Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 17 Lut, 2013 Przesiadka ze starej lustrzanki
Witam,
Jak w temacie czyli przesiadka ze starej wysłużonej amatorskiej lustrzanki Nikona D40 z kitem 18-55 + Sigma 70-300.
Aparat jest już dość mocno wysłużony i trochę już przestarzały technicznie (głównie jakość matrycy).
zdjęcia robię całkowicie amatorsko ale z ogromnym zamiłowaniem od niemal 10 lat w tym lustrzanką jakieś 7lat (wcześniej kompaktem FUJI E900).
Od długiego gługiego czasu zastanawiam się nad zmianą korpusu, ale niestety w budżecie domowym ciągle brakuje pozycji pt. nowa lustrzanka.
Miałem okazję testować ostatnio FujiFilm X10 na warsztatach Fuji i powiem szczerze przypadł mi do gustu.
Design i możliwości tego aparaciku są całkiem przyjemne.
Ostatnio zacząłem zajmować się fotografią uliczną. Na razie zacząłem od teorii i czas na praktykę na mieście.
Biorąc pod uwagę słabą jakość lustrzanki zastanawiałem się nad zakupem X10 jako aparatu do streeta.
Jak sądzicie, czy ma to sens? czy lepiej zainwestować w jakieś szkło do starego korpusu?
A może jakaś używana lustrzanka w cenie X10...
około 1500zł.
Myślałem o wzięciu na raty D7000... ale... nie teraz.
[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 12:32 ]
X10 jest bardzo poręczny więc jest to duża zaleta.
Mógłbym go brać ze sobą praktycznie wszędzie (torby z lustrzanką nie zabieram ze sobą wszędzie).
Ale czy ma to sens?
Jak oceniacie jakość zdjęć z tego aparatu?
No i jak to wszystko się ma wg Was do mojego obecnego staruszka D40? Zasłużona emerytura?
myślałem o D5100.
Myślałem jednak, że jeśli zmieniać body to na coś w stylu D7000 ale musiałbym się wstrzymać jeszcze jakiś czas ze zmianą bo cena oscyluje w granicach 3000zł.
moje rozważania na temat X10 sprowadzają się do tego czy warto kupić ten aparat jako sprzęt, który przez jakiś czas (rok może półtorej roku) pełniłby funkcję głównego aparatu a później jako aparat uzupełniający.
Docelowo nie widzę nic innego jak lustrzanka jako główny aparat.
moje rozważania na temat X10 sprowadzają się do tego czy warto kupić ten aparat jako sprzęt, który przez jakiś czas (rok może półtorej roku) pełniłby funkcję głównego aparatu a później jako aparat uzupełniający.
Docelowo nie widzę nic innego jak lustrzanka jako główny aparat
Wobec tego IMO nie warto kupować X10.
Bucz napisał/a:
X10 jest bardzo poręczny więc jest to duża zaleta
D3200 jest nieco mniej poręczny, ale może przecież chyba lepiej służyć przez 1-1,5roku jako główny aparat.
wiem, że jest ok i robi całkiem dobre fotki w porównaniu z moim staruszkiem D40, który definitywnie idzie do wymiany.
Dlatego się nad nim zastanawiałem.
Ma manual, wizjer od biedy, matryca mała (fizycznie) ale wystarczy, w miarę szybki, jasny obiektyw, stosunkowo przyjazna ergonomia (jak na kompakt).
No i ten wygląd...
Podobała mi się cena i opinie użytkowników jak i oceny w niektórych testach.
Teraz wychodzi X20 więc myślałem, że X10 trochę spadnie z ceny.
D3200 z kitem np. 18-105 lub D5100 18-105 brzmi nawet fajnie ale to już cena minimum 2200zł.
Samo body tańsze, ale mój stary obiektyw to już też historia więc nowe szkło też potrzebne.
żeby uzbierać zestaw lustro + szkło, który da mi w miarę szybkie ostrzenie, jasny obiektyw (2.0 - 2.8 w przypadku Fuji) to trzeba by mieć zestaw D3200/D5100 + Tamron 17-50 lub Sigma ze stałym 2.8 co razem da ok 3000zł.
Jakość matryc nieporównywalna ale coś kosztem czegoś...
Tak więc X10 teraz + zakup lustrzanki w przyszłości? czy D3200/5100 z 18-55VR lub 18-105. Z tym, że trzeba dozbierać trochę a tym samym poczekać.
Zmiana systemu po to by potem jeszcze do niego wracać? Trochę bez sensu. Masz dwa szkła, kupił D5100, sprzedaj D40 i resztę dołóż do jakiejś jasnej stałki.
Nie trzyma, to prawda, ale rozumiał bym takie coś jeśli nie miał by ochoty wracać do Nikona, tylko zmienić system całkowicie na inny. Napiszę główny wniosek, jaki mi napisano kiedy myślałem o zmianie systemu: ergonomię i bolączki tego systemu już znasz, a nowego będziesz się uczył od początku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10