Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 06 Mar, 2013 Canon D650 czy Sony Alfa A 57 - który wybrać?
hej
Nie znalazłam takiego wątku na forum więc piszę do Was z pytaniem,który z tych aparatów lepiej wybrać Canon D650 czy Sony Alfa A 57?
Generalnie chodzi mi o dobry aparat do robienia zdjęć na bloga no i tak ogólnie na swój domowy użytek
Od różnych osób słyszałam, że najlepiej zainwestować w Canona albo Nicona. wczoraj natomiast byłam w Saturnie i Pan mocno namawiał mnie na Sony Alfa A57 mówiąc, że jest to najlepszy aparat w europie
A o obiektywach nic ten Pan nie mówił?
Czy to sprawa drugorzędna i poza zestaw kit nie wychodzą? Sony ma dobry ... marketing.
Poczytaj trochę forum ("Pomagamy w wyborze..."). Dostosuj budżet i tematy fotografii do wyboru całego sprzętu.
przecinkowa [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Mar, 2013
pioroon napisał/a:
A o obiektywach nic ten Pan nie mówił?
Czy to sprawa drugorzędna i poza zestaw kit nie wychodzą? Sony ma dobry ... marketing.
Pan twierdził, że zaoszczędzę dużo pieniędzy bo do sony nie muszę kupować juz obiektywów bo mam dobry wbudowany. A jak kupie Canona to drugie tyle będę musiała dac za dobry obiektyw
pewnie chodziło o ten dołączany w zestawie.
tyle że A57 występuje zarówno z 18-135 jak i 18-55.
oba są ok ale ten pierwszy będzie znacznie bardziej uniwersalny, droższy i lepiej wykonany. jeśli barierą jest cena to śmiało bierz 18-55.
A57 faktycznie jest bardzo wygodna w użytkowaniu i menu oraz nawigacja jest moim zdaniem przyjemniejsza i bardziej intuicyjna niż np w Nikonie D5100, którego również polecam (z obiektywem 18-105) do rozważenia gdybyś jednak zdecydowała się na ten system. z A57 będzie Ci jednak nieco łatwiej bo elektroniczny wizjer obrazuje zmiany w ekspozycji jakiś dokonujesz.
oba wspomniane aparaty nie zmieszczą się w torebce dlatego rozważ jeszcze inne rozwiązanie - bezlusterkowiec.
masz jakość lustrzanki w rozmiarach kompaktu i oczywiście wymienna optyka.
nex-5n jest klasą samą dla siebie bo zdjęcia z niego jakością obrazka dorównują topowym lustrzankom takim jak Nikon D7000 czy Pentax K-5.
do tego kręci kapitalne filmy, poczytaj o nim
http://www.cyberfoto.pl/r...n-mini-test.htm
do blogowania świetny aparat który zmieści się w kieszeni kurtki czy torebce.
rozumiem, że Pan delikatnie mówiąc próbował mnie wkręcić
Powiedział mi generalnie też, że nawet gdybym chciała lepszy obiektyw (chociaz ten co ma starczy) to sa o wiele wiele tańsze niż do canona. I, ze nawet z 30 letniej minolty będzie mi obiektyw pasował.
udaję sie w takim razie do wątku o dobieraniu aparatu i zagłębię się troche bardziej w temacie
[ Dodano: Sro 06 Mar, 2013 11:19 ]
pan.tadeusz napisał/a:
do blogowania świetny aparat który zmieści się w kieszeni kurtki czy torebce.
W sumie to czy sie mieści w torebce czy nie ma dla mnie mniejsze znaczenie (btw torby noszę i tak wielkie a potrzebny mi jest do robienia zdjęć jedzeniu to raczej w domowym zaciszu
a potrzebny mi jest do robienia zdjęć jedzeniu to raczej w domowym zaciszu
Czyli możesz sobie dobrze doświetlić fotografowany obiekt.
Do takich celów IMO wystarczy Ci zestaw kit, czy to będzie Sony czy Canon, czy Nikon, czy inny... Może jednak jakiś bezlusterkowiec? Dlaczego chcesz lustrzankę?
pan.tadeusz [Usunięty]
a ja jednak namawiam na tego nexa i za ~400 zł dokupić do niego 16/2.8
ten nex 5n ma świetny silnik jpeg i na wyższych czułościach będzie produkował ładniejsze zdjęcia tak prosto z puszki (jpeg). efekty w postaci szybko składanych HDR też mogą się przydać http://www.youtube.com/watch?v=pN3aVW66fPw http://forums.dpreview.co...m-post-39326839
jeśli A57 to przymierz się też do zakupu SAL35f18 ~730 zł
do Nikona to będzie Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G w podobnej cenie
pamiętaj, że aby uzyskać dobre efekty zwłaszcza przy wyższych czułościach (a takie będą potrzebne fotografując w zastanym świetle domowego zacisza) musisz albo zapisywać w formacie RAW i przy użyciu odpowiedniego oprogramowania wywoływać takie cyfrowe negatywy (bo na komputerze można zrobić to lepiej niż aparat).
względnie można wybrać aparat który zrobi to dobrze za Ciebie i więcej czasu poświęcić na bloga czy nowe przepisy
tak wygląda iso 1600 (prosto z aparatu na bloga czyli jpeg) z nex-5n i Nikona d5100
filmiki na bloga też będą fajne
rawy będą wyglądały podobnie dobrze ale trzeba je wcześniej wywołać specjalnym programem. nie jest to trudne ale trochę czasochłonne. daje za to więcej możliwości w kreowaniu finalnego wyglądu. aha - wybierając nex 5n również możesz zapisywać w RAW
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Sro 06 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz
bo na komputerze można zrobić to lepiej niż aparat
A po co tracić czas na zabawę na kompie? Po to są aparaty, żeby robiły zdjęcia a RAWy to.. dla snobów co zdjęć nie robią
pan.tadeusz [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
A po co tracić czas na zabawę na kompie? Po to są aparaty, żeby robiły zdjęcia a RAWy to.. dla snobów co zdjęć nie robią
oj tam
ja blogującej swoje wyszywanki siostrze kupiłbym nexa właśnie z uwagi na te dobre jpegi.
nie odmawiam jej przy tym możliwości wołania RAWa ale wiem, że tak będzie po prostu wygodniej
Wysłany: Sro 06 Mar, 2013 Re: Canon D650 czy Sony Alfa A 57 - który wybrać?
przecinkowa napisał/a:
wczoraj natomiast byłam w Saturnie i Pan mocno namawiał mnie na Sony Alfa A57 mówiąc, że jest to najlepszy aparat w europie
[...]
Pan twierdził, że zaoszczędzę dużo pieniędzy bo do sony nie muszę kupować juz obiektywów bo mam dobry wbudowany.
[...]
Powiedział mi generalnie też, że nawet gdybym chciała lepszy obiektyw (chociaz ten co ma starczy) to sa o wiele wiele tańsze niż do canona.
ja proponuje bys najpierw na spokojnie poczytala o lustrzankach w internecie bo jak taka kompletnie nieswiadoma pojdziesz do sklepu (na dodatek takiego, w ktorym sa spore szanse ze sie ten Pan bedzie lepiej znal na telewizorach czy tosterach niz na sprzecie foto) to ci takie banialuki beda wciskac. w Europie jest dokladnie ten sam sprzet dostepny co gdzie indziej, na dodatek wsrod wymienionych sa same japonskie marki. wiec co to znaczy, ze ten aparat jest najlepszy w Europie? poza tym nie ma czegos takiego jak najlepszy aparat, moze byc co najwyzej najlepszy dla danej osoby w danym budzecie ale tu zawsze wchodzi w gre szereg czysto subiektywnych czynnikow (typu "kolezanka robi ladniejsze zdjecia aparatem marki [...] a inna brzydsze [...]"). podobnie nie ma czegos takiego jak system o tanszych obiektywach. mozna co najwyzej porownywac obiektywy o podobnych parametrach. trzeba sie rowniez pogodzic z tym, ze dobre obiektywy kosztuja duzo w kazdym systemie. sa rowiez takie, ktore sa drozsze od konkurentow ale warto doplacic bo sa od nich zdecydowanie lepsze. juz nawet nie wspominam, ze lustrzanka nigdy nie ma wbudowanego obiektywu, ma co najwyzej obiektyw dolaczony do zestawu ale to sie tyczy kazdego systemu i kazdy system ma tani i przyzwoity optycznie obiektyw 18-55mm na poczatek zabawy
A57 to nowa puszka. I dość nowoczesna-zobaczymy za parę lat dokąd będzie zmierzać technologia SLT. Na tą chwilę wziąłbym 57, bo canon został z rozwojem na modelu 350d
Saturnie i Pan mocno namawiał mnie na Sony Alfa A57 mówiąc, że jest to najlepszy aparat w europie
Dobrze, że nie powiedział o tym, że Saturn to najlepszy sklep w Gromadzie Lokalnej...
przecinkowa napisał/a:
Pan twierdził, że zaoszczędzę dużo pieniędzy bo do sony nie muszę kupować juz obiektywów bo mam dobry wbudowany.
Może "Pan" zmienił akurat dilera i był "nie teges"?
przecinkowa napisał/a:
udaję sie w takim razie do wątku o dobieraniu aparatu i zagłębię się troche bardziej w temacie
A jak już zgłębisz, to udaj się z powrotem do Jowisza i sama wziąwszy do rąk obie puszki (bez słuchania "pańskich" dyrdymałów) oceń, który na pierwszy rzut oka Ci się bardziej podoba.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Mar, 2013
przecinkowa napisał/a:
Pan twierdził, że zaoszczędzę dużo pieniędzy bo do sony nie muszę kupować juz obiektywów bo mam dobry wbudowany. A jak kupie Canona to drugie tyle będę musiała dac za dobry obiektyw
Kiedyś pewien pan w sklepie jakimś tam próbował mi wcisnąć, że akurat ten model drukarki laserowej jest najlepszy, bo w nim toner nie wyschnie z powodu posiadania specjalnego systemu, który zapobiega zasychaniu tonera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11