Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Karas, pomyśl o Fuji X-S1. Napisz co nazywasz jakością? Jakie będzie przeznaczenie zdjęć? Dlaczego akurat zoom x15, czy możesz wyrazić to w potrzebnych ogniskowych? Podam ci przykłady zoom x3: 100-300, 70-210, 18-55.
Już piszę o co chodzi z zoomem
Do tej pory miałem, lustrzankę z telekonwerterem - licząc crop , konwenter to maksymalna ogniskowa wynosiła 472 mm
472/35 = zoom x13
Stąd liczba x15
Szukałem po forach i znalazłem fz-150 (lub fz-200 ze stałym światłem)
Alternatywa to wyżej przytoczony X-S1
Tylko te aparaty mają zoom x24 - x26
Jestem realistą i wiem , że maksymalny zoom x15 jest w 100% wystarczający do moich potrzeb
Marzeniem było by Fujifilm FinePix X10 z większym zoomem
Coś co by dawało 300-450 mm na końcu
Co do przytoczonych wyżej propozycji skłaniam się raczej do fz-200 widziałem ostatnio nowy na aledrogo za 1700 zł
X-S1 to już 2250 - niestety po za moim zasięgiem
Co do wielkości matrycy - poszukuje w miarę nieszumiącej , bez super-hiper algorytmu wyostrzającego - to jest główne kryterium wyboru ...
Nie rozumiem skąd ci się wzięło to 35 w liczeniu zooma.
Zoom to stosunek krotności ogniskowych czyli np 70-200 to 210/70=3
W przypadku kompaktów problemu nie ma, bo tam większość zaczyna się z ekwiwalentem od 24mm do 28mm, ale może mi to pomoc w doradzeniu jakiegoś bezlustrowca.
Karas, max 472mm min 35mm*1.5x to daje zoom niecałe 9x
Teoretycznie mógłbyś patrzeć w zaawansowane kompakty z zoomem 10x gdyby nie fakt, że one nie mają na długim końcu ekwiwalentu 450mm a zaledwie 250mm.
Ja nadal nie umiem powyliczać pewnych danych.
Usystematyzujmy to:
Karas napisał/a:
do tej pory lustrzanka A200+35-70+70-200(flinta f:4)
Karas napisał/a:
Do tej pory miałem 28mmx1.5(crop)=42mm i też dało się przeżyć...
Więc co w w końcu miałeś? Ale pomijając skąd te 472?
Zakładając że maksymalną ogniskową masz 200mm i crop 1.5 to daje ekwiwalent 300mm. Ktoś zna tc x1.57(3)?
Z takich standardów to są x1.4, x1.7 i x2.0 stąd możesz mieć maksymalny ekwiwalent 420mm, 510mm i 600mm
Pomijając to czy możesz nam zdradzić cel downgrade'u sprzętu zamiast zmienić szkło?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 25 Sty, 2013
Wojmistrz,
Wojmistrz napisał/a:
Ja nadal nie umiem powyliczać pewnych danych.
Wojmistrz napisał/a:
Zakładając że maksymalną ogniskową masz 200mm
-210mm (usystematyzowaliśmy )
x
2.25 (1.5²)
=
472 i pół [mm]
Miałem A200 i szkło 28-85
A200 ma crop x1.5 więc wychodziło 42-127.5
oraz flinte 70-210+cropx1.5+telekonewrter x1.5 = 157.5-472.5
Teraz potrzebuje kompaktu o nisko szumiącej matrucy dającego z 450mm na końcu
(czyli to co napisałem w 2 poscie)
Kompakt / bezlustrowiec cena do 2000 zł
Istnieje coś takiego ???
dcs [Usunięty]
Karas,
Bezlusterkowiec z dwoma obiektywami -jak linkowałem położy jakością każdy kompakt z takim zoomem.
Bezlustrowce to kompakty z wymienną optyką. Namieszałeś trochę stąd dyskusja.
Ja bym kupił bym jakiegoś bezlustrowca i dwa szkła, niestety obawiam się, że przekroczysz budżet. Po prostu możesz zawieźć się obrazem z kompaktów bo w porównaniu do A200 każdy z nich szumi.
Czemu nie chcesz dokupić tylko lepszego obiektywu do Sony?
Jedyny aparat jaki znam i spełnia twoje warunki to Fuji X-S1. Jak poszukasz to znajdziesz poniżej 2000zł.
dcs [Usunięty]
Wojmistrz napisał/a:
Ja bym kupił bym jakiegoś bezlustrowca i dwa szkła, niestety obawiam się, że przekroczysz budżet
Znasz ceny?
zajrzałeś do linków?
czy tak tylko ———?
[ Dodano: Pią 25 Sty, 2013 14:05 ]
ISO 3200 JPEG
X-S1
E-PL3
G2
GF3
GF1
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 25 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12