Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lustrzanka + obiektywy 5500 zł
Autor Wiadomość
samshine 
Nowy

Wysłany: Sro 27 Lut, 2013   lustrzanka + obiektywy 5500 zł

Witam! Fotografuję od kilku lat. Początkowo fotografowałam kompaktem (młoda, głupia - kupiłam kompakt), jednak od ok. 2 lat fotografuję Nikonem d3000. (nie moim, ale mam do niego pełen dostęp). Jednak obecnie mam do wydania 5000 zł na swój nowy, wymarzony sprzęt. Tutaj zaczynają się schody. Bardzo proszę o pomoc wyborze jak najlepszej lustrzanki w tej cenie.
Staram się fotografować wszystko, jednak najczęściej zajmuję się portretami i makro. Zastanawiałam się nad obiektywem: Nikkor 18-105 i 55-200. Wiem, że im jaśniejszy obiektyw, tym lepszy. Jeśli chodzi o inne ważne parametry, to mało się na tym znam, więc proszę o pomoc w wyborze najlepszej dla mnie opcji.
W sprawie samego body.. Zastanawiam się nad Nikonem d5200 i d7100 ale z tego co się orientuję wynika, że d7100 kiedy wejdzie do sklepow bedzie dosc drogi. Czy pomiedzy tymi aparatami jest duza roznica w ich cechach? Przyglądałam się specyfikacji obu tych lustrzanek i chyba najbardziej istotna kwestia to różnica w autofokusie. A może byłby odpowiedni dla mnie całkiem inny model aparatu? Bardzo proszę o uzasadnione opinie i o pomoc, jest to dla mnie naprawdę ważne. Zaznaczam, że interesują mnie Nikony.

Z góry dziękuję za pomoc i zrozumienie. Pozdrawiam!

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 27 Lut, 2013   Re: lustrzanka + obiektywy 5500 zł

samshine napisał/a:
Staram się fotografować wszystko, jednak najczęściej zajmuję się portretami i makro. Zastanawiałam się nad obiektywem: Nikkor 18-105 i 55-200. Wiem, że im jaśniejszy obiektyw, tym lepszy. Jeśli chodzi o inne ważne parametry, to mało się na tym znam, więc proszę o pomoc w wyborze najlepszej dla mnie opcji.

skoro wiesz to czemu wybierasz takie ciemne? poza tym obiektywy nie maja az tylu parametrow, tylko max przyslona, ogniskowa i ewentualnie obecnosc stabilizacji (VR). te obiektywy ani do makro ani do portretu. do portretu wez 50/1.8G a do makro chociazby tamrona 90/2.8

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 27 Lut, 2013   

samshine napisał/a:
Czy pomiedzy tymi aparatami jest duza roznica w ich cechach? Przyglądałam się specyfikacji obu tych lustrzanek i chyba najbardziej istotna kwestia to różnica w autofokusie
Najbardziej ostotne cechy oprócz AF, to wizjer, dwie rolki i synchro. Do tego dochodzi pokładowe sterowanie lampami, mikrokalibracja AF i współpraca ze starszymi szkłami i choćby uszczelnienia...

Aszex
[Usunięty]

moim zdaniem d5100 lub d7000 i inwestować w obiektywy+wiedzę ;)

http://photographylife.co...lr-to-buy-first

jaad75 
Klub Pierdzieli

Aszex, ja bym kupował aktualne modele.

P.S. Byłbym zapomniał - jedną z bardziej istotnych cech różniących D5200 i D7100 jest brak filtra AA w tym drugim.

Aszex
[Usunięty]

Cytat:
Aszex, ja bym kupował aktualne modele.

po co? szklarnia lepsza, a i mam przeczucie, że autorce nawet d5100 wystarczy... :P

jaad75 
Klub Pierdzieli

Aszex napisał/a:
po co?
Bo wolę. A aparat bez AA, to jest to. :smile:

Aszex
[Usunięty]

jaad75, ale nie co Ty wolisz, ale co może woleć samshine :P Wiem, że masz bez filtra... :P

moniq 
Początkujący

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013   Re: lustrzanka + obiektywy 5500 zł

samshine napisał/a:

Moze zamiast tych dwoch obiektywow warto zaiwestowac w jeden porzdany i jasny.? Do portretow na przyklad 85mm 1.8 Bardzo przyjemna stalka. A na macro, moze warto poczekac, dozbierac itp.
Ja raczej stawiam na jakosc niz na ilosc..No i jak sama piszesz, swiatlo to wazna sprawa.
18-105 jest dosc ciemny. I nie ma sie on zbytnio do portretow ani do macro...
Mam ten obiektyw i nazywam go takim hmm uniwersalnym. Byl moim pierwszym obiektywem i w sumie byl ok. Na pierwsze pstryki, zabawy itp. Wiec jesli na taka pierwsza nauke mozna go polecic. Ale jesli juz konkretnie chcesz sie wglebic w portrety, macro czy inna dziedzine..to zainwestuj w to odpiowiednie szklo.

Do portrecikow to zakladam tylko swoja 85- tke :mrgreen:

Jesli chodzi o body, to sama jestem na etapie poszukiwania czegos nowego....i nadal mysle i dumam...I chyba czekam na D7100...

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013   

samshine napisał/a:
mam do wydania 5000 zł na swój nowy, wymarzony sprzęt.

I własnie tyle potrzeba na 7100 :mrgreen:

I problem z kasą rozwiazany :mrgreen:

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Tylko ciekawe ile w PL będzie kosztował taki zestaw kit z 18-105. Znając życie między 5.500 a 6.000pln (skoro w USA ma to być jakieś 5.000pln). Może lepiej d5200 za 2.700 i zostanie większy budżet na szkła?

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Posłuchaj rady
Aszex'a, który: napisał/a:
moim zdaniem (...)inwestować w obiektywy+wiedzę

To jest złota rada bez względu na system, jakiego używasz. Tak więc jeżeli musisz z czegoś rezygnować, to naprawdę szkoda kasy na tzw "dobrą lustrzankę", która za dwa lata i tak będzie sprzętem przestarzałym i będziesz chcąc-niechcąc marzyła o nowszym korpusie, natomiast obiektywy się (prawie) nie starzeją, dlatego jeżeli za tą kasę kupisz porządny (a myślę że nawet dwa przyzwoite za tą kasę można kupić), to największy kłopot będziesz miała z głowy :idea: . Pamiętaj, że naprawdę dobre obiektywy kosztują więcej niż średniej klasy korpus lustrzanki.
Udanego wyboru :!:

moronica 

Soniak10 napisał/a:
naprawdę szkoda kasy na tzw "dobrą lustrzankę", która za dwa lata i tak będzie sprzętem przestarzałym i będziesz chcąc-niechcąc marzyła o nowszym korpusie

nie dramatyzujmy, korpusy powyzej klasy EL, zwlaszcza kupione powiedzmy w przeciagu pol roku po premierze, spokojnie moga posluzyc 4 lata

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

moronica napisał/a:
korpusy powyzej klasy EL, (...), spokojnie moga posluzyc 4 lata

Jasne! Tylko z jakimi dwoma przyzwoitymi obiektywami chciałabyś podpowiedzieć taki korpus "powyżej EL", żeby zmieścić się w cenie 5500 :?: Być może Nikon ma takie dobre obiektywy w takiej cenie - wtedy sorki, masz rację :shock:
Poza tym porządny obiektyw może posłużyć i 20 lat, nie tracąc (zbyt) wiele na wartości, a jeszcze mniej na jakości. No, chyba że całkowicie zmienią się technologie i mocowania, ale wtedy tym bardziej korpusy trzeba będzie wymienić, nawet te haj-endowe :???:

moronica 

Soniak10, przede wszystkim nie musi kupowac od razu dwoch obiektywow, wszystko w swoim czasie. poza tym ponownie nie popadaj w skrajnosci, jakie to 2 obiektywy mozna kupic za te 5500zl, ktore to za 20 lat 1) nadal beda sprawne, 2) utrzymaja chocby 50% wartosci?

poza tym chyba zapominasz, ze ona nie ma wlasnego korpusu

Odpowiedz do tematu