Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o pomoc ;)
Autor Wiadomość
bartek199513 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013   Proszę o pomoc ;)

Witam. Mam dylemat z zakupem lornetki tym bardziej że budżet jest również nie duży(do 150zł). Lornetka będzie używana zarówno w dzień jak i w nocy. Zaczynam przygodę z myślistwem jako (18latek) więc dopiero zaczynam dlatego też potrzebuję nie drogiej a za razem uniwersalnej lornetki. Myślę o zakupie http://www.astrozakupy.pl...ER-10x50/?id=28
oraz :http://www.ceneo.pl/13139131?gclid=CLO-vpLJwLUCFQtY3godFWEAtg.
Prosił bym o pomoc . Może znacie jakieś w miarę dobre lornetki o których nie wiem. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam ;)

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013   

To są strasznie nietrwałe sprzęty, plasticzaki. Weź choć Delta Opical Entry za 220zł.

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013   

Albo Nikona Action VII. Dopłacisz 50-80% ale zyskasz 200% jakości i trwałości.

bartek199513 
Nowy

Wysłany: Wto 19 Lut, 2013   

Zdecydowałem się na Delta Opical Entry. Teraz kolejny dylemat ile x ile ? 10x50 ? Proszę o pomoc ;)

Abs 
Optyczny

Znów ruch należy do ciebie. Jeśli uniwersalna to 10x50 jeśli nocna to 7x50. Ta ostatnia także ma sens w zastosowaniach dziennych gdy "młode oko" i mało światła (np. gęsty las, pochmurne niebo czy wieczór).

bartek199513 
Nowy

Z swoich doświadczeń którą byś polecił ?

Abs 
Optyczny

Ja wybrałbym 10x50 ale ja to ja - lubię odległe cele obserwacyjne. Znam takich co preferują jasne 7x50 - nie tylko w lesie ale np. samolotów nie pooglądasz.

kivirovi 
Optyczny

Na noc 7x50, na dzień mniejszą 8x40. 10x50 będzie uniwersalna, tyle że ciężka.

Absengard 
Bywalec

Wysłany: Sro 20 Lut, 2013   

Jedną z pierwszych moich lornetek "firmowych" była własnie DOE 10x50. Powiem szczerze jak na 200 zł i moje małe wymagania to byłem mega zadowolony, obraz czysty, jasny i w centrum pola bardzo ostry ( jak na 200 zł ). Do tej kwoty będzie cięzko kupić coś widocznie lepszego.

Abs 
Optyczny

Entry nie należą także do ciężkich lornetek, nawet 10x50 to jedna z najlżejszych w swojej klasie.

kivirovi 
Optyczny

Zgadza się Entry jest w pożo, ale Silver lepszy ;)

Necach 
Nowy
Marzyciel

Wysłany: Czw 21 Lut, 2013   

skoro temat nie zamknięty, pozwolę sobie podłączyć się do prośby o pomoc w wyborze lornetki.

lornetka ma służyć do oglądania nieba nocą i stanowić pierwszy krok ku kosmicznej przygodzie (później jakiś refraktor lub teleskop). aczkolwiek wolałbym żeby można było wykorzystywać ją również w świetle dziennym. czyli coś w stylu 10x50 byłoby optimum. nie wykluczam jednak 7x50 czy 8x56. po prostu nie miałem nigdy lornetki i nie wiem jak wygląda obraz przy takich parametrach. celuję w przedział cenowy 500-1400 zł. wszystko z rozsądkiem i zamysłem aby wystarczyła najlepiej na całe życie. mam nadzieję, że to nie są zbyt wygórowane wymagania :P

oto lista wybranych lornetek:

WYTYPOWANE LORNETKI PRZEGLĄDOWE (testowane przez optyczne.pl):
Konica - Minolta Activa 10x50 WP. FP. (900zł)
Bushnell - Marine 7x50 (900zł)

ZWERYFIKOWAĆ POD KĄTEM CENA/JAKOŚĆ:
Alpen Shasta 10x50 (810zł)

Bresser - CONDOR 10x50 (700zł)
Bresser - CONDOR 8x56 (700zł)
Bresser - NEW MONTANA 10x50 (1100zł)
Bresser - NEW MONTANA 7x50 (1000zł)
Bresser - SWA 10x50 (500zł)
Bresser - DIOTRIT II 8x56 (500zł)
Bresser - BINOCOM S 7x50 (700zł)

Delta Optical Extreme 10x50 ED (1150zł)
Delta Optical Extreme 7x50 ED (1100zł)
Delta Optical Titanium 7x50 (600zł)
Delta Optical Titanium 8x56 (800zł)
Delta Optical Titanium 8x56 ED (1300zł)

Eschenbach Trophy P 10x50 B Ww (1055zł)

Nikon 10x50 CF WP (1100zł)
Nikon Action EX 7x50 CF (500zł)
Nikon Action EX 10x50 CF (600zł)

Opticron SR.GA 10x50 (1250zł)
Opticron Discovery WP PC 10x50 (960zł)
Opticron Imagic TGA WP 10x50 (950zł)
Opticron Marine-3 7x50 BIF.GA (760zł)

Pentax PCF WP II 10x50 (1070zł)

Praktica Aves 10x50 (950zł)

Vixen Ultima 7x50 ZCF (1200zł)
Vixen Ultima 8x56ZCF (1250zł)

Vortex Diamondback 10x50 (1020zł)

William Optics 10x50 ED (1400zł)
William Optics 7x50 ED (1400zł)

jak się gdzieś pomyliłem to sorki :P

pozdrawiam,
Robert.

Arek 
Redaktor

Obstawiam więc coś klasy 10x50 lub 10x56, ewentualnie 8x56.

Jeśli nie przeszkadzają Ci waga i gabaryty pomyśl o Delta Optical Extreme 10x50 ED (to coś bardzo podobnego do WO 10x50 ED).

Dobrą propozycją jest Nikon Monarch. Teraz na model 8.5x56 jest nawet cash-back i można go mieć w dobrej cenie. Jest jeszcze 10x56 bez cash-backu.

Nieśmiertelne propozycje w postaci Nikonów Action EX (10x50 lub 12x50) lub DO Titatnium (8x56, 8x56 ED lub 10x56) są też godne rozważenia.

Necach 
Nowy
Marzyciel

Nigdy nie miałem lornetki, więc nie mam pojęcia ja bardzo uciążliwe dla mnie mogłyby być gabaryty i ciężar. podejrzewam, że temat do ogarnięcia. no i zawsze można dokupić statyw.

chronologia priorytetów jest taka:
1. klasa: 10x50 lub (jak zasugerowałeś) 10x56
2. parametry optyki, czyli co najlepiej żeby taka lornetka miała: FMC, ED, BaK-4, wypełnienie azotem/argonem.
3. później solidność wykonania obudowy, pokrywki na szkła, pokrowiec itp.
4. typ (porro czy dacho): z uwagi na wyższą cenę dachopryzmatycznych lornetek trafiałem po prostu częściej na porro.
5. a na końcu wygląd.

tak to wygląda z mojej strony.

ten Nikon Monarch bardzo fajnie wygląda, jest mniejszy, lżejszy ale np nie widzę już szkieł ED. tak, jak wspomniałem nie mam pojęcia jakie to są różnice jeśli chodzi o gabaryty i ciężar.
dlatego na tę chwilę te parametry mają drugorzędne znaczenie.

najważniejsze parametry to jakość i solidność.

tutaj bym typował chyba Delta Optical Extreme 10x50 ED. wcześniej najbardziej mi się rzuciła w oczy sztuka 10x50 ED od WO, ale jest droższa. a skoro DO jest bardzo zbliżone pod kątem jakości i solidności to może być DO.

Arek 
Redaktor

A indywidualne ustawianie ostrości Ci nie przeszkadza? Bo jeszcze to może być przeciwskazaniem dla niektórych.

Odpowiedz do tematu