Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 21 Lut, 2008 Canon EOS 400d czy nikon d40x
Witam
Mam zamiar kupić lustrzankę i zastanawiam się między dwoma modelami. są to modele bardzo zbliżone do siebie. Czytałęm testy a także wypowiedzi różnych osób i im więcej czytam tym mniej wiem. Może ktoś używa albo miał okazje robić którymś aparatem zdjęcia i może coś o nim powiedzieć. Nikon kusi mnie małą ilością szumów nawet przy większych czułościach, ale ma tylko 3 pola Af, brak silniczka, no i chyba gorzej ostrzy zdjęcia, ale za to ma lepszy kitowy obiektyw i większy zakres tonalny, karty SD (chociaż i tak są stosunkowo niedrogie), synchro z lampą 1/500.
Co do canona to ma on wbudowany silniczek, lepsze ostrzenie zdjęć (to z opinii innych), 9 punktowy Af, po wgraniu softu ma też polskie menu, poza tym ma więcej dostępnych akcesori (lampy, szkła itp). Do wad należy przede wszystkim nieco większe szumy niż D40x, gorszy obiektyw kitowy niz w nikonie (a na razie nie mam kasy na inny, ale jak na razie mi powinien wystarczyć), synchronizacja z lampą 1/200 Słyszałem również że lampa wbudowana jest też gorsza niż w nikonie.
Co do zdjęć to raczej będą to fotografie rodzinne, dziecko czasem może jakaś wycieczka (czyli zabytki itp), rzadko krajobrazy. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi ponieważ zastanawiam się już nad kupnem lustrzanki ponad miesiąc i musze coś w końcu wybrać a chciałbym do końca lutego wybrać. Głównie chodzi mi dobrą jakość zdjęć i małe szumy na zdjęciach. Chciałbym się dowiedzieć jeszcze jak jest z korektą blysku w tych modelach, oraz korektą obrazu (wydaje mi się ze nikon w tym zakresie ma większe pole manewru),
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11