Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Lut, 2013 Pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu dla amatora.
Witam,
zwracam się do Was użytkowników forum.optyczne.pl z prośbą o pomoc w doborze najbardziej optymalnego sprzętu do fotografowania i może w mniejszym stopniu - kręcenia filmów. Nie ukrywam, że moja wiedza związana z aparatami fotograficznymi, tudzież lustrzankami - jest niewielka i opiera się na założeniu - im droższa tym lepsza, dlatego też nie jestem w stanie się z tym uporać, ale do rzeczy.
Szukam aparatu, który pozwoli mi uwiecznić chwile spędzone z przyjaciółmi w plenerze na wielu wspólnych letnich, czy też zimowych wypadach w góry, czy nad morze - w dobrej jakości. Nie potrzeba mi wielce zaawansowanego sprzętu, posiadających dziesiątki przycisków, z których i tak nie skorzystam. Co prawda fajnie posiadać wielce rozbudowany aparat, ale to też dodatkowy wydatek, a ja szukam lustrzanki w granicach 2000 złotych. Jako kompletny laik, nie mogę pozwolić sobie udać się do sklepu, bo wiem, że wcisną mi aparat, który albo jest drogi, albo leży na półkach sklepu czy też w magazynie. Chciałbym robić zdjęcia świetnej jakości głównie twarzy osób, w otoczeniu matki natury. Przeglądałem wiele stron internetowych w poszukiwaniu sprzętu, ale wszystkie parametry, którymi charakteryzuje się dany aparat są mi kompletnie obce.
Dotychczasowo robiłem zdjęcia zwykłymi aparatem fotograficznymi, których zdjęcia były średniej jakości, a czasem nawet rozmazywane. Trzeba iść z duchem czasu i dokonać zakupu czegoś co posłuży mi jeszcze trochę.
Wysłany: Sro 20 Lut, 2013 Re: Pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu dla amatora.
niemamfarta napisał/a:
Dotychczasowo robiłem zdjęcia zwykłymi aparatem fotograficznymi, których zdjęcia były średniej jakości, a czasem nawet rozmazywane.
To dość ciekawe, ręka bardziej ci się zaczęła trząść?
niemamfarta napisał/a:
Trzeba iść z duchem czasu i dokonać zakupu czegoś co posłuży mi jeszcze trochę.
Posłużyć może "jeszcze trochę" zarówno kilkuletni kompakt, jak i dzisiejsza nowa lustrzanka klasy pro. Jeśli myślisz, że wydasz jednorazowo 2000zł i kupisz doskonały aparat z doskonałą optyką to muszę ciebie zmartwić, fotografia to droga zabawa/pasja/hobby* (* niepotrzebne skreślić). Czasem lepiej jest mierzyć w drogi i zaawansowany sprzęt klasy kompaktów, niż spocząć na byle jakim kicie lustrzanki z (lub prawie) najniższej półki i plastikowym obiektywem.
Wysłany: Sro 20 Lut, 2013 Re: Pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu dla amatora.
niemamfarta napisał/a:
Co prawda fajnie posiadać wielce rozbudowany aparat, ale to też dodatkowy wydatek, a ja szukam lustrzanki w granicach 2000 złotych. Jako kompletny laik, nie mogę pozwolić sobie udać się do sklepu, bo wiem, że wcisną mi aparat, który albo jest drogi, albo leży na półkach sklepu czy też w magazynie.
Lepiej idź do sklepu i cokolwiek Ci wcisną w tej cenie to bierz. Jako totalny laik różnicy nie zobaczysz i tak. Dostaniesz korpus z jednym obiektywem z zoomem 3-10x i na tym się nauczysz obsługi lustrzanki. Po jakimś czasie będziesz wiedział czego potrzebujesz i albo sprzedasz z niewielką stratą, albo dokupisz do posiadanego aparatu co Ci brakuje, albo zmienisz samą puszkę.
niemamfarta [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Lut, 2013
Każde hobby jest drogie, nie tylko fotografia. Sam uprawiam łyżwiarstwo figurowe i wiem, jak drogi jest sprzęt sportowy i nie jest to tylko kwestia pieniężna. Mimo to, robimy to bo sprawia nam do dużo satysfakcji i radości. Fotograf niestety ze mnie żaden, dlatego postanowiłem do Was napisać. Oczywiście, nawet sprzęt najwyższej klasy nie jest przyszłościowy, bo w dobie obecnego postępu technologicznego nie zdajemy sobie nawet sprawy, czym nas on zaskoczy. Ale mnie chodzi o coś więcej niż przeciętny aparat, który każdy z nas posiada w domu - nie potrafię tego bardziej sprecyzować.
Nikon 3100 + 18-105 VR to już jakieś rozwiązanie, może macie jeszcze jakieś propozycje?
Do sklepu się udam, może sprzedawca pomoże dobrać optymalny dla mnie, podda jakieś propozycje, które będę mógł skonsultować z Wami.
Pamiętaj, że jeśli nie ciągnie Cię do fotografii, a chcesz mieć po prostu "ładne zdjęcia" to lustrzanka nie jest chyba dobrym rozwiązaniem. Ludzie często błędnie myślą " kupię luszczanke" bedą mega zdjęcia.
Takie aparaty stwarzają MOŻLIWOSCI do robienia fajnych fotek. Zastanów się poważnie, bo jeśli będziesz strzelał na trybie auto to chyba jednak lepszy dla Ciebie dobry kompakt. Są takie, które są droższe nawet niż kwota z Twojego budżetu...coś pewnie znajdziesz
niemamfarta, pisząc o tym, że to droga zabawa, nie żartowałem ale i nie chciałem w żaden sposób ciebie obrazić, ani ostudzić zapału do fotografii. Ja sam po wielu latach obcowania z lustrzankami, najpierw dołożyłem do zestawu bezlustrowca, a teraz wymieniłem sporą cześć klamotów na kompakt klasy megazoom. Przepaść jakościowa między dobrymi aparatami kompaktowymi, a prostymi lustrzankami się poważnie zmniejszyła, że można rozważać takie rozwiązania zastępcze i nie jest to żadna ujma na honorze brak lustrzanki chyba, że lubisz taszczyć ze sobą zbędne kilka kg Dla mnie lustrzanka przydaje się głównie tam, gdzie potrzebuję płytkiej głębi, ale i to dziś nie jest tak do końca bo w wielu sytuacjach, można tę głębię zrobić w grafice w kilka minut.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10