Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 14 Sty, 2013 Nikkor 35/1.8G i Nikon D700
Witam
Mam takie głupie pytanie, od 2 dni mam lustrzankę FX i zastanawiam się czy pozbyć się obiektywu od DXa
35/1.8G czy go zostawić ma jeszcze 1/3 roku gwarancję. Jakiś czas temu sprzedałem 50/1.8D a teraz żałuję.
111lisu, przede wszystkim zastanów się czy go będziesz używał.
W każdym razie ja bym zostawił. To nie jest drogi obiektyw, a sprzedając go stracisz w stosunku do ceny zakupu i jednocześnie nie zyskasz wiele złociszy. Możesz go używać w trybie DX jako standard, a jeśli lubisz dużą winietę to nawet w trybie FX. Dla mnie na pewno pozostawienie go w swoim arsenale ma więcej zalet niż wad.
111lisu, na twoim miejscu sprzedalabym poki jeszcze masz gwarancje i kupila 50tke
ceny wygladaja ok http://www.ebay.pl/sch/i.....8&LH_PrefLoc=3
dolozysz nie wiecej (a moze i mniej) niz stowke i masz 50/1.8G
111lisu, na twoim miejscu sprzedalabym poki jeszcze masz gwarancje i kupila 50tke
ceny wygladaja ok http://www.ebay.pl/sch/i.....8&LH_PrefLoc=3
dolozysz nie wiecej (a moze i mniej) niz stowke i masz 50/1.8G
Teraz to jestem skołowany
Co do 50/1.8G to czytałem że jeden .... niż D
Skłaniam się bardziej do 50/1.4 ale kręci mnie Samayang 85/1.4 chociaż manual
No 85 Nikkora to cena kosmos, jednak 35 też przydałby się.
Czyli sam nie wiem czego chcę i szukam tej decyzji na forum
50 na ff to najmniej fajna ogniskowa. Nie lubię jej za szczególnie. Ani to szeroko ani wąsko.
Dużo lepsza jest 35 a najlepsza 85.
Samyang to zuo! na 1.4 trafianie z ostrością to przypadek. Na 2.8 łatwiej ale po co wtedy mieć szkło 1.4?
Żeby nie było mam 8 i 14mm z Korei i jestem zadowolony. A przez 85 1.4 o mało nie zrezygnowałem z zakupu normalnej 85 1.4 (normalnej, czyli z AF). Dodatkowo bokeh z 85 samyanga jest taki nijaki i wygląda jak blur w PS.
Reasumując: sprzedaj 35 i kup 85. Zobaczysz jaka to magia 85mm na ff
Hmmm...
No 50 na cropie to mi w ogóle nie pasił teraz nie mam, więc muszę ustawić na zoomie i po-testować.
85 Nikkora to ceny uch 4k-6k więc nie prędko widziałem "obrazki w sieci na 85 po prosu bajka.
Od piątku mam 7setke po uwagach jednego gościa z Ustrzyk, który kupił mu mnie 50/1.8D
Bałem się ją dotknąć bo niby był nią rozczarowany, hmmm... ja odwrotnie (jestem zaskoczony na +).
Dzisiaj robiłem nawet foty starą rurą od zlewozmywaka (Nikkor AF 28-85/3.5-4,5) i są piękne,
(który kupiłem z ciekawości bo wyczytałem w mądrym Necie, że jest optycznie lepszy od AFSa)
i na D90 niczym się nie różniły od 18-105 a nawet były gorsze.
pomijam celność AF czy szybkość, ale foty (np: na 85) wyszły przyzwoite takim starym kiblem.
Bawiłem się też Jupiterem 37A i naprawdę fajny bajer fotki klasa wprawdzie robiłem garnki w kuchni
Przyznam się ze manualna regulacja ostrości w tym staruszku to przyjemna rzecz
Potem założyłem Biometara 80/2.8, ale przejściówka P-SIX ma Dandeliona, który pierniczy cała zabawę.
Wypada go oderwać, albo sprzedać i kupić bez. W dodatku gorzej mi się nim ostrzy dziwne.
Teraz jest pomiar na manualu wiec dodatkowych bajerów nie trzeba.
No niech mi ktoś teraz powie że body jest nie ważne i można kupić byle co a optyka sprawę załatwi,
to skopię mu majtki ;D. Widać, że niestety na efekt całościowy wpływa dosłownie wszytko, łącznie z pstrykaczem.
Ok już nie pierniczę więcej, bo Ameryki nie odkryłem zapewne wszyscy o tym wiedzieli prócz mnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14