Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: hijax_pl
Sro 13 Lut, 2013
wybór systemu canon czy nikon i obiektyw :]
Autor Wiadomość
Nikola 
Nowy

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   wybór systemu canon czy nikon i obiektyw :]

Witam was. Pewnie się powtórzę z tematem ale na wiosnę planuje kupić sobie lustrzankę z dobrym obiektywem/ami i lampą zewnętrzną. Zastosowanie do jakiego będzie mi potrzebna to w szczególności zdjęcia na ślubach a także weselach, do tego potrzebuję go w dużej mierze do sesji zdjęciowych no i rodzina, może portrety. Przyda mi się też do zdjęć zwierząt i przyrody gdyż mam z tym trochę styczności na co dzień. Oglądałam trochę zdjęć znajomych którzy korzystają z canona i nikona i mam wrażenie że zdjęcia z N są bardziej nasycone? a z C kolory są jakby mniej żywe ??? Pomożecie wybrać mi najlepszy system oraz jakiś obiektyw na sam początek ? :) i może jakiś program do obróbki ;) Czytałam że canon ma większą ofertę obiektywów lecz gorszą matryce, że nikon ma lepszą optykę ale mniej obiektywów i tak dalej ale nie o to pytam. Nie wiem co wybrać więc wolę poznać opinię osób które mają większe pojęcie w tym temacie :) Poradźcie jakiś dobry zestaw który będzie mi służył przez lata. Jeszcze powiem że kiedyś robiłam zdjęcia lustrzankami więc nie jestem ciemna w tym temacie i nie musicie doradzać czegoś dla początkującej osoby :P

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   

Nikola, a do czego mialby byc ten pierwszy obiektyw? bo chyba nie i do slubow i do przyrody

Canon generalnie ma gorsze matryce, Nikon niekoniecznie ma lepsza optyke, to juz zalezy od konkretnego obiektywu. obaj producenci maja bardzo rozbudowana oferte szkiel wiec to zalezy juz od tego jakie szkla ci sa potrzebne i jaki masz budzet. do zastosowan zarobkowych najlepiej jednak miec pelna klatke, nawet amatorska

jaad75 
Klub Pierdzieli

moronica napisał/a:
do zastosowan zarobkowych najlepiej jednak miec pelna klatke, nawet amatorska
Eee... W Canonie może, w Nikonie niekoniecznie.

moronica 

jaad75, nie napisalam koniecznie, napisalam najlepiej :P

Nikola 
Nowy

Pierwszy wolałabym do wesel i sesji a do przyrody później :) Chociaż w sumie możecie mi poradzić od razu i do przyrody, nic nie zaszkodzi :) będę wiedziała na przyszłość już co kupić.

moronica napisał/a:
Nikola, a do czego mialby byc ten pierwszy obiektyw? bo chyba nie i do slubow i do przyrody

Canon generalnie ma gorsze matryce, Nikon niekoniecznie ma lepsza optyke, to juz zalezy od konkretnego obiektywu. obaj producenci maja bardzo rozbudowana oferte szkiel wiec to zalezy juz od tego jakie szkla ci sa potrzebne i jaki masz budzet. do zastosowan zarobkowych najlepiej jednak miec pelna klatke, nawet amatorska

moronica 

Nikola, jaki budzet?

Nikola 
Nowy

6/7 tysięcy tak myślę. wystarczy na dobry zestaw? czy lepiej dołożyć więcej ?

moronica napisał/a:
Nikola, jaki budzet?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Nikola napisał/a:
na wiosnę planuje kupić sobie lustrzankę z dobrym obiektywem/ami i lampą zewnętrzną. Zastosowanie do jakiego będzie mi potrzebna to w szczególności zdjęcia na ślubach a także weselach, do tego potrzebuję go w dużej mierze do sesji zdjęciowych no i rodzina, może portrety.
Nikola napisał/a:
6/7 tysięcy tak myślę. wystarczy na dobry zestaw?
To albo rybki albo akwarium ... :grin:

moronica 

8k na d7000 i 17-55/2.8 by starczylo

ophiuchus 
Optyczny

Ewentualnie zamiast Nikonowskiego 17-55 wziąć Sigmę 17-50OS i jeszcze zmieści się lampa zewnętrzna w budżecie. Ale to już nie uwzględniając takich bzdur jak zapasowy akumulator, czy karty (sztuk kilka), które na imprezach raczej będą nieodzowne... I jakieś nosidełko na to wszystko.

Nikola 
Nowy

Czyli wg was system nikona będzie lepszy od canona? tak patrząc już w przyszłośś jak będę kiedyś już zmieniała body na lepsze... Wiem że w canonie dobrym wyborem na zmianę w przyszłości był by C 5D mIII a w nikonie body w tej klasie jakie jest? Gdzieś kiedyś czytalam że canon jest lepszy do portretów i sesji a nikon do krajobrazów to prawda czy bzdury ktoś napisał? Głównie zależy mi na fotografowaniu ludzi i do tego chcę wybrać lepszy system. I jeszcze chcę się upewnić czy tak jest że w N są bardziej nasycone kolory a w C mniej? W JPEG to zauważyłam a nie wiem czy w RAWach jest tak samo ;]

moronica 

Nikola, oczywiscie ze jest - nikon d800 i d800e. jest rowniez tanszy i lepszy od swojego canonskiego odpowiednika (6d) nikon d600. nie sluchaj za bardzo jakichs daleko idacych uogolnien, kolorami rowniez sie nie przejmuj, podchodzac do tego powaznie i tak bedziesz obrabiala kazde pojedyncze zdjecie, ktore wyladuje gdziekolwiek indziej niz tylko na twoim dysku

Nikola 
Nowy

Wysłany: Pon 11 Lut, 2013   

Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć? A co powiecie na temat canona 60d czy 7d ? :)

muzyk 

Nikola napisał/a:
Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć?

Kup sobie Canona 6d to zobaczysz jakość zdjęć... :wink:
Nikola napisał/a:
A co powiecie na temat canona 60d czy 7d ?

Za chwilę ma wejść jakiś nowy model, 7dII bądź 70D - poczekałbym.

Nikola 
Nowy

6D lepszy od d600? :smile: Nie wiem czy mam pakować się w system nikona czy canona:/

muzyk napisał/a:
Nikola napisał/a:
Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć?

Kup sobie Canona 6d to zobaczysz jakość zdjęć... :wink:
Nikola napisał/a:
A co powiecie na temat canona 60d czy 7d ?

Za chwilę ma wejść jakiś nowy model, 7dII bądź 70D - poczekałbym.

Odpowiedz do tematu