Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki system Wybrac? Prosze o pomoc.
Autor Wiadomość
PYTONIK 
Nowy

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013   Jaki system Wybrac? Prosze o pomoc.

Witam wszystkich forumowiczow.

Jestem nowy na tym forum i bardzo prosze abyscie poswiecili mi chwilke waszego czasu i pomogli w doborze aparatu. Fotografuje amatorsko od kilku lat. Bardzo duzo podrozuje i architektura i plener nie jest mi obca. Do tej pory robienie zdjec bardziej polegalo na pstrykaniu kompaktowcami sony albo hybryda Lumixa. Powiem szczerze ze bardzo lubie fotografowac i chcialbym bardziej zglebic tajniki fotografii tak zeby nauczyc sie robic zdjecia a nie tylko pstrykac. W sklepie z lustrzankami juz prawie kupilem D5100 ale nie bylem przekonany co do wielkosci tego aparatu. Mam dosyc duza dłoń i grip jest chyba troche za maly. Na internecie mozna znalezc oferte tego Nikona z obiektywem 18-105mm za 489 funtow i za taka sama cene z dwoma obiektywami kitowym 18-55mm i 55-200mm. Prosze was o pomoc ktory byscie wybrali zestaw z tych dwoch w sytuacji jakbyscie sie decydowali na Nikona. Nie jestem tez do konca zdecydowany co do systemu i jestem otwarty. Z tego co zauwazylem na tym forum i nie tylko dosyc kontrowersyjne jest podejscie do systemu jaki proponuje SONY. Przymierzalem sie do A57 ale tez nie jestem przekonany. I na koniec zastanawialem sie nad Canonem D650. Jak widzicie jestem troche jak ta cnotka niewydymka co to by chciala ale sama nie wie czego.
Bardzo prosze was abyscie pomogli mi dobrac odpowiedni aparat. Na co zwrocic uwage i jak dostosowac aparat do swoich potrzeb.

Ps. Prosilbym takze o podrzucenie tytulu dobrej lektury na temat fotografii. W prosty i przejrzysty sposob napisanej.

Pozdrowionka

Reklama

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013   

Nie ma złotego środka.

Nikon nie ma silnika i jest mały jak zauważyłeś, dopiero od d7000 zaczynają się sensowne aparaty u nich.
Canon od lat ciśnie to samo tylko zmienia nazwy i nic poza tym nie oferuje. IMO taka rzemieślincza marka. Solidna ale d=upy nie urywa.
Sony jest innowacyjne i szybko goni konkurencję choć tu i tam jeszcze odstaje z szumami np. ale za to ma stabilizację w puszce od najniższego modelu.

Nikt na forum nie wybierze za Ciebie tego co Ci pasuje. Jeden chwali sony, inny kanona, a trzeci nikona i przyjdzie ktoś i pentaxa pochwali.
Wszędzie jest 'coś'. To jak z miejscem zamieszkania-wszędzie dobrze gdzie nas nie ma;P

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

PYTONIK, witam kolegę z UK :) Co do systemu każdy ma plusy i minusy. Alfabetycznie o "najtańszych" modelach :)
Canon, po pierwsze drogi jak za to co oferuje zwykłemu użytkownikowi prosto z podwórka. Na takim forum onanistów sprzętowych Canon uchodzi za maksymalne dno, ze względu na słabe matryce. Półka xxxxD to pomyłka wszechczasów i może 1200D poprawi tą wizję, o ile się go doczekamy. W Canonie sens jest kupować ( z aktualnych na rynku) powyżej 60D :) Największym plusem to świetny wybór szkieł.
Nikon, nie do przebicia jak na tę chwilę jako tani dobry pierwszy aparat - prawdziwa lustrzanka. Niestety dla użytkownika chcącego korzystać głównie z AF, może być problemem zakup kolejnych szkieł. W grę wchodzą wtedy tylko droższe, nowe obiektywy z wbudowanym silnikiem. Z czystym sumieniem jeśli chcesz się rozwijać warto kupić starszy model, ale jeszcze dostępny, D90.
Pentax, aktualnie król jakości. Słaby wybór nowych szkieł, ale sam system ma inny wielki plus, czyli działa wstecz z poprzednimi typami generacjami obiektywów. Jedyny system z wbudowaną stabilizacją w korpus.
S...Sony Axx ...to nie lustrzanka, to SLT, czytaj najlepsze kompakty z wymienną optyką na świecie :twisted: . Amatorska rewelacja, tylko co i za ile pod to potem podpiąć...nie wspominając szans rozwoju systemu...

PYTONIK 
Nowy

Dzieki za szybkiego posta. Trafne spostrzerzenia.

PYTONIK 
Nowy

Co do Canona bylem najmniej przekonany i jak widze moze i slusznie. Powiem szczerze ze bardzo ciekawe jest to co piszecie. To co moze takiego zoltodzioba jak ja pchac w otwarte rece SONY to chyba potega reklamy. Bardzo denerwuja mnie przedewszystkim stoiska w Currys albo PC World gdzie Nikony i Canony sa w gablotach a tylko Sony mozna pomacac. Tylko w Megastorach sa wszystkie aparaty na wyciagniecie reki ale tylko SONY sa włączone i mozna porobic zdjecia. Jak widac z czegos to wynika....

muzyk 

rafisko napisał/a:
dopiero od d7000

Taaa...

Pytonik. Idź na całość i strzel sobie Pentaxa K5IIs - w tej chwili najlepsza matryca APSc na rynku.
Do tego jakieś sensowne szkło/a. Wydasz w cholerę kasy, ale aparat będzie co najmniej na kilka lat, a Canon go nie przemoże ze swoimi "waflami". :razz:

PYTONIK 
Nowy

Muzyk swietnie samo body to 860 funtow. Kurcze ja mam dziecko w drodze i wozek trzeba kupic. Troche za drogo hehehe.

Ale dzieki przynajmniej poczytam sobie o tym Pentaxie.

Kastom77 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:
Jedyny system z wbudowaną stabilizacją w korpus.

Sony też ma
rafisko napisał/a:
w puszce od najniższego modelu.

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Wojmistrz napisał/a:
tylko co i za ile pod to potem podpiąć

Minoltę, Panie minoltę... bo sony to jest minolta.

Naprawdę świetne szkła. Dzisiaj już takich nie robią.

BTW. PYTONIK pewnie zatrzyma się na kicie i 50, więc puszka jaką wybierze ma znaczenie drugorzędne.

PYTONIK 
Nowy

Tzn na kicie napewno nie zostane bo rownolegle chcialem sobie na poczatek kupic jakis obiektyw staloogniskowy 35mm 1.8g

[ Dodano: Nie 20 Sty, 2013 00:58 ]
BTW prosilbym nie traktowac mnie odrazu z gory. Wiekszosc to nie znaczy calosc. Jak bym mial zostac tylko przy kicie to nie szukal bym u was pomocy tylko wzial Soniaka i udawal ze jestem w siodmym niebie.

muzyk 

PYTONIK napisał/a:
Ale dzieki przynajmniej poczytam sobie o tym Pentaxie.
Nie ma za co.
Warto poczytać, bo jest o czym, a zwłaszcza zobaczyć foty z tego, w miarę możliwości wziąć do rąk i samemu zobaczyć co za cudo.
PYTONIK napisał/a:
Troche za drogo

Nie no luz.

Kup jakiegoś Nikona, a może... Pentaxa k30? (tyle, że jakiś obiektyw sensowny by potrzeba dobrać).
Jeśli i ten za drogi, to nie ma rady "Nikoś" d5100.

Canon - fajny też... ale nie ma tej dynamiki co Nikony czy Pentaxy (choć pewnie w codziennym użytkowaniu tego nie zauważysz).

Wojmistrz 
Obserwator

PYTONIK napisał/a:
Co do Canona bylem najmniej przekonany i jak widze moze i slusznie.
Nie słusznie. Zawsze możesz kupić w CEX np 5D z roczną gwarancją i mieć gdzieś amatorskie pudełeczka. Rozwojowo od dziwo wygląda najlepiej.
PYTONIK napisał/a:
Powiem szczerze ze bardzo ciekawe jest to co piszecie.
Ty niewiesz jaki się z tego temat na xx stron zrobi :)
PYTONIK napisał/a:
To co moze takiego zoltodzioba jak ja pchac w otwarte rece SONY to chyba potega reklamy. Bardzo denerwuja mnie przedewszystkim stoiska w Currys albo PC World gdzie Nikony i Canony sa w gablotach a tylko Sony mozna pomacac. Tylko w Megastorach sa wszystkie aparaty na wyciagniecie reki ale tylko SONY sa włączone i mozna porobic zdjecia. Jak widac z czegos to wynika....
Kolego zapytaj ich o Pentaxa... ja się nieźle uśmiałem. Gość był zaskoczony, że taką firmę sprzedają, a na stronie mają w ofercie jak byk.
Kastom77 napisał/a:
Sony też ma
Ale nadal mowa o lustrzance?
rafisko napisał/a:
Naprawdę świetne szkła. Dzisiaj już takich nie robią.
I w tym problem...

muzyk 

Wojmistrz napisał/a:
Ale nadal mowa o lustrzance?

Sony w temacie lustrzanki to już omega.

Wojmistrz 
Obserwator

muzyk napisał/a:
Sony w temacie lustrzanki to już omega.
+1 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
Zawsze możesz kupić w CEX np 5D z roczną gwarancją i mieć gdzieś amatorskie pudełeczka.
Przecież to też model amatorski, w dodatku mocno przestarzały, tyle tylko, że pełnoklatkowy... :roll:

Odpowiedz do tematu