Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 09 Mar, 2013 Jaki kompakt z w miarę dobrą optyką?
Amator foto i wideo,któremu padła kamerka mini DV (poszedł napęd) i niestety z filmów nici. Przerzucam się więc na aparat z możliwością filmowania (tu nie ma napędu ) .
Do 500-700zł. co można wybrać?
Jeden warunek: bez formatu filmowego MOV, AVCHD, Quick Time.
Są to formaty dość uciążliwe (jak dla mnie). Trudno utworzyć film (np.w Sony Vegas 9 czy Ulead Video Studio) z tego typu klipów bez widocznych strat.Konwersja do formatów:MPG,AVI czy Mpeg-2 niesie zawsze ze sobą pogorszenie jakości klipów co skutkuje ogólnie gorszą jakością całego filmu.Nie chodzi o Full HD czy HD (tu wiadomo jakość jest świetna),bo i do takich celów lepsze są kamery.Na cały zestaw Full HD niestety jeszcze mnie nie stać .
Film ma być na zwykłe, domowe DVD i na zwykły (50Hz) TV.
Szukam najpierw kompaktu z dobrą optyką, ale z formatem filmu ,który da się "obrobić" w Sony Vegas 9.
Myślę,że najlepszym formatem filmowym był by: AVI (Motion JPEG + WAVE mono). Sony Vegas 9 daje sobie z nim świetnie radę. Mam już filmy z takich aparatów.Są całkiem przyzwoite.
Nie jest konieczny format HD (ale jeśli będzie to się też nie pogniewam).
Wpadło mi w oko kilka aparatów:Fujifilm FinePix S2950HD, Canon SX120IS, Fujifilm FinePix S6500fd ,ale to nie jest przesądzony wybór. Może jest coś lepszego w takich cenach.
Może jakieś propozycje od bardziej doświadczonych w tym temacie. Chętnie się douczę i posłucham porad..
Myślałem o zoomie optycznym x10. Więcej chyba nie potrzeba.Czasem trzeba coś bliżej zobaczyć.
Mam już Canona A540 i zoom optyczny x4 wydaje się trochę mały (jak dla mnie). Przydała by się też dobra stabilizacja.
Po wielu przemyśleniach i wertowaniu specyfikacji, oraz opinii o rożnych kompaktach mam mętlik wielki pod czapką.
Ponieważ jestem typowym amatorem postanowiłem pozostać jednak przy Canonach.
Wybrałem dwa modele: Canon SX20 is oraz Canon SX130 is.
Z tych aparatów chciałbym wybrać lepszy.
SX20 - prawdopodobnie lepsze parametry i wykonanie, ale trochę waży (choć to nie feler).
SX130 - waży co prawda mniej, lecz nie wiem co mam myśleć o jakości i parametrach.
Czy dorównują SX20 is ? Oczekuję odpowiedzi i to będzie finał.
Masz rację.Tak twierdziłem.To nie jest najłatwiejszy format. Udało mi się jednak przekonwertować go na AVI (miałem problem z konwerterami-nie wszystkie robiły to dobrze stąd moja niechęć do MOV) i wydaje się być całkiem niezły wizualnie. Sprawdzę i porównam jeszcze parametry obu plików w "Media Info" no i pozostanę jednak przy Canonach.Myślę,że Sony Vegas 9 też dalej już sobie poradzi.
Pytanie o wybór lepszego z wymienionych Canona nadal aktualne.
Sorry jeśli byłem zbyt namolny i niezdecydowany, ale to jedyne forum,które naprawdę pomaga takim jak ja amatorom z kiepską znajomością technicznych aspektów w cyfrówkach.
Pytanie o wybór lepszego z wymienionych Canona nadal aktualne.
IMO PowerShot SX20 IS jest lepszym z dwóch, które podałeś. Ma wizjer, odchylany wyświetlacz LCD, lepszą lampę, lepszą jakość zapisu video, szerszy zakres ogniskowych, trochę krótsze czasy, trochę większą matrycę - wobec czego da się chyba przeżyć jego ponad dwukrotnie większą wagę i mniejszy wyświetlacz LCD.
Tak też myślałem. Oczekiwałem tylko potwierdzenia.
Acha może komuś się to przyda. Konwersję z MOV do AVI wykonałem programem Pazera. Polecana na innych forach aplikacja Format Factory (jest świetna do innych celów-sprawdzałem) niestety nie dała rady klipom z takich aparatów.
Dzięki za pomoc! Myślę ,że można zamknąć temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11