Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do 1300 zł
Autor Wiadomość
DarkChampion 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   Aparat do 1300 zł

Witam
Poszukuję aparatu cyfrowego kompaktowego w cenie do 1300 zł.
Aparatu będę używał amatorsko (zdjęcia z wakacji itp.).
Zależy mi na szczegółowości zdjęć, to nie musi być superzoom.
Wiem, że było już mnóstwo takich tematów ale nic odpowiedniego nie znalazłem :)

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   

Za 1300? "Szczegółowości zdjęć"?
Z tego co ja rozumiem przez "szczegółowości zdjęć", myślę, że za 1300 z kompaktów nie dostanie się nic.
Dołóż kolejne 1300 i kup Sony RX100 :twisted:

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Za drugie tyle to kupi Leica D-LUX 6 :wink:

W tej cenie (1300zł) to chyba tylko Panasonic LX-5

Ale jak dołoży 3-4 stówy to znajdzie:
Panasonic LX7
Nikon P7700
Canon S110

Wojmistrz 
Obserwator

Jackiller, a znajdziesz coś większego niż 1/1.7" ? Bo mi szczegóły uciekają...

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

W kategorii "w cenie", LX5 to największa "szczegółowość" do osiągnięcia z kompaktów
Jest jeszcze FujiFilm X10 (2/3") za 1550 (czyli tez ponad budżet) na skąpcu i to chyba będzie najlepsza "szczegółowość" zdjęć.

Sunders 

Olympus PEN EP1
http://fotonia.eu/-o_l_212.html
:smile:

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   

Ja posiadam E-PL1 z 14-42. Jeśli komuś zależy na jakości zdjęć, to bezlustrowce są na pewno warte wszelkiej uwagi.

DarkChampion 
Nowy

Hmmm nie chodzi mi tu o matryę, jak o samą jakość zdjęć...
Wiem że w tej cenie nie będzie nic zaawansowanego, jednak zamierzam kupic jak najlepszy aparat w tej cenie :P
Mimo wszystko dziękuje za odpowiedzi :)

Wojmistrz 
Obserwator

Na jakość zdjęć mają oprócz ciebie wpływ matryca i optyka.
Matryce w bezlustrowchach są sporo większe i na poziomie kilkukrotnie lepszym niż 99% kompaktów. Kolejny czynnik to właściwości optyczne.
Ten rysunek przedstawia zachowanie standardowego szkła Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3.5-5.6 ED w centrum kadru. Nadmienię, że obraz powyżej 34lpmm jest traktowany jako "akceptowalny" (czytaj dla zwykłego śmiertelnika jako żyleta)

DarkChampion 
Nowy

Co do LX5
To, że nie jest mi potrzebny superzoom nie znaczy, że zoom nie jest ważny :)
3,2x zoom to trochę za mało :) Odpowiedni zoom to około 20x
Pisząc superzoom miałem na myśli nikon p510 z 42x zoomem :D

Sunders 

DarkChampion napisał/a:
Odpowiedni zoom to około 20x

Do czego będziesz używał 20-krotnego zooma?

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Kolego DarkChampion
Twoje wymagania przewyższają właściwości ówczesnych aparatów cyfrowych w kategorii kompakt i za cenę, którą podałeś.
Zawsze jest coś za coś.
Jedynym sensownym rozwiązaniem będzie zatem zakup bezlusterkowca (jak tu koledzy wyżej napisali).

Twoje wymagania, coraz to nowe, stawiane w tym wątku świadczą o tym, że nie odrobiłeś lekcji i nie przejrzałeś zagadnień w tym zakresie (na tym i innych serwisach) i liczysz na łatwiznę.

To może zaczniemy z drugiej strony.
Przejrzyj proszę ten test.
Aparaty te spełniają wszystkie Twoje wymagania poza jednym tj "szczegółowość" - który jest niemierzalny
Obejrzyj sample i jeśli owa szczegółowość będzie dla Ciebie wystarczająca, stań się szczęśliwym posiadaczem jednego z nich
Tyle w temacie.

Wojmistrz 
Obserwator

DarkChampion, a tobie zależy za krotności zooma (cyferkach) czy jakimś konkretnym zakresie ogniskowych. Bo wiesz, i obiektyw 18-55 i 70-210 to zoomy x3, ale kąt jaki nimi zarejestrujesz to ina sprawa. Licz się z tym, że czym szerszy zakres ogniskowych, tym gorsze właściwości optyczne. Mając dobry aparat (z dobrą matrycą) i dobry obiektyw, możesz zrobić zdjęcie, wyciąć (wykadrować) to co interesujące na tym ujęciu i nadal pewnie zachowasz lepszą jakość, niż robiąc to zdjęcie na słabej matrycy z fatalną optyką. Oczywiście to w pewnym zakresie.

Odpowiedz do tematu