Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Mam dylemat z zakupem lornetki tym bardziej że budżet jest również nie duży(do 150zł). Lornetka będzie używana zarówno w dzień jak i w nocy. Zaczynam przygodę z myślistwem jako (18latek) więc dopiero zaczynam dlatego też potrzebuję nie drogiej a za razem uniwersalnej lornetki. Myślę o zakupie http://www.astrozakupy.pl...ER-10x50/?id=28
oraz :http://www.ceneo.pl/13139131?gclid=CLO-vpLJwLUCFQtY3godFWEAtg.
Prosił bym o pomoc . Może znacie jakieś w miarę dobre lornetki o których nie wiem. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Wysłany: Wto 19 Lut, 2013
Znów ruch należy do ciebie. Jeśli uniwersalna to 10x50 jeśli nocna to 7x50. Ta ostatnia także ma sens w zastosowaniach dziennych gdy "młode oko" i mało światła (np. gęsty las, pochmurne niebo czy wieczór).
Wysłany: Wto 19 Lut, 2013
Ja wybrałbym 10x50 ale ja to ja - lubię odległe cele obserwacyjne. Znam takich co preferują jasne 7x50 - nie tylko w lesie ale np. samolotów nie pooglądasz.
Jedną z pierwszych moich lornetek "firmowych" była własnie DOE 10x50. Powiem szczerze jak na 200 zł i moje małe wymagania to byłem mega zadowolony, obraz czysty, jasny i w centrum pola bardzo ostry ( jak na 200 zł ). Do tej kwoty będzie cięzko kupić coś widocznie lepszego.
skoro temat nie zamknięty, pozwolę sobie podłączyć się do prośby o pomoc w wyborze lornetki.
lornetka ma służyć do oglądania nieba nocą i stanowić pierwszy krok ku kosmicznej przygodzie (później jakiś refraktor lub teleskop). aczkolwiek wolałbym żeby można było wykorzystywać ją również w świetle dziennym. czyli coś w stylu 10x50 byłoby optimum. nie wykluczam jednak 7x50 czy 8x56. po prostu nie miałem nigdy lornetki i nie wiem jak wygląda obraz przy takich parametrach. celuję w przedział cenowy 500-1400 zł. wszystko z rozsądkiem i zamysłem aby wystarczyła najlepiej na całe życie. mam nadzieję, że to nie są zbyt wygórowane wymagania
Nigdy nie miałem lornetki, więc nie mam pojęcia ja bardzo uciążliwe dla mnie mogłyby być gabaryty i ciężar. podejrzewam, że temat do ogarnięcia. no i zawsze można dokupić statyw.
chronologia priorytetów jest taka:
1. klasa: 10x50 lub (jak zasugerowałeś) 10x56
2. parametry optyki, czyli co najlepiej żeby taka lornetka miała: FMC, ED, BaK-4, wypełnienie azotem/argonem.
3. później solidność wykonania obudowy, pokrywki na szkła, pokrowiec itp.
4. typ (porro czy dacho): z uwagi na wyższą cenę dachopryzmatycznych lornetek trafiałem po prostu częściej na porro.
5. a na końcu wygląd.
tak to wygląda z mojej strony.
ten Nikon Monarch bardzo fajnie wygląda, jest mniejszy, lżejszy ale np nie widzę już szkieł ED. tak, jak wspomniałem nie mam pojęcia jakie to są różnice jeśli chodzi o gabaryty i ciężar.
dlatego na tę chwilę te parametry mają drugorzędne znaczenie.
najważniejsze parametry to jakość i solidność.
tutaj bym typował chyba Delta Optical Extreme 10x50 ED. wcześniej najbardziej mi się rzuciła w oczy sztuka 10x50 ED od WO, ale jest droższa. a skoro DO jest bardzo zbliżone pod kątem jakości i solidności to może być DO.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11