Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
Posiadam Canona EOS 600D oraz obiektyw Sigma 17-70 f2.8/4 DC MACRO OS. Chciałabym przed wiosną wzbogacić się o pierścienie pośrednie.Głównie by skupić się na owadach, listkach. I nie wiem czy pierścienie "no name" spełnią swą funkcje i czy będa dobrym zestawem z resztą sprzętu. Na oku mam te pierścienie
Te pierścienie z linka będą dobre.
Ważne, żeby bagnety pierścieni były "canonowskie" bo przecież taki masz w tej Sigmie.
Miałem te same i używałem z 50D i z 5DmkII.
hioxd, i tak będziesz przymykał przysłonę aby "zwiększyć grubość" głębi ostrości (DOF) tak więc siłą rzeczy czasy i tak będą długie.
Jak chcesz większych skal odwzorowań to kup jakiś obiektyw (tanią 50-tkę), może być stareńki Helios 44/2 za 50 zł na allegro i do tego pierścień odwrotnego mocowania twój obiektyw/M42 i... możesz uzyskac skalę 3:1
Za tanie pieniądze.
A wogóle - bez statywu się za makro się nie zabieraj.
czyli jeśli chcę uzyskac lepszy efekt to uzyskam go za tańszą cenę ?
m42? To się tyczy pierścienia odwrotnego mocowania , tak ?
Dysponuje małą ilością pieniędzy , a chciałam jeszcze na filtr wyskrobać ...
czyli jeśli chcę uzyskac lepszy efekt to uzyskam go za tańszą cenę ?
m42? To się tyczy pierścienia odwrotnego mocowania , tak ?
Dysponuje małą ilością pieniędzy , a chciałam jeszcze na filtr wyskrobać ...
Mam statyw z niższej półki, z czasem do wymiany.
Pierścień odwrotnego mocowania używasz wtedy jak chcesz spiąś dwa obiektywy frontami.
Więc może być dowolny bo nie wiem co chcesz spinać.
Jeżeli nie stać Cię na Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5X Macro
to pozostaje spiąć dwa tanie.
Generalnie im mniejsza ogniskowa obiektywu, który przypniesz na front tym większa skala odwzorowania. Generalnie nie mniej niż 35 bo będziesz musiał dotykać tylną soczewką do fotografowanego przedmiotu.
Poczytaj wątki o makro.
Niee, nie stać mnie zdecydowanie, może kiedyś.
Rzeczywiście, chyba lepsze rozwiązanie, tym bardziej że sama nie wiem czy ukierunkuje sie tylko do tego rodzaju fotografii. Kupiłabym porządniejsze filtry za to.
Czyli, jeśli główka dobrze mi pracuje po dłuuugiej lekturze to
http://allegro.pl/zenit-h...3050224893.html
plus
http://allegro.pl/piersci...3076930601.html
Nadawałoby się,prawda?
fatman, pierscien odwrotnego mocowania nie musi miec gwintu po obu stronach, moze miec po jednej stronie bagnet i wtedy obiektyw mocuje sie odwrotnie bezposrednio do korpusu
fatman, pierscien odwrotnego mocowania nie musi miec gwintu po obu stronach, moze miec po jednej stronie bagnet i wtedy obiektyw mocuje sie odwrotnie bezposrednio do korpusu
A nie będzie lepszy efekt z dwoma obiektywami?
Właśnie dociera do mnie jak mało wiem.
hioxd, zalezy co masz na mysli piszac "lepszy". laczac ze soba 2 obiektywy dobrze jest by ten podlaczny do korpusu byl jasny (by uniknac winietowania czy nawet efektu tunelu) i dlugi (im dluzszy tym uzyskujesz wieksza skale odwzorowania) a to kosztuje, przykladowo ja testowalam z 200mm i f/2.8. z kolei ten zamocowany odwrotnie im jest szerszy tym oferuje wieksza skale
tu masz tabelke z moimi wynikami
a tu przykladowe zdjecia
najtansza opcja byloby albo zapiac odwrotnie obiektyw 50mm (moze byc 55mm, 58mm, to bez wiekszego znaczenia byleby mial pierscien przyslony) albo dodatkowo dac tam jeszcze zestaw pierscieni, moga byc bez zadnych stykow, takie chinskie najtansze, i tak one nic nie beda komunikowaly do obiektywu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10