Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie odnośnie Nikon Action Ex 10x50
Autor Wiadomość
Bugi 
Początkujący

Wysłany: Wto 22 Sty, 2013   Pytanie odnośnie Nikon Action Ex 10x50

Witam !
Jakiś czas temu zakupiłem lornetkę Nikon Action Ex 10x50. Zakupu dokonałem przez internet, ponieważ w mojej miejscowości nigdzie jej nie było. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Lornetka jest bardzo solidna, wygodna i daje ładny obraz. Wszystko jest cacy oprócz jednej rzeczy, która nie daje mi spokoju. Mianowicie ostrość obrazu spada dość szybko wraz z odległością od centrum pola. Oprócz tego jest to trochę nierównomierne i najgorzej jest w kierunku górnej krawędzi. Chciałem zapytać posiadaczy tego Nikona, albo osoby, które bawiły się tą lornetką czy Wasze modele również tak mają, czy to mi trafił się taki egzemplarz ?

Reklama

septimanus79 
Bywalec

Wysłany: Wto 22 Sty, 2013   

te Nikony tak mają - potwierdza to [URL=http://www.optyczne.pl/68-Test_lornetki- Nikon_Action_EX_10x50_CF.html]test optyczne.pl[/URL].

Bugi 
Początkujący

Wysłany: Sro 23 Sty, 2013   

Niby ten test to potwierdza, aczkolwiek o tej lornetce jest mnóstwo opinii na różnych forach i nigdy nikt nie wymienił tego problemu. Dlatego właśnie chciałem zapytać posiadaczy czy też tak mają w swoich modelach.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 23 Sty, 2013   

Większość lornetek ma nieostrość brzegową (a te do ok. 1000zł to chyba wszystkie). Ex 10x50 ma nieostrość bez wątpienia i zaczyna się dość wcześnie. Dla wielu ludzi Nikon to pierwsza solidna lornetka i być może nie zwracają uwagi na ten naturalny problem. Ja sam długo nie zauważyłem nieostrości brzegowej w mojej BPC 8x30, którą posiadam od czasów gdy nie było testów, opinii, itd . Trudno ocenić na podstawie opisu czy nieostrość w twoim Nikonie odbiega od normy - myślę, że nie ale warto przy okazji porównać z innym egzemplarzem. Na razie spróbuj to ocenić na podstawie testu Optyczne.pl.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Czw 24 Sty, 2013   

Actiony EX mają "nieprzyjemną" nieostrość brzegową, bo jest szara i zamazana.
Już lepiej wypada ona w tańszych Actionach VII, bo ma charakter optyki progresywnej, choć niektórzy twierdzą, że przypomina obraz widziany przez dno butelki. :razz:

Bugi 
Początkujący

Wysłany: Czw 24 Sty, 2013   

Moim zdaniem to porównanie z dnem butelki też trochę pasuje do AE. Kupując lornetkę nie spodziewałem się oczywiście 100 procentowej ostrości na całej powierzchni pola, ale nie sądziłem, że nieostrość będzie pojawiała się tak blisko centrum. Ciężko mi to ocenić procentowo, ale chyba mniej więcej zgadza się to z wynikiem testu na optycznych.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sob 26 Sty, 2013   

Zazwyczaj jest coś za coś - duże pole widzenia to większa nieostrość i odwrotnie. Przy małym polu widzenia (np. 6 stopni) łatwiej producentom je skorygować. Ostrość w niemalże całym polu widzenia mają takie lornetki jak Fujinon 10x50 czy Viper albo Nikon Se. Inna cena inna jakość.

tomek8080 
Początkujący
tomek80

Wysłany: Pon 28 Sty, 2013   

Również kupiłem Nikona i od razu zamieniłem na DOT EDa,która praktycznie jest ostra po brzegi,w Nikonie własnie mnie to strasznie denerwowało-nieostrość nie do zniesienia jak dla mnie chociaz powiem szczerze obraz wyjątkowo bardzo dobry jak na 500zl.

Bugi 
Początkujący

Wysłany: Wto 29 Sty, 2013   

No właśnie obraz w centrum jest bardzo ostry i ładny. Chyba byłoby zbyt piękne mieć taki obraz aż po same brzegi za kwotę 500 zł.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Sty, 2013   

Ciekawostka - poszczególne wersje lornetek Ex o aperturze 50mm różnią się zastosowanymi okularami i co m.in. z tego wynika - zakresem nieostrości brzegowej. Tutaj 10x50 nie prezentuje się najlepiej choć ze względu na uniwersalne parametry jest najpopularniejszą lornetką.

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Czw 31 Sty, 2013   

Prośba do Optycznych o udostępnienie wykresu sprawności optycznej dla Nikona EX 10x50. W teście jest wynik, ale nie ma wykresu.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 31 Sty, 2013   

Nie dostaniesz. Wtedy nie używali spektrofotometru więc tego nie ma. Z tego samego względu sprawność oznaczona jest z większym błędem.

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Pią 01 Lut, 2013   

Zdruzgotałeś mnie tą informacją :( Myślałem, że będę miał możliwość porównania wykresu z innymi lornetkami bo nosi mnie na zmiany sprzętowe, a tu kiszka.

A może Optyczne mają możliwość zrobienia jeszcze raz takiego pomiaru spektrofotometrem?

Bugi 
Początkujący

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   

Będąc dzisiaj w centrum handlowym skorzystałem z okazji i poprzeglądałem kilka lornetek w granicach cenowych 300-700, w celu porównania nieostrości brzegowej do nikona. Było różnie, w niektórych lepiej, w innych gorzej. W tych, gdzie było lepiej pole widzenia było mniejsze, więc jak widać coś za coś.
Natomiast po zerknięciu przez kilka lornetek doceniłem jakość obrazu w ex'ie 10x50 jeśli chodzi o centrum pola.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 03 Lut, 2013   

Polarisie, ja bym za tym wykresem nie płakał. Z jednej strony EX mimo swoich mankamentów pozostaje wciąż pod wieloma względami najlepszą lornetką za taką cenę, więc zamiast marudzić kupuj.
Po drugie, moim zdaniem, jeszcze w tym roku pojawi się jego następca EXa, zapewne niestety nieco droższy. Po trzecie wyniki testów tak czy owak możesz sobie porównać. Zamiast patrzeć na wykres popatrz na odwzorowanie bieli - oddaje ono w jakimś stopniu treść wykresu. Z lepszych od Nikona opcji masz Olympusa EXPSI 10x42 lub 2x droższe dachówki typu Vixen New Foresta czy DO Titanium ROH. I te bym w zastępstwie polecał.

Odpowiedz do tematu