Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor 35/1.8G i Nikon D700
Autor Wiadomość
111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Wysłany: Pon 14 Sty, 2013   Nikkor 35/1.8G i Nikon D700

Witam
Mam takie głupie pytanie, od 2 dni mam lustrzankę FX i zastanawiam się czy pozbyć się obiektywu od DXa
35/1.8G czy go zostawić ma jeszcze 1/3 roku gwarancję. Jakiś czas temu sprzedałem 50/1.8D a teraz żałuję.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 14 Sty, 2013   

111lisu, przede wszystkim zastanów się czy go będziesz używał.

W każdym razie ja bym zostawił. To nie jest drogi obiektyw, a sprzedając go stracisz w stosunku do ceny zakupu i jednocześnie nie zyskasz wiele złociszy. Możesz go używać w trybie DX jako standard, a jeśli lubisz dużą winietę to nawet w trybie FX. Dla mnie na pewno pozostawienie go w swoim arsenale ma więcej zalet niż wad.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

111lisu, na twoim miejscu sprzedalabym poki jeszcze masz gwarancje i kupila 50tke
ceny wygladaja ok http://www.ebay.pl/sch/i.....8&LH_PrefLoc=3
dolozysz nie wiecej (a moze i mniej) niz stowke i masz 50/1.8G

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

moronica napisał/a:
111lisu, na twoim miejscu sprzedalabym poki jeszcze masz gwarancje i kupila 50tke
ceny wygladaja ok http://www.ebay.pl/sch/i.....8&LH_PrefLoc=3
dolozysz nie wiecej (a moze i mniej) niz stowke i masz 50/1.8G

Teraz to jestem skołowany

Co do 50/1.8G to czytałem że jeden .... niż D

Skłaniam się bardziej do 50/1.4 ale kręci mnie Samayang 85/1.4 chociaż manual
No 85 Nikkora to cena kosmos, jednak 35 też przydałby się.
Czyli sam nie wiem czego chcę :) i szukam tej decyzji na forum :)

muzyk 

Jesli zamiezasz robic zdjecia na FX to sprzedaj.

Jak Ci potrzeba jasnej 35 tki - pomysl nad manualnym Samyangiem 35.

50 tke- czy 1.8 czy 1.4 MUSISZ miec na pelnej klatce.
Przekonasz sie, jak duzo zdjec tym obiektywem mozna zrobic.

85 - to samo - Samyang 85 1.4 jesli jakikolwiek inny 85 1.4 za drogi.
Mozna jeszcze 85 1.8 ...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Musisz? Ni nie wiem. Ja akurat 50ke z rzadka zakładam na moje De ;-)

muzyk 

Uwazam, ze 50 i FF to mus, ze wzgledu na uniwersalnosc tego szkla. Uniwersalnosc jako stalki oczywiscie. Przy czym, wypada miec to f1.4.

rafisko 
Rozmowny
ignorant

50 na ff to najmniej fajna ogniskowa. Nie lubię jej za szczególnie. Ani to szeroko ani wąsko.
Dużo lepsza jest 35 a najlepsza 85.

Samyang to zuo! na 1.4 trafianie z ostrością to przypadek. Na 2.8 łatwiej ale po co wtedy mieć szkło 1.4?

Żeby nie było mam 8 i 14mm z Korei i jestem zadowolony. A przez 85 1.4 o mało nie zrezygnowałem z zakupu normalnej 85 1.4 (normalnej, czyli z AF). Dodatkowo bokeh z 85 samyanga jest taki nijaki i wygląda jak blur w PS.

Reasumując: sprzedaj 35 i kup 85. Zobaczysz jaka to magia 85mm na ff :mrgreen:

Sunders 

hijax_pl napisał/a:
Ja akurat 50ke z rzadka zakładam

Mam podobnie na FF.

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Hmmm...
No 50 na cropie to mi w ogóle nie pasił teraz nie mam, więc muszę ustawić na zoomie i po-testować.

85 Nikkora to ceny uch 4k-6k więc nie prędko widziałem "obrazki w sieci na 85 po prosu bajka.

Od piątku mam 7setke po uwagach jednego gościa z Ustrzyk, który kupił mu mnie 50/1.8D
Bałem się ją dotknąć bo niby był nią rozczarowany, hmmm... ja odwrotnie (jestem zaskoczony na +).

Dzisiaj robiłem nawet foty starą rurą od zlewozmywaka (Nikkor AF 28-85/3.5-4,5) i są piękne,
(który kupiłem z ciekawości bo wyczytałem w mądrym Necie, że jest optycznie lepszy od AFSa)
i na D90 niczym się nie różniły od 18-105 a nawet były gorsze.
pomijam celność AF czy szybkość, ale foty (np: na 85) wyszły przyzwoite takim starym kiblem.

Bawiłem się też Jupiterem 37A i naprawdę fajny bajer fotki klasa wprawdzie robiłem garnki w kuchni :-)
Przyznam się ze manualna regulacja ostrości w tym staruszku to przyjemna rzecz
Potem założyłem Biometara 80/2.8, ale przejściówka P-SIX ma Dandeliona, który pierniczy cała zabawę.
Wypada go oderwać, albo sprzedać i kupić bez. W dodatku gorzej mi się nim ostrzy dziwne.
Teraz jest pomiar na manualu wiec dodatkowych bajerów nie trzeba.

No niech mi ktoś teraz powie że body jest nie ważne i można kupić byle co a optyka sprawę załatwi,
to skopię mu majtki ;D. Widać, że niestety na efekt całościowy wpływa dosłownie wszytko, łącznie z pstrykaczem.
Ok już nie pierniczę więcej, bo Ameryki nie odkryłem zapewne wszyscy o tym wiedzieli prócz mnie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
50 tke- czy 1.8 czy 1.4 MUSISZ miec na pelnej klatce.
Rozumiem w związku z tym, że masz 30-stkę, albo przynajmniej 35-tkę na cropie? :roll:

komor 
Moderator

rafisko napisał/a:
Samyang to zuo! na 1.4 trafianie z ostrością to przypadek.

Ja mam ledwo skromne APS-C z ciut lepszą matówką i trafiam częściej niż przypadkowo.

rafisko napisał/a:
Dodatkowo bokeh z 85 samyanga jest taki nijaki i wygląda jak blur w PS.

Nie zgadzam się. :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Nie zgadzam się. :)
Ja też nie, takie bokeh to jest z Sigm... :razz:
Ale z tego Samyanga faktycznie jest takie se.

rafisko 
Rozmowny
ignorant

komor napisał/a:
Ja mam ledwo skromne APS-C z ciut lepszą matówką i trafiam częściej niż przypadkowo.

Miałem nawet matówkę M założoną (na aps-c) i mi nie szło. Albo ślepy już jestem;P
Wolę jednak szkła z AF.

Ale z samyangiem 14mm idzie mi już dużo lepiej ale tam ustawiam ostrość na hiperfokalną i nie patrzę co widać :razz:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
albo przynajmniej 35-tkę na cropie? :roll:

Manualną na razie.

Poza tym, jakby nie patrzeć 28 mm też zbliża się do 50 tki ef efowej.

Trochę nie rozumiem, dlaczego niektórzy tak wybrzydzają 50 tkę na FF...
No ale, rzecz gustu.

Odpowiedz do tematu