Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony R1 czy coś innego?
Autor Wiadomość
matti05
[Usunięty]

Wysłany: Nie 13 Sty, 2013   Sony R1 czy coś innego?

Cześć.
Niedługo wyjeżdżam na kilka miesięcy na studia za granicę, które w większości pewnie będą wakacjami, tak więc potrzebuje czegoś do robienia zdjęć.
Lubię robić zdjęcia, ale nigdy niczego poza zwykłymi cyfrówkami nie używałem, jednak w związku z wyjazdem pomyślałem o czymś lepszym. Jak zauważyłem w nowy sprzęt za bardzo pchać się nie ma co i po przejrzeniu wielu tematów na tym i innych forach wpadłem na wymieniony w tytule Sony R1. Warto go jeszcze kupować?
Myślałem też o Nikonie D3100, ale wydaje mi się, że to trochę przerost formy nad treścią. Nie wiem też czy samo R1 nie jest za wysoką półką jak dla mnie, tak więc jeżeli uważacie, że do moich wymagań nie ma sensu go brać, to chętnie kupię coś tańszego.
Będę fotografować wszystko, czyli ludzi na zewnątrz, wewnątrz, same wnętrza, krajobrazy no i w każdych warunkach. Może jedynie makro będzie mniej mnie interesowało.
Maksymalna kwota do wydania to obecna cena R1, czyli okolice 1000 zł.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 13 Sty, 2013   

Sony DSC-R1 to fajna maszynka nawet dla wymagających. Duża matryca świetne obrazowanie i śmieszna cena jak na 8 letniego staruszka. Jeśli ogniskowa ci wystarczy to polecam. Bawiłem się tym aparatem kilka dni temu, bo wylicytowałem za 83 funty, niestety okazało się, że pęknięty był i w końcu nie kupiłem, ale w UK, w mojej ulubionej sieci komisów jest od ręki z roczną gwarancją za 135 funtów. Może jadąc przez na te studio-wakacje, będziesz przypadkiem w UK to polecam CEX.

matti05
[Usunięty]

Niestety UK nie będzie mi po drodze, jadę w całkiem innym kierunku :)
Na allegro można znaleźć różne akcesoria do tego aparatu i tak zastanawiam się co byłoby mi z tego potrzebne:
    VCL-DEH17R 1.7x tele-end converter;
    VCL-DEH08R 0.8x wide-end converter + ewentualnie VAD-RA adapter;
    HVL-F32X flash;
    statyw?

W każdym razie czekam jeszcze na ewentualną pomoc w sprawie innych modeli.

Wojmistrz 
Obserwator

Jak dla mnie to co najwyżej statyw.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 14 Sty, 2013   

To był fajny aparat w swoich czasach. Obecnie nie polecam nikomu zakupu amatorskiego sprzętu który ma 7-8 lat. Po pierwsze, elektronika starzeje się błyskawicznie. Jakość matrycy R1 na dzisiejsze standardy jest co najwyżej przeciętna. Do tego dochodzi starzenie się detektora. Po grubych kilku latach masz tam od cholery pięknych hot pikseli itp.

Z drugiej strony 1000 zł to dość mało, żeby kupić coś rozsądnego i nowego. Poszukaj może wyprzedażowych albo mało używanych Fuji X10 czy Olków EPL-3 lub Samsungów NX100, NX11 czy NX5.

Wojmistrz 
Obserwator

Znaczy 1000zł za tego R1 to było by grube przegięcie, chociaż przyznam, że mi w UK kupując za 135 (675zł) z roczną gwarancją nie zrobiło by takiej różnicy, bo tu nowe sprzęty mają też tylko rok gwarancji. R1 to dla mnie flagowy kompakt Sony tamtych lat. Matryca CMOS, 21,5 x 14,4 mm jest nadal świetną wielkością. Sam czasem biorę do ręki 10 latka Canona 300D. W mojej opinii, tylko przejęcie Minolty przez Sony w 2006 było powodem zaprzestania rozwoju tej linii, ale fakt. Za swojego Olympusa E-PL1 z 14-42 też płaciłem sporo poniżej wspomnianej kwoty. Pozostaje kwestia wygody, R1 trzyma się dziwnie, ale jeśli się pomyśli to bardzo ergonomiczne a wyświetlacz od góry też był fajnym rozwiązaniem. Gdyby był tam jeszcze zapis wideo to mógł by być wart tego tysiaka. :)

matti05
[Usunięty]

1000 zł mógłbym zapłacić za R1 jeżeli byłoby to w zestawie z różnymi rzeczami, które można znaleźć na alledrogo. Optymalna cena samego aparatu to raczej ok. 700 zł.
Jeżeli miałbym zrezygnować z R1, to który z wymienionych byłyby najlepszy? Czy ja nie zauważę różnicy i tutaj jest kwestia tego co będzie tańsze/bardziej mi się spodoba?

Wojmistrz 
Obserwator

Dla mnie optymalna cena to poniżej 500zł. Za 1000zł to kupisz bez/lustro z jakimś tanim zoomem 18-55. Poza tym przemyśl jaki aparat byś chciał, na czym najbardziej ci zależy. Jeśli chcesz się rozwijać w przyszłości, to skocz na głębszą wodę i kup np Nikona d3000 lub Canona 1000D ze wspomnianym obiektywem. Kupując jeszcze starsze modele, za 1000zł możesz nawet wyposażyć się w zewnętrzną lampę i statyw. Czegoś ci jeszcze potrzeba? To kwestia twojego nastawienia.

Sunders 

matti05 napisał/a:
Optymalna cena samego aparatu to raczej ok. 700 zł.
Jeżeli miałbym zrezygnować z R1, to który z wymienionych byłyby najlepszy?

Z wymienionych przez Arka aparatów w Twoim zasięgu są chyba tylko używane samsungi NX5 lub NX100.

Wojmistrz 
Obserwator

1000zł nastawiając się na używkę, można kupić sporo modeli aparatów. Jak ktoś nie chce gonić nowości to może mieć fajny sprzęt i fotografować z pasją bez obciążania portfela. Przed chwilą spojrzałem na allegro. Na prawdę jest w czym wybrać.

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
Dla mnie optymalna cena to poniżej 500zł.

Wojmistrz, Ty lepiej o cenach nic nie pisz, bo tylko ludzi denerwujesz tymi ofertami z UK. :) U nas to już nawet książki są droższe niż w UK ostatnio…

Wojmistrz 
Obserwator

komor, niby tak, ale tyle Polaków jest w UK, że ciężko nie mieć kogoś znajomego kto jedzie do/wraca z wysp. Przecież można zagadać co nie? Ja też stale o coś z Polski proszę przywieźć lub zawieść i nic mi nie brakuje... jedynie spirytusu rafinowanego, bo samolotem tego się nie przewiezie, a samochodami rzadko ktoś podróżuje, dlatego tyle co laptopa, aparat do podręcznego ... nawet mogę komuś opłacić duży bagaż za 20 funtów jak mam coś większego.

matti05
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Sty, 2013   

Rozglądałem się za 1000D/1100D (swoją drogą czy opłaca się dopłacać do 1100D?), ale trochę muszę przyciąć fundusze, więc czy jest szansa znaleźć coś sensownego w cenie 600-700 zł? Widzę, że w takiej cenie można kupić A100, ale czy warto? Może jest coś lepszego w tym przedziale cenowym?

Dominika 
Rozmowny

R1 pobije na leb 1100D czy A100 z kiepskimi kitowymi szklami. Mam R1 i jesli chodzi o jakosc zdjec i samo szklo ten aparat do dzisiaj jest konkurencja dla tanich lustrzanek z kitami i kompaktow.

matti05
[Usunięty]

Ten R1 ciągle mi siedzi w głowie, ale radą poprzedników zacząłem szukać czegoś innego.

Odpowiedz do tematu