Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Lut, 2013 Pomocy... Aparat/lustrzanka do kręcenia filmów Full HD
Hej,
Od tygodnia zgłębiam temat optymalnego aparatu do kręcenia filmów demonstracyjnych instrumentów muzycznych. Dotychczasowe marne próby: http://youtube.com/user/emuzyknetpl
Przyznaję, że jakość obrazka miało drugorzędne znaczenie. Ale chcę to zmienić.
Maksymalny czas nagrywania to 20 minut. To warunek. Już mi się wydawało, że znalazłem - Canon EOS650D z obiektywem 18-55 i stałką 50. Nagrywa do 29:59 min. Byłem dzisiaj w sklepie gdzie mi powiedziano, że lustrzanka po kilkunastu minutach nagrywania w Full HD może się wyłączać z przegrzania. Czy to prawda?
Ale dzisiaj trafiłem na jeszcze gorsze info: maksymalna wielkość pliku wideo to 4 GB. Minuta nagrania Full HD to według informacji producenta 330 MB/min. Czyli maksymalna długość pliku to nieco ponad 12 minut :-/ A to za mało.
Czy znacie alternatywę? Nie chcę kupować kamery, bo potrzebuję też aparatu... Co doradzicie?
Pozdro
Grooveman
[ Dodano: Nie 10 Lut, 2013 22:34 ]
W akcie desperacji zacząłem szukać pośród kompaktów. Trafiłem na Samsunga WB750. Hehe... Na papierze ma wszystko czego potrzebuje... Nagrywanie do 20 minut 1920x1080 30klatek/sek. .??? Czy to nie za proste?
Pozdro
Grooveman
Właśnie o Sony tyle ze a37 sprzedawca wyraził się, że po ok. 15 minutach w temperaturze 20 st. C aparat się przegrzewa... Sprawdziłem w instrukcji -Sony ostrzega, że tak się dzieje :-/
Ale A57 chyba miał poprawiony ten problem, mam nadzieję, że użytkownicy systemu się wypowiedzą.
Czy to musi być koniecznie lustrzanka? Może lepiej sprawił by się jakiś bezlustrowiec?
Faktycznie chyba poprawili - w instrukcji piszą:
Temperatura otoczenia - Ciągły czas nagrywania filmów
20°C - około 29 minut
30°C - około 29 minut
40°C - około 13 minut
Przyjrzę się. Thx!
Pozdro
Grooveman
[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 00:55 ]
Wojmistrz napisał/a:
Ale A57 chyba miał poprawiony ten problem, mam nadzieję, że użytkownicy systemu się wypowiedzą.
Czy to musi być koniecznie lustrzanka? Może lepiej sprawił by się jakiś bezlustrowiec?
Czy ewentualnie polecacie coś jeszcze prócz Sony A57? Nikon ma chyba nagrywanie wideo do 15 minut? Nie mam rozeznania w Pentaxach. A może Panasonic coś ma innteresującego? Jakoś cicho o tej marce...
BTW co myślicie o tym Samsungu WB750 do nagrywania filmów Full HD?
Wysłany: Sro 13 Lut, 2013 Canon 650D - maksymalny czas nagrywania wideo FullHD?
Hej,
Canon podaje, że maksymalna wielkość plików wideo to 4GB. W FullHD minuta to 330 MB. Czyli w 4 GB mieści się nieco ponad 12 minut nagrania. Czy to znaczy, że po przekroczeniu 4GB aparat kończy nagrywanie, czy kontynuuje zapis do kolejnego pliku (jak w kamerach wideo)?
Pytanie drugie - czy 650D podczas nagrywania wideo się przegrzewa i się wyłącza? Z Sony A37 jest ponoć taki problem. Potrzebuję nagrywać około 20-minutowe pliki.
Grooveman, brak odpowiedzi to nie powód do zakładania kolejnego tematu. A jak się Twoje posty sklejają i nikt nie widzie, że coś dopisałeś - proś o podbicie.
Grooveman, brak odpowiedzi to nie powód do zakładania kolejnego tematu. A jak się Twoje posty sklejają i nikt nie widzie, że coś dopisałeś - proś o podbicie.
Grooveman, nie prościej kupić kamerę? Aparaty nie są konstruowane by "godzinami" nagrywać materiał. Z drugiej strony ograniczenia które występują sankcjonują podział aparat/kamera, który to wynika ze stawek celnych i takich tam...
A jak już koniecznie lustrzanka to co za problem zainteresować się montażem materiału na kompie?
Mogę sprawdzić dla ciebie jak to działa na Canon 60D.
Wg instrukcji obsługi przy np najwyższej jakości aparat zakończy nagrywanie po ok 12min (ograniczenie wielkości pliku 4GB). By kontynuować należy ponownie wcisnąć przycisk nagrywania.
To było do przewidzenia i tak też zrobił dla obrazu 1920x1088 25fps. Przed nagraniem pokazał, że może nagrać 29'59". Nagrał dokładnie 4281MB czyli 12'29". Niestety, nie ma możliwości zmiany bitrate na mniejszy, tak więc lipa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11