Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
najlepsza 85tka pod Nikona
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 02 Sty, 2013   najlepsza 85tka pod Nikona

...pod wzgledem stosunku jakosc/cena. stad nie zakladam jakiegos okreslonego budzetu. przyznaje, najblizej mi do Zeissa o swietle 1.4, nawet w wersji ZF. Nikkor 1.8 fajny i tani ale plastikowy. AF-S 1.4 nowy drogi ale nie mam nic przeciwko uzywkom. od starszej jego wersji wolalabym AI-S bo ponoc ostrzejsza. zastosowanie planowane w stosunkowo niedalekiej przyszlosci takie jak obecnie 50tka tyle ze na FX (generalnie to co czasem wrzucam w fotografii imprez)

Reklama

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 02 Sty, 2013   

Bawiłem się kilka dni Zeissem, kilka dni Sigmą (wszystko na Canona) i w Twoim wypadku postawiłbym na Sigmę. To naprawdę niezłe szkło.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Też byłbym za Sigmą. Jakościowo niezłe a i AF będzie ;)

Sunders 

moronica napisał/a:
 najlepsza 85tka pod Nikona  
...pod wzgledem stosunku jakosc/cena

IMO Nikon AF-S 85 f/1.8G :smile:

dcs
[Usunięty]

Waga nie ma znaczenia?

[ Dodano: Sro 02 Sty, 2013 20:34 ]
Sunders, - no właśnie.

moronica 

dcs, nie ma. ty mi zaraz wyskoczysz z jakims egzotycznym szklem, o ktorego producencie nawet nie slyszalam ;)

sigma hmm... tyle sie razy juz zastanawialam nad jakas sigma i jeszcze jakos na zadna sie nie zdecydowalam. choc wyglada obiecujaco

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica napisał/a:
tyle sie razy juz zastanawialam nad jakas sigma i jeszcze jakos na zadna sie nie zdecydowalam.
Try it ... ;)

dcs
[Usunięty]

moronica,

Jak 135DC nie kupiłaś,
to może 105DC.

/Voitka SL 75/2.5 -nie polecam/

moronica 

135DC nadal za mna chodzi ale sie boje, ze bedzie dla mnie zbyt waski i z tego co zauwazylam sporo osob go z tego powodu sprzedaje - nie lezy im ogniskowa. ale w przyszlosci kto wie. dlatego tez nie chce kupowac 105 bo wtedy 135 bez sensu kupowac. na chwile obecna 85mm bedzie duzo bezpieczniejszym wyborem

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja nie kocham Sigmy bezgranicznie i generalnie do tej firmy podchodzę ostrożnie, ale 85/1.4 tej firmy był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. W Canonie mamy 85L i tutaj jest nad czym myśleć bo to szkło genialne. W Nikonie jest prościej. Sigma jest naprawdę bardzo dobra a po zabawie Zeissem... przy takim świetle i tej ogniskowej (a lubię mocno otwierać szkło) zabawa z tym ręcznym ostrzeniem było mocno upierdliwe.

moronica 

obecnie w niewielkim wizjerze moja 50tka ok mi sie ostrzy recznie, przymykam do f/2 dla poprawienia ostrosci ale 1.2 sie przydaje wlasnie przy ostrzeniu w ciezkich warunkach. za to AF czesto mi glupieje (jak uzyja stroboskopow to jest bezuzyteczny) i wtedy ostrzenie reczne szklem AF to mordega

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Mnie fajnie się ostrzyło Zeissem 50/1.4. Niestety przy 85/1.4 momentami miałem dosyć.
Jak założyć tę dłuższą ogniskową na matrycę FF to szybko zaczniesz używać łaciny kuchennej... :wink:

moronica 

ehh a dopiero co dzis sie nasluchalam ze za duzo przeklinam

[ Dodano: Czw 03 Sty, 2013 18:26 ]
coraz bardziej sklaniam sie ku nikkorowi 1.8, jak juz mam miec marne ostrzenie reczne to niech sie przynajmniej nie splucze ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   

Bawiłem się tym szkiełkiem podczas ostatnich targów w Łodzi. Przypięty do D4. Chodził miodzio, Ostrzył szybko i pewnie. Obrazek z pełnej dziury bardzo fajny. Nawet wklejałem tu na forum foty wujka_pstrykacza poczynione tym zestawem...
Tylko że... Na moje oko jednak większych różnic ze starym 58/1.8D nie zauważam. :???:
(choć być może za mało się nim bawiłem)

moronica 

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   

D czy G, coraz bardziej sklaniam sie ku zakupowi ze swiatlem 1.8 i gripa. pewnie bedzie to G, pozniej latwiej sprzedac ;)

Odpowiedz do tematu