwalania. Teraz na uczelni potrzeba aparatu z wymienną optyką, szkieł z zakresu takich a nie innych ogniskowych z taką, a nie słabszą światłosiłą, statyw z dobrą głowicą (zalecana gimbalowa :mrgreen: ), blendy, statywy do lamp itd. Dosłownie studio :) Zabawne jest tylko to, że połowy zalecanego sprzętu, jeszcze w niej nie rozłożyłem bo jest na stanie do ogólnego użytku, ale było na liście.

Kolega Klizati, poszedł na łatwiznę i jak kolega kozidron napisał, o cioci, to podjął dobry trop z moimi odczuciami.

Klizati, nie interesuje mnie ile masz kasy, ale określono ci pewnie to co będziesz potrzebował i co może być przydatne. Myślę, że nie pofatygowałeś się poczytać tego forum nim zadałeś pytanie. Nie wiem jak masz poziom tej szkoły ale przyjmij dobrą radę. Taniej i lepiej przez te trzy lata będzie zajeździć 3 sztuki np Nikona D40 z allegro i kompletować tylko dobre szkła, niż do takich celów zjeździć aparat za 3-4k zł. W pierwszym roku w szkole popełniłem może 500 zdjęć, a poza nią tylko ćwicząc co było na wykładach szacuję na około 80k. Zjechałem w niej całego 30D (przetrwał 112k, dobra była pucha). Jeśli jesteś pochłonięty fotografią, przyjdzie dzień, że będziesz robił ich po 500 czy 1000 dziennie tylko po to by przemyśleć co można było poprawić i skasujesz bo nie ma sensu tego trzymać a tym bardziej obrabiać.

Może trochę za ostro ciebie potraktowałem. Jeśli tak to przepraszam. Przemyśl lepiej zakupy. Napisz jakie wymagania daje szkoła i jaki jest jej poziom. Pamiętaj, że dobre szkła zostaną ci na lata, puszkę zjedziesz i zmienisz jak zrozumiesz potrzeby.
Patrząc przyszłościowo kupił bym do szkoły Canona 30D/40D i zbierał dobre szkła, np starsze jasne Zeissy na M42.

Usjwo 
Optyczny

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli jesteś pochłonięty fotografią, przyjdzie dzień, że będziesz robił ich po 500 czy 1000 dziennie tylko po to by przemyśleć co można było poprawić...

Rany boskie, to oznacza ze szkola ma zły program nauczania ;)

RB 

A teraz popatrzmy, jak można przemyśleć własnych 500 - 1000 ujęć dziennie :-) codziennie

Zakładając (moim zdaniem dość nierealistycznie, ale ja mam pracę a nie tylko intensywny kurs fotografa), ze 10 godzin możesz poświęcić codziennie na całościowe zrobienie (klik, przemyślenie, kosz ew. obróbka) zdjęć, to wychodzi razem 36 tysiecy sekund. Czyli gdy robisz 1000 kadrów to masz 36 sekund na zdjęcie. Gdy zrobisz 500 codziennie to masz minutę i 12 sekund średnio na zdjęcie.
Poza tym śpisz, jesz, myjesz się, siedzisz na forum, podróżujesz itede przez resztę 14 godzin.
Oczywiście, to żadne odkrycie, ale niekiedy warto explicite pokazać co wynika z śmiałych tez coponiektórych mistrzów klawiatury.

Miłego doradzania życzy stetryczały facio, co oszczędzał na kliszach i rzadko walił więcej niż 2 rolki dziennie. I to na pewno, w żadnym razie nie codziennie.

Wojmistrz 
Obserwator

RB, idąc twoim tokiem myślenia, musiał bym robić rocznie od 182500 do 365000 zdjęć. 20 serii 6sek w Canonie 30D to skromne 600 zdjęć... może źle liczę? Nic nie pisałem o obróbce. Ile set zdjęć zrobiłeś testując "idealną" kroplę w locie albo wpadającą do cieczy? Oglądnąć taki "film" z klatek i wiedzieć co można poprawić to nie sprawdzanie piksel po pikselu jak widocznie masz w zwyczaju.

RB 

Wojmistrz napisał/a:
RB, idąc twoim tokiem myślenia,

Nie idąc moim tokiem myślenia, tylko idąc dosłownie za Twoim poprzednim wpisem. Tyś pisał.
Nie mam w zwyczaju oglądac zdjec po pikselu. Mam w zwyczaju pomyśleć nad kadrem. Widocznie mam znaaaacznie niższą prędkośc taktowania procesora od Ciebie. To zrozumiałe, postęp odbywa sie tu w szalonym tempie :-)

Wojmistrz 
Obserwator

RB, wyrywasz część zdania z kontekstu, dlatego dochodzisz do tak dziwnych wniosków. To jak bym stwierdził, że napisałeś:
RB napisał/a:
mam w zwyczaju oglądac zdjec po pikselu.

Ale spoko, czytaj jak sobie chcesz, twoja sprawa, twoje życie.

Odpowiedz do tematu