Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013 Jakie obiektywy do fotografii obrotowej ?
Witam serdecznie,
mam zamiar założyć studio fotograficzne specjalizujące się w fotografii obrotowej. Używać będę oprogramowania oraz sprzętu firmy Orbitvu. Aparat jaki mam zamiar kupić to Canon 60D. Teraz zastanawiam się jakie obiektywy dobrać do tego sprzętu. Fotografować będę obiekty małe (typu biżuteria, zegarki) oraz średnie (platforma obrotowa 180cm srednicy) czyli ubrania, meble itp do 200kg. Zastanawiam się jakie obiektywy/obiektyw będą do tego celu najlepsze. Mój budżet to 4500zł.
aklamott, trochę zależy od tego czy przewidziałeś odpowiednio duże odejście (odległość planu zdjęciowego od aparatu). Jeśli masz w pomieszczeniu odpowiednio dużo miejsca to powinieneś wybrać typowy obiektyw makro plus ewentualnie coś jeszcze.
Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM (test) pozwoli Ci zrobić zarówno przedmioty małe (z bliska) jak i po odsunięciu się te większe. Sigma 85/1.4 to dobry obiektyw ale nie do tych celów. Jeśli nie masz za dużo miejsca w studio to być może będziesz potrzebował krótszej ogniskowej do tych dużych mebli.
aklamott [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013
Dziękuję za odpowiedź. Powiem tak, nie mam jakiegos wielkiego studia ale pokój powinien wystarczyć. Chciałbym wykorzystać tą sumę, dlatego szukam czegoś z dobrym światłem, minimum 1.4. Może źle myślę ? sigma 85mm 1.4 ma minimalną odległość ostrości 85cm więc myślę, że mniejsze obiekty dam radę zrobić, nie chce tu przesadzać (najmniejsze przedmioty to jakieś pierścionki itp). Samyang 35 byłby do fotografowania przedmiotów typu kurtka, spodnie, całych modeli. Bardzo proszę o propozycje czegoś jaśniejszego Pozdrawiam !
aklamott, do zdjęć produktowych niepotrzebny jest jasny obiektyw, bo będziesz miał za małą głębię ostrości. Moim zdaniem będziesz przymykał i tak minimum do f/8. Nie rozmawialiśmy jeszcze o oświetleniu. Przewidziałeś to w budżecie całego przedsięwzięcia?
Jeśli pokój nie ma 10 metrów długości na jednym boku, to do sfotografowania obiektyw wielkości 180 cm będziesz potrzebował coś szerszego niż 60 mm na matrycy APS-C. Oprócz zaproponowanego przeze mnie obiektywu makro przydałoby się więc coś szerszego, ale nie za szerokiego, bo fotografując ze zbyt małego dystansu zrobisz katastrofę pod względem perspektywy, co w przypadku fotografii obrotowej może dać szczególnie komiczne efekty, o ile mi wyobraźnia nie szwankuje.
Manualny Samyang 35/1.4 nie jest złą propozycją, ale nie wiem czy nie wolałbym zwykłego zooma, choćby posiadanej przeze mnie Sigmy 17-70, żeby mieć większą elastyczność.
aklamott [Usunięty]
Dziękuję za naprawdę fachową pomoc. Studio będzie wyposażone w trzy lampy fomei digitalis-600 rf. Dobrze, powiedzmy, że do mniejszych obiektów będzie Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM. Zostanie około 2800zl na obiektyw dla większych obiektów. Może tym razem coś jaśniejszego ? Będę mógl wtedy popstrykać coś w wolnym czasie w trudnych warunkach pogodowych
Skoro osobny budżet na oświetlenie masz, to rzeczywiście można pomyśleć o jeszcze jakimś obiektywie. Co do dokładnego modelu Sigmy to są już ze trzy warianty 17-70, ja mam najstarszy, ale w sprzedaży jest obecnie chyba ta: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM (test). Ale mając 2800 zł można pomyśleć o czymś lepszym albo bardziej dostosowanym do innych potrzeb. Tradycyjny kandydat to Tamron 17-50/2.8 (dwa warianty, znajdziesz w zalinkowanej powyżej bazie obiektywów), Canon EF-S 17-55/2.8 IS, ale na tego może nieco zabraknąć. Albo jaśniejsze dwie stałki, choćby i proponowany przez Ciebie Samyang 35/1.4 (ale to jest obiektyw manualny!), lub nowość, Sigma 35/1.4, o której możesz też poczytać w ostatnich paru tematach.
aklamott [Usunięty]
Wieczorem ogarnę propozycje, dzięki bardzo. Powiedz tylko czy ten canon 17-55/2.8 IS może mieć przesłonę 2.8 na ogniskowej 55 ? Wiem ze samyang jest manualny i mnie to raczej nie martwi, tylko tak jak powiedziałeś, czy da radę pstryknąć coś większego typu model ok 180cm z bliskich odległości ?
[ Dodano: Czw 07 Lut, 2013 18:48 ]
komor, pisząc dwie stałki masz na myśli Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM plus sigma lub samyang 35mm ? poza autofocusem jest miedzy nimi wielka różnica ?
Powiedz tylko czy ten canon 17-55/2.8 IS może mieć przesłonę 2.8 na ogniskowej 55 ?
Tak, ten obiektyw ma stałe światło f/2.8 na wszystkich ogniskowych. Oczywiście z możliwością przymknięcia.
aklamott napisał/a:
komor, pisząc dwie stałki masz na myśli Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM plus sigma lub samyang 35mm ?
W zasadzie nie, bo pisałeś, że po zakupie Canona 60 zostanie 2800 zł, a to wystarczy na więcej. Jeśli nie masz jeszcze skrystalizowanych potrzeb lub zainteresowań fotograficznych to ja jednak nie polecam zostania z samymi stałkami, ale jednak zainwestowanie w standardowego zooma. Jest stary i długi wątek na ten temat: Co zamiast KITA do Canona, warto przeczytać ostatnie kilkanaście stron.
aklamott napisał/a:
poza autofocusem jest miedzy nimi wielka różnica ?
W cenie dosyć spora. Co do reszty to trzeba zajrzeć do testów. Sigma 35/1.4 to jest bardzo świeży produkt i choć obiecująco się zapowiada, z tego co można przeczytać, to ja do matrycy APS-C nadal wolałbym jednak starszą Sigmę 30/1.4 – tańsza, szersza (te 5 mm ma znaczenie przy tej ogniskowej). Wtedy w budżecie zmieściłbyś coś jeszcze, choćby i manualnego Samyanga 14 mm f/2.8. Albo standardowy zoom (Tamron/Sigma) i jedna stałka (14 lub 30 mm). Możliwości jest sporo.
aklamott [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Lut, 2013
Witam po małej przerwie, dziś skontaktowałem się z orbitvu żeby dopytać jaki obiektyw jest najlepszy do fotografii obrotowej. Polecono mi zainteresować się obiektywami zmiennoogniskowymi ponieważ znacznie ułatwia do pracę. Do bardzo małych przedmiotów myślę że pozostanie Canon 60 mm f/2.8 EF-S Macro USM . Na drugi obiektyw miałbym 1500zł max ponieważ zaszły pewne zmiany i budżet się zmniejszył. Zaproponowano mi Canon EF-S 17-85 mm f/4-5,6 IS USM ale myślę, że można znaleść coś lepszego.
komor będę wdzięczny jeśli powiesz mi co myślisz o tych dwóch obiektywach jako dodatkach do canona 60mm 2.8, miałyby za zadane fotografować przedmioty o większych gabarytach, typu kurtka, manekin, sofa
aklamott, obydwa te Tamrony do Twoich zastosowań zasadniczo niewiele się różnią. Oczywiście różnią się ogniskowymi, ale żaden z nich nie jest ani specjalizowany do makro, ani nie ma innych przydatnych zalet w tym akurat zastosowaniu (co nie oznacza, że nie mają zalet w innych zastosowaniach).
Pomysł na kupno zooma jako uzupełnienia obiektywu makro jest dobry. Ciebie tak naprawdę powinna interesować osiągana ostrość przy przysłonach f/8–f/16. Stąd Canona 17-85 bym raczej odrzucił. Jest jeszcze nowszy Tamron 17-50 w wersji ze stabilizacją oraz np. Sigma 17-70 w wersji nowszej, czyli f/2.8–4.0. http://www.optyczne.pl/18...ość_obrazu.html
aklamott napisał/a:
Innym rozwiązaniem mógłby być jeden obiektyw do wszystkiego za cenę około 3300zł (raczej nie więcej niż 3300zł), czy warto ? i jaki ?
Do tych zastosowań – nie zdecydowałbym się na to.
aklamott [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Lut, 2013
Dziękuję za pomoc wychodzi na Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 + Canon EF-S 60 mm f/2.8. Myślę, że będę zadowolony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11