Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ponownie wybór teleskopu.
Autor Wiadomość
Madrian 
Bywalec
Totalny amator :)

Wysłany: Nie 17 Mar, 2013   Ponownie wybór teleskopu.

Ostatecznie zawęziłem wybór teleskopu do dwóch modeli:

Celestron Travel Scope 70/400
http://teleskopy.pl/produ...statyw_+_PLECAK
oraz

Sky Watcher Syntha 70/500
http://teleskopy.pl/produ...a_R-70/500_AZ-2

Uznałem, że w moim przypadku potrzeba niedużego i mobilnego sprzętu, o dużym obiektywie. i sporej światłosile. Powiększenia są mniej ważne. Przy obserwacjach jaśniejszych obiektów, po prostu kupię filtry przyciemniające. Chcę też, żeby teleskop służył w dużej mierze do obserwacji naziemnych i dziennych i ważny jest obraz nieobrócony.

To co mnie interesuje, to czy Syntha ma obraz odwrócony, czy nie.
Celestron ma nieodwrócony - jak w lornetce. Jest obecnie moim faworytem.
Brakuje mu tylko soczewki barlowa, ale to zawsze można dokupić (pewnie kupię jakąś 3x, żeby mieć zestaw 20x, 40x, 60x, 120x).

Syntha natomiast ma ja w zestawie i to jak na razie jej jedyna cecha in plus. Jeżeli ma obraz odwrócony, to niestety mnie nie będzie interesować.

Co sądzicie o tych "chińczykach"? Brać Celestrona?

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 17 Mar, 2013   

Synta da obraz odwrócony do góry nogami i prawo lewo. Mnie się one nie podobają. 70mm to jest małą średnica a F7 to też nie jest jakaś duża światłosiła. Najpierw piszesz, że cie powiększenia nie jarają, a potem, że chcesz go powerować do 120x, co przy 70mm będzie już chyba desperacją.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 19 Mar, 2013   

kivirovi napisał/a:
Synta da obraz odwrócony do góry nogami i prawo lewo.

Albo rybki, albo akwarium. Jak nie użyjesz diagonala, to odwrócony do góry nogami. Jak użyjesz diagonala lustrzanego to prosty, ale odbity lewo-praw. A jak diagonala pryzmatycznego to prosty.

Na zdjęciu jest lustrzany, więc będzie odbicie prawo-lewo.

Madrian napisał/a:
Co sądzicie o tych "chińczykach"? Brać Celestrona?

To zabawki. Nie brałbym żadnego.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 20 Mar, 2013   

Jeśli pytałeś o linkowaną Syntę (a nie Syntę na Dobsonie)- to jest tam obraz prosty ale lustrzany

Madrian 
Bywalec
Totalny amator :)

Wysłany: Czw 21 Mar, 2013   

Czyli Celestron ląduje w koszyku.

A co do powiększeń, to nie znaczy, że muszę z największych korzystać. Po prostu chciałbym trochę rozszerzyć możliwości w przyszłości.
Zestaw 20x, 40x, 60x jest dość optymalny, bo stosowanie dodatkowej soczewki B. nie powoduje dublowania powiększeń, a różnice w obrazie są bardziej zauważalne, niż gdybym np. użył kiedyś 1,5-ki.

Wybrałem taką "zabawkę" bo po prostu chcę mieć coś do widoczków na działce. Także dziennych. A do tego to mi powiększenia kosmiczne nie są potrzebne. Wiem co to jest duży zoom w optyce.
Lepszy sprzęt i większy musiałbym transportować, a nie zawsze mam miejsce w kombiaczku. Jak zabiorę rodzinkę, psa (bokser) i bagaże, to miejsca nie jest za wiele.A chińczyka, z niskiej półki mogę tam zostawić bez obaw i nie żałować jak np. ktoś np. mi odwiedzi domek, podczas nieobecności. A w domu nie mam warunków do obserwacji. Gęsta zabudowa, bardzo silne światła. Dlatego nic lepszego mi nie jest potrzebne.

Zresztą jak krewnym pokażę Jowisza przy 40x, to już będą fikać koziołki z radości.

Chińszczyzna może jest badziewiem, ale pozwala wielu ludziom zakosztować tego, na co sami by się spontanicznie nie zdecydowali. No bo kto na pałę by wydał np. 1000zł na sprzęt, który by się nie spodobał? A Stówki tak nie szkoda.
A jak ktoś złapie bakcyla to kupi i lepszy sprzęt.
Dlatego nie warto wszystkich i zawsze zniechęcać od razu do wszystkiego co nie markowe i uznane.

Odpowiedz do tematu