Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw do 21.000 zł
Autor Wiadomość
dloogiDM 
Nowy

Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013   Zestaw do 21.000 zł

Witam.

Wiem, że na różnych forach (m.in tym) są tematy typu "jaki aparat", "jaki obiektyw" na śluby itp. Jeśli coś dubluję to przepraszam. Starałem się przejrzeć wszystko.

W najbliższym czasie otrzymam dotację na działalność fotograficzną.

Od razu odpowiem na zarzuty tych, którzy stwierdzą, że nie ma co się pchać w to, nie masz doświadczenia, będziesz psuł rynek itd.

Oczywiście,macie dużo racji. Ale... z całkiem pragmatycznego punktu widzenia, jeśli moje zdjęcia na "rynku" same się nie obronią, to najzwyczajniej w świecie po roku się zawijam. Ale sprzęt jaki kupię - nie było by mnie pewnie stać nigdy na niego.

Do rzeczy:
Zdjęcia ślubne - początkowo jako drugi fotograf, później solo
Zdjęcia w zniszczonych, opuszczonych miejscach - taka mała dewiacja

Zastanawiam się nad nikonem d800 lub d600 - pomóżcie z wyborem (ewent canon Mark III)

i szkła:
- 35mm 1.8
- 85mm 1.8
- Samyang 8mm
- ew. jakiś zoom tamrona
- szeroki kąt - 14-24 trochę za drogo, może sigma 12-24

posiadam już nikona d90+ N50 1.8, Sigma 10-20, Tamron 70-200 2.8+ lampa Nissin 622

Czy opłaca się sprzedać np d90 z tym tamronem (prawie nówka) i sigmą i dołożyć do np nikkora 24-70 2.8 albo 70-200 2.8?

Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013   

dloogiDM, nikkor 35/1.8 jest na DX a nie na FX, mam nadzieje ze zdajesz sobie z tego sprawe

rozumiem, ze tylko nowki wchodza w gre? bo fajna alternatywa dla 24-70/2.8 moglby byc starszy nikkor 28-70/2.8 ale oczywiscie tylko uzywane sa dostepne

dloogiDM 
Nowy

Oczywiście, wiem. Ale sporo osób używa pod FX i daje radę, pomimo winietowania.

35mm 1.4 byłby bajka ale cena :(

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

dloogiDM, a czemu nie N 35mm f/2? na brzegu jest slaby ale nie sadze, by odstawal od 35/1.8 na brzegu pelnej klatki

dloogiDM 
Nowy

moronica napisał/a:
dloogiDM, a czemu nie N 35mm f/2? na brzegu jest slaby ale nie sadze, by odstawal od 35/1.8 na brzegu pelnej klatki

Rzeczywiście, jest to sensowna alternatywa.

A co sądzisz o pozostawieniu/sprzedaniu posiadanego zestawu? (oprócz lampy i 50mm 1.8)

ophiuchus 
Optyczny

dloogiDM, myślę, że D600 całkiem przyzwoicie by się sprawdził. AF ma raczej bardziej niż przyzwoity, jakość zdjęć również w czołówce, a jeszcze trzy koła zostanie na obiektywy. Samyang, tak samo jak wspomniany 35 F1.8 są do aparatów z małymi matrycami więc raczej bym je sobie darował, jak chcesz tanie rybie oko, to może poszukaj Zenitara z nikonowym mocowaniem? Rozważ pozostawienie D90 jako zapasowy korpus, nigdy nie wiadomo czy los nie spłata jakiegoś figla w najważniejszym momencie ;) Dorzuć może do tego jakąś systemową lampę, tak na wszelki wypadek i chyba by było.

dloogiDM 
Nowy

No zaoszczędziłbym i to sporo... ale te wszystkie historie z pyłkami na matrycy...

I jest jeszcze kwestia, że jak już mam możliwość wykorzystania takiej kasy to chciałbym kupić już coś naprawdę dobrego. Prędzej w przyszłości uzbieram na dobre szkło niż np na lepszy korpus. Tam mi się wydaje... :)

ophiuchus 
Optyczny

Hehe, a przy D800 historie z AF ;) także żeby nie było, że zamienił stryjek siekierkę na kijek :P Ale załóżmy, że słusznie prawisz co do wydawania szmalu. Proponuję w jakimś sklepie sprawdzić jeszcze, który korpus będzie Ci się wygodniej obsługiwało.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013   Re: Zestaw do 21.000 zł

dloogiDM napisał/a:
Oczywiście,macie dużo racji. Ale... z całkiem pragmatycznego punktu widzenia, jeśli moje zdjęcia na "rynku" same się nie obronią, to najzwyczajniej w świecie po roku się zawijam. Ale sprzęt jaki kupię - nie było by mnie pewnie stać nigdy na niego.
To byłoby zbyt proste: zarejestrować firmę, wziąć dotację i zaraz potem się zwinąć. Obyś się tylko nie przeliczył. W jakimś momencie, po nie dotrzymaniu warunków, może się okazać, że sam sobie będziesz musiał zafundować sprzęt za 20 000zł.

dloogiDM 
Nowy

Spoko. Zdaje sobie sprawę za co się biorę i jakie są warunki i wymagania. Choćby się waliło i paliło to przez rok utrzymam działalność.
A wracając do tematu, czy wobec w/w problemòw z d600/d800 warto myśleć o C.Mark III ?

nienietaktak
[Usunięty]

Tutejszyn, na razie wystarczy, że rok się pomęczy i może firmę zamykać, a sprzęt zostaje. Problemem jest raczej opłacanie ZUS przez ten rok, jeżeli jest w pełnej wysokości .

dloogiDM 
Nowy

ZUS dla nowych firm jest obnizony przez dwa lata. Wychodzi coś ok 420zł bodajże.

nienietaktak
[Usunięty]

dloogiDM, wiem, ale znam takich, którzy nawet z tym mieli problemy

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sob 27 Kwi, 2013   

Czyli jak chcę sobie kupić sprzęt to bez sensu jest wykładać swoje pieniądze. Czy dobrze myślę? Trzeba założyc działalność, dostać dofinansowanie, opłacić ZUS przez rok, zamknąć działalność. Calość wyniesie mniej niż 10000PLN, za które dostaje sprzęt za 21000PLN. Naprawdę nie muszę oddawać tych pieniędzy :shock:
Jakie warunki muszę sełnić zeby dostać dofinansowanie? Przydałby mi się nowy 5mk3 i zostałoby na jakieś dobre szkło.

nienietaktak
[Usunięty]

Wysłany: Sob 27 Kwi, 2013   

Usjwo, musisz być zarejestrowanym bezrobotnym, napisać wniosek o dofinansowanie, mieć dwóch żyrantów o dochodach minimum 2000 netto albo 30.000 do zablokowania na 1,5 roku na koncie osobistym. No i liczyć na przychylnośc urzędników.

Odpowiedz do tematu