Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013 Aparat i in. sprzęt do zdjęć obrazów za szkłem
Proszę o pomoc w doborze sprzętu do celów wym. w temacie. Problemem jest dla mnie właściwe oddanie kolorów, mimo prób z różnymi ustawieniami balansu bieli. Podobnie z odbiciami światła przez szkło - filtr polaryzacyjny tylko trochę pomaga. Zasadnicza funkcja tych zdjęć to rzetelna informacja i cóż - nie jestem z nich zadowolona. Korzystam z aparatu Minolta z5 image. Z czasów analogów mam zestaw obiektywów Prakticar 2,8/28, 1,8/50 i 2.8/135 mc[co to znaczy?] na bagnet i Prakticę B100.Zdjęcia robię w pokoju z odległości ok.3m niekiedy dużych map ok.120x60cm. Na ogół korzystam z wizjera z korekcją wzroku, jestem też mało mobilna i mam niezbyt pewne ręce. Na cały sprzęt/przedsięwzięcie mogę wydać ok.4000zł. Ponieważ moje umiejętności b.krytycznie oceniam, chciałabym zakupy zrobić w sklepie z obsługą pomocną klientowi - najlepiej we Wrocławiu. Bardzo na Państwa liczę!
starsza, wydaje mi się, że jedyne sensowne rozwiązanie to zdjęcie lampy błyskowej z aparatu i ustawienie jej tak, żeby nie było odbić. Najlepiej z jakimś softboxem/parasolką. Może konieczne będą 2 lampy, żeby to było uniwersalne i jednorodne oświetlenie. Aparat nie ma znaczenia - trzeba go tylko na statywie ustawić. Jeśli chcesz mieć wierną reprodukcję kolorów, to trzeba oprócz obrazu fotografować jakiś wzorzec kolorystyczny i potem w post procesie dokonać odpowiedniej korekcji lub skalibrować sobie odpowiednie profile, jeśli to ma być focone seryjnie.
starsza, statyw, żarówki 5500K, ręcznie ustawiony WB i długi czas migawki. Źródła światła tak ustawione, by nie było ich widać w szkle (czyli pod kątem by odbicie szło poza aparat). Skoro to w pomieszczeniu - warto by było zlikwidować wszelkie powierzchnie odbijające światło. Zastanowiłbym się na dużym czarnym namiotem bezcieniowym.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi i sugestie. Część rozwiązań stosowałam, ale np.szara karta czy czarny namiot to dla mnie nowość. Jeśli na forum nie można polecać konkretnych firm do zakupów proszę o maila na fiszka2@gmail.com. Jeszcze raz dziękuję!
Raczej pomóżmy na forum niż na prv, inni też niech mają możliwość skorzystać w przyszłości.
Ja myślę, że dobrej jakości żarówki z wysokim współczynnikiem CRI (powyżej 98), nie koniecznie o super mocy bo do dyspozycji mielibyśmy statyw (oczywiście przydał by się kontrolowalny wężyk spustowy) i powinien być pełny sukces.
Użytkownicy forum ze stażem bez problemu mogą polecać konkretne zakupy, z zachowaniem pewnego wyczucia, które niekoniecznie da się przekuć na konkretne zapisy regulaminowe. Problem pojawia się, gdy pojawiają się tzw. jednopostowcy polecający wybraną firmę, szczególnie gdy robią to nagle w kilku wątkach.
Mam dość marne warunki do zabawy światłem w domu. Do likwidacji odbić stosuję sztuczkę polegającą na tym, że świecę lapą z jednego punktu (pstryk), a potem z innego, ale tak, aby tam, gdzie wcześniej było odbicie, teraz było w miarę ok (i znowu pstryk). Potem oba obrazy składam w jedno. Przykładowo tutaj zniknąłem dwa odbicia na załamaniach puszki.
Wiem, że w tym przypadku, to może nie jest dobra porada, ale może komuś się przyda
Do likwidacji odbić stosuję sztuczkę polegającą na tym, że świecę lapą z jednego punktu (pstryk), a potem z innego, ale tak, aby tam, gdzie wcześniej było odbicie, teraz było w miarę ok (i znowu pstryk).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11