Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Sty, 2013 Teleobiektyw do Sony Alpha 55 - do 600-700 zł
Witajcie. Generalnie jeżeli chodzi o fotografię jestem raczej amatorem. Obecnie posiadam 2 obiektywy - kitowy 18-55 od Sony oraz 75-300 Tamrona (wersja tańsza).
Chciałbym się pobawić jakimś teleobiektywem, 500, 800 - przy czym "pobawić" to słowo klucz - chcę na to wydać mało pieniędzy, żeby w ogóle zobaczyć, czy jestem w stanie cokolwiek ciekawszego z tym zrobić.
Przeglądałem oferty i testy obiektywów Samyang, w wersjach 500 i 800 - mam mieszane odczucia. Wiem, że istnieją używane alternatywy dla tych obiektywów (np. 3M-5CA 500/f8 MC) i szczególnie w tej kwestii chciałbym prosić o podpowiedź. Co do wspomnianego w nawiasie obiektywu - mam problem z wyobrażeniem sobie jak taki obiektyw miałby pasować do mojego aparatu (czy matryca APS-C ma jakiś negatywny wpływ?)
daruj sobie te wynalazki. masz tego tamrona do 300 mm, a dalej będzie tylko męka przy takim budżecie. jesli szukasz nowych wrażeń to tu masz okazyjną ofertę w której akurat się zmieścisz http://allegro.pl/obiekty...2980341337.html
zobaczysz co to stałka i portret czy reporterka takim obiektywem. będziesz zadowolony
a cena mz okazyjna i długo to nie powisi
Na allegro dostępne są w tej chwili nic mi nie mówiące obiektywy 500:
Soligor
Revuenon
MC 3M-5CA 8/500mm
Jak toto podlączę przez przejściówkę do T2 i później na mój gwint, to nie będzie jakiś problem?
Jest też np SIGMA Telephoto 400mm APO Multi-Coated Minolta MD - czy to będzie sensownie działać z konwerterem x 1.4 lub x2 ? To samo odnośnie np. PENTACON 4/300 f4 300mm .
Zapomnij o szkłach f8, do tego lustrzanych.
Ciemności egipskie chcesz?
evanduril napisał/a:
czy to będzie sensownie działać z konwerterem x 1.4 lub x2 ?
Raczej nie, ale ... zależy od jakości konwertera.
Ten 1.4x może i da niezłe rezultaty. Ale AF bym się wystrzałowego nie spodziewał.
Z Pentaconem/Zeissem manualnym - wiadomo - w ogóle bez AF.
evanduril napisał/a:
Jest też np SIGMA Telephoto 400mm APO Multi-Coated Minolta MD
Ja mam Sigmę 400 f5.6 bez APO. Na Panasie GF1 robi się ... 800 przy f5.6
do tego adapter z przysłoną.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Sty, 2013
evanduril, do Sony obiektywu Minolta MD nie podepniesz -nie pasuje.
/z przejściówką z optyką tak, ale to bez sensu, więc zapomnij/
Ostatnio zmieniony przez dcs Nie 27 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
jak kupisz tanią kupę, to masz 99% że ci się nie spodoba.
w "małych" pieniądzach można mieć najwyżej jako-takie 400mm. jakąś starą sigmę czy tamrona (itp), ew dłuższego mafa 500f/8. ale to raczej nie 700zł, a 2x tyle. i za tą kasę na dobrą współpracę z tc też nie ma co liczyć.
jak kupisz tanią kupę, to masz 99% że ci się nie spodoba.
Co racja, to racja.
Za niezłe, nawet ciemne tele trzeba trochę zapłacić jednak.
Za manualne np. wspomniany Pentacon 500 f5.6 też dość głęboko sięgnąć do kieszeni, a efekt może być niezadowalający. Raz, że manualne ostrzenie, dwa: waga... ok 4 kg
Panowie, tylko że ja naprawdę jestem amatorem. Robię fotki tym Tamronem, który jest zdecydowanie tanim i słabym obiektywem (kosztował ok. 500 zł) i mi ta jakość odpowiada. Nic lepszego nie potrzebuję. Czy naprawdę nie dostanę nic w tej cenie, co by mi odpowiadało?
Może ta sigma 400 5.6 jeszcze się trafić w takiej cenie ale z opinii znajomego wiem, że to bardzo kapryśne szkło.
Dziwnie ostrzyło i dlatego go nie odkupiłem, choć kusiło 400mm z w miarę przyzwoitym światłem.
Trzeba byo ją domykać do f/8-11 a to już ciemnica straszna. Lepiej za 600-700 zł kup sobie flintę. Obok kultowości zyskasz stałe swiatło f/4 no i piękne minoltowskie kolory.
Panowie, tylko że ja naprawdę jestem amatorem. Robię fotki tym Tamronem, który jest zdecydowanie tanim i słabym obiektywem (kosztował ok. 500 zł) i mi ta jakość odpowiada. Nic lepszego nie potrzebuję. Czy naprawdę nie dostanę nic w tej cenie, co by mi odpowiadało?
ale to jednak 300mm+f/5.6+AF+SteadyShot
z takimi paździerzami będziesz miał ładnych parę działek w plecy (bo i czas i przesłona inne) i będziesz musiał ostrzyć ręcznie. może się okazać, że trudno tym w ogóle zrobić sensowną fotkę.
jeżeli nalegasz - no to sam przejrzałeś ofertę. poszukaj jeszcze w w/w starszych AF 400f/5.6. może coś się trafi w akceptowalnej cenie, a mz będzie użyteczniejsze niż jakieś lustrzane 800mm.
muzyk - lustro ma źrenicę w kształcie obwarzanka, więc tak naprawdę liczba T nie odpowiada f. stąd AF działa przy świetle /8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11