Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Poszukuję aparatu cyfrowego kompaktowego w cenie do 1300 zł.
Aparatu będę używał amatorsko (zdjęcia z wakacji itp.).
Zależy mi na szczegółowości zdjęć, to nie musi być superzoom.
Wiem, że było już mnóstwo takich tematów ale nic odpowiedniego nie znalazłem
Za 1300? "Szczegółowości zdjęć"?
Z tego co ja rozumiem przez "szczegółowości zdjęć", myślę, że za 1300 z kompaktów nie dostanie się nic.
Dołóż kolejne 1300 i kup Sony RX100
W kategorii "w cenie", LX5 to największa "szczegółowość" do osiągnięcia z kompaktów
Jest jeszcze FujiFilm X10 (2/3") za 1550 (czyli tez ponad budżet) na skąpcu i to chyba będzie najlepsza "szczegółowość" zdjęć.
Hmmm nie chodzi mi tu o matryę, jak o samą jakość zdjęć...
Wiem że w tej cenie nie będzie nic zaawansowanego, jednak zamierzam kupic jak najlepszy aparat w tej cenie
Mimo wszystko dziękuje za odpowiedzi
Na jakość zdjęć mają oprócz ciebie wpływ matryca i optyka.
Matryce w bezlustrowchach są sporo większe i na poziomie kilkukrotnie lepszym niż 99% kompaktów. Kolejny czynnik to właściwości optyczne.
Ten rysunek przedstawia zachowanie standardowego szkła Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3.5-5.6 ED w centrum kadru. Nadmienię, że obraz powyżej 34lpmm jest traktowany jako "akceptowalny" (czytaj dla zwykłego śmiertelnika jako żyleta)
Co do LX5
To, że nie jest mi potrzebny superzoom nie znaczy, że zoom nie jest ważny
3,2x zoom to trochę za mało Odpowiedni zoom to około 20x
Pisząc superzoom miałem na myśli nikon p510 z 42x zoomem
Kolego DarkChampion
Twoje wymagania przewyższają właściwości ówczesnych aparatów cyfrowych w kategorii kompakt i za cenę, którą podałeś.
Zawsze jest coś za coś.
Jedynym sensownym rozwiązaniem będzie zatem zakup bezlusterkowca (jak tu koledzy wyżej napisali).
Twoje wymagania, coraz to nowe, stawiane w tym wątku świadczą o tym, że nie odrobiłeś lekcji i nie przejrzałeś zagadnień w tym zakresie (na tym i innych serwisach) i liczysz na łatwiznę.
To może zaczniemy z drugiej strony.
Przejrzyj proszę ten test.
Aparaty te spełniają wszystkie Twoje wymagania poza jednym tj "szczegółowość" - który jest niemierzalny
Obejrzyj sample i jeśli owa szczegółowość będzie dla Ciebie wystarczająca, stań się szczęśliwym posiadaczem jednego z nich
Tyle w temacie.
DarkChampion, a tobie zależy za krotności zooma (cyferkach) czy jakimś konkretnym zakresie ogniskowych. Bo wiesz, i obiektyw 18-55 i 70-210 to zoomy x3, ale kąt jaki nimi zarejestrujesz to ina sprawa. Licz się z tym, że czym szerszy zakres ogniskowych, tym gorsze właściwości optyczne. Mając dobry aparat (z dobrą matrycą) i dobry obiektyw, możesz zrobić zdjęcie, wyciąć (wykadrować) to co interesujące na tym ujęciu i nadal pewnie zachowasz lepszą jakość, niż robiąc to zdjęcie na słabej matrycy z fatalną optyką. Oczywiście to w pewnym zakresie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10