Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 04 Sty, 2013 Scooby-Dooby-Doo-Where-Are-You? czyli X-S1 a sprawa orbsów
Zdjęcie nr 1 wykonane Fuji X-S1, nr 2 - Sony A700. Pomińmy ewentualne inne różnice, widoczne na tych fotkach i skupmy się na poszukiwaniu orbsów. Zdjęcie Fuji wykonane przy ISO 100 (A700 zdaje się przy 200 - nie chce mi się sprawdzać). Scena wybrana świadomie ze względu na to, że przy takim motywie portal dpreview stwierdził obecność słynnych już białych, okrągłych plam, fotografując aparatem X10, wyposażonym w identyczną matrycę, co mój X-S1.
A teraz wiem o co chodzi (wystarczyło jakiś link dać, nie każdy czyta wszystko na wszystkich stronach) Rozumiem, że na górnej części choinki i pod samą nasadką to jest właśnie to?
na górnej części choinki i pod samą nasadką to jest właśnie to?
Nie Różnice między prawidłowym obrazowaniem jasnych plam a białymi orbsami zobaczysz np tu:
http://www.dpreview.com/a...rmware-fix-work
"Orbsy" to idealne, okrągłe, białe plamy, pojawiające się w silnie prześwietlonych partiach obrazu (np odblaskach słońca w lusterku czy na karoserii samochodu albo innych, metalicznych powierzchniach), otoczone kontrastowym, ciemniejszym tłem. Tak więc te dwa moje zdjęcia stanowią przykład, że w moim przypadku orbsy nie wystąpiły Te białe, o nieregularnym obrysie obszary zdjęć, to po prostu słońce, wpadające przez okno i odbijające się w bombce choinkowej, a obok bombki - w szybie drzwi balkonowych.
Pozdro
Ostatnio zmieniony przez Soniak10 Pią 04 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Soniak10, Wydaje mi się, że to słońce w oknie nie jest tutaj "silnym źródłem światła". Za jasno w pokoju i okno za ciemne. W efekcie aparat sobie poradził ze sceną.
Nie ma. Na kominach można się kłócić, czy to są orby, ale sfotografowałeś źródło światła, a nie światło odbite. Mimo wszystko punkty na kominach sprawiają wrażenie orbów. Reszta to zwykłe odbicia i na jednej fotografii blooming
Za jasno w pokoju i okno za ciemne. W efekcie aparat sobie poradził ze sceną
Sorrrrryyy. Widać z tego, że nie umiem robić tym aparatem zdjęć z orbsami, chociaz baaardzo się starałem. Wybaczysz mi?...
mrawi napisał/a:
Najlepiej wieczorem zrobić zdjęcie sygnalizatorom świetlnym i można się przekonać czy są orby
GENIALNEEE! SYGNALIZATORY NOCĄ - TO JEST TO! Uliczne czy kolejowe? Noo, mogę niesmiało dopowiedzieć jeszcze jeden motyw "na Fuji": SILNA LATARKA (najlepiej z żarówką kryptonową - 70% więcej światła!!) SKIEROWANA WPROST W OBIEKTYW X-S1, FOTOGRAFOWANA W CIEMNEJ PIWNICY!! Orbsy na mur-beton!!
PRZECIWNICY FUJI WSZYSTKICH KRAJÓW - ŁĄCZCIE SIĘ I RUSZAJCIE KAŻDEGO WIECZORA NA FOCENIE SYGNALIZATORÓW ŚWIETLNYCH ORAZ LATAREK W PIWNICACH! NIECH FUJI USCHNIE ZE WSTYDU!
Ps: już tak na całkiem poważnie : amatorom artystycznej fotografii sygnalizatorów świetlnych nocą lub zapalonych latarek w piwnicach zdecydowanie odradzam używanie Fuji X-S1 - po prostu SIĘ NIE NADAJE DO TAK AMBITNEJ TWÓRCZOŚCI. Radziłbym tylko sprawdzić pod tym kątem każdy inny aparat przed jego zakupem, żeby "zaawansowany artysta" nie doznał rozczarowania.
Wysłany: Wto 15 Sty, 2013 Re: Scooby-Dooby-Doo-Where-Are-You? czyli X-S1 a sprawa orbs
Soniak10 napisał/a:
Zdjęci fotografując aparatem X10, wyposażonym w identyczną matrycę, co mój X-S1.
Niekoniecznie identyczną bo ta matryca była zmieniana i nawet jest wymieniana na nowszą w starych aparatach.
No ale chciałem skomentować sample.
Lewy górny róg fotki - na Sony białe odbicie rozciągnięte a z X_S1 okraglutkie - podobnie czerwone światełko.
Po drugie dlaczego w prawym górnym rogu z fuji masz białą plamę a z Sony zielono?
Sądząc po odbiciu w bańce pozycja mniej więcej ta sama aefekt inny.
O ile to crop to Ok ale jeżeli to zmniejszone wersje to na cropie bedzie widac wyraźniej.
[ Dodano: Wto 15 Sty, 2013 11:20 ]
Tutejszyn napisał/a:
[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 11:59 ]
mrawi napisał/a:
A tutaj też nie ma?
Nie ma. Na kominach można się kłócić, czy to są orby, ale sfotografowałeś źródło światła, a nie światło odbite. Mimo wszystko punkty na kominach sprawiają wrażenie orbów. Reszta to zwykłe odbicia i na jednej fotografii blooming
Widziałem na forum Pentaxa fotkę choinki wykonaną przy użyciu X10 i Sigmy DP - pewnie do dzisiaj tam jest.
Na tej z DP widać było ładne kolorowe lampki a na tej z x10 białe kółka.
Uważasz że to normalne zachowanie bo fotografował źródła światła?
Zwał jak zwał efekt nie odzwierciedla tego co było w trakcie naciskania spustu i o to się rozchodziło.
Nikt się nie czepia odbić i kółek jeżeli je widać okiem nieuzbrojonym.
W przypadku sygnalizatorów jako kierowca widzę kolory czerwone, zółte, zielone lecz na zdjęciu z X10 z wadą orbsów niekoniecznie.
Zdarzały sie też zdjecia z Fuji również z innych modeli i nie tylko Fuji gdzie aparat na zdjęciu przedstawiał inne faktury niż były w rzeczywistości.
Bywa. że ktoś na to kompletnie nie zwraca uwagi ale bywają też ludzie spostrzegawczy.
Prawdopodobnie ci drudzy często rozwiązywali rysunkowe łamigłówkiw stylu " zaznacz czym róznią się te 2 obrazki"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14