Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
EOS 600D + Tamron 17-50 czy może SLT - A37 ?
Autor Wiadomość
kupiec 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Mar, 2013   EOS 600D + Tamron 17-50 czy może SLT - A37 ?

Cześć
Szukam lustrzanki głównie do fotografii produktowej (do sklepu internetowego). Posiadam już namiot i lampy (niestety ze światłem stałym, nie błyskowe) i statyw do aparatu.
Chcę też robić tym aparatem zdjęcia wakacyjne, kręcić filmiki itd.

Znajomy polecił mi zestaw Canon EOS 600D + Tamron 17-50.
W sklepie polecano Sony SLT -A 37

Na stronie http://versusio.com/pl/ca...vs-sony-slt-a37 znalazłem porównanie body Canona i Sony, gdzie wg. mnie lepiej wypadł aparat Sony.

Teraz pytanie do Państwa czy decydować się na Canona ze szkłem Tamron 17-50? Czy może dobrać coś do Sony? Pytanie jakie szkło do tego? A może jeszcze inne opcje?

Sprawa dość pilna.
Mimo, że jestem bardzo zielony w fotografii i wiem, że muszę się sporo nauczyć to dziękuję za porady typu "kup sobie zenita i książkę". Pieniądze na aparat mam z pewnego projektu, gdzie ściśle określono, że zakupiony aparat ma być lustrzanką i powinien do niego być 1 obiektyw. Jeśli nie kupię aparatu teraz, to pieniądze przepadną.

Budżet nieprzekraczalny 3200, chętnie około 3000 zł.

PS. testowałem sobie w sklepie wiele różnych aparatów i nawet z ręki cykały dużo lepsze zdjęcia detalom produktów niż moja stara cyfrówka, więc pewnie ja będę z wszystkiego zadowolony, chcę tylko uniknąć sytuacji, że zostanie mi przez sprzedawcę wcisnięte byle co.

Reklama

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Sro 06 Mar, 2013   

kupiec, poczytałeś trochę forum?
Na przykład kilka pozycji pod Twoim tematem :twisted:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21400

siosio 
Maniak

Jakiś dziwne to porównanie w linku, który zamieściłeś.

Na pewno nie ma dużej różnicy w fizycznej wielkości matrycy obu w/w aparatów.

ISO to nie jest wielka różnica.

2razy punktują sony za stabilizację w body

Do tego sony też możesz wziąć ten obiektyw tamrona o którym myślisz.

Lepiej sobie porównaj:

http://www.optyczne.pl/po...=1182&add1=1590

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

jezu znowu versusio... ta strona ma tyle bledow ze az szkoda w ogole tracic czas na jej przegladanie. zaladuj sobie w porownywarce optycznych specyfikacje wybranych korpusow i sam je porownaj zamiast dawac sobie glupiemu automatowi wmowic, ze dany aparat jest lepszy bo jest mniejszy (to tylko przyklad, nie pije tu do zadnych konkretnych korpusow)
Ostatnio zmieniony przez moronica Sro 06 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

kupiec 
Nowy

pioroon napisał/a:
kupiec, poczytałeś trochę forum?
Na przykład kilka pozycji pod Twoim tematem :twisted:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21400

Czytałem, nie ma tam za dużo propozycji aparatu+szkła, raczej ludzie skupili się na oświetleniu.

siosio napisał/a:
Do tego sony też możesz wziąć ten obiektyw tamrona o którym myślisz.

Ten sony + ten tamron dadzą dobry efekt? Tzn. czy będą odpowiednie? Bo tego zestawu szczerze powiedziawszy chyba nie trzymałem w ręku i nie próbowałem cykać fotek.

Inne propozycje ?:)

[ Dodano: Sro 06 Mar, 2013 13:21 ]
Cytat:
jezu znowu versusio... ta strona ma tyle bledow ze az szkoda w ogole tracic czas na jej przegladanie. zaladuj sobie w porownywarce optycznych specyfikacje wybranych korpusow i sam je porownaj zamiast dawac sobie glupiemu automatowi wmowic, ze dany aparat jest lepszy bo jest mniejszy (to tylko przyklad, nie pije tu do zadnych konkretnych korpusow)

Ok, już wiem, że to słabe porównanie :)
A według Was - który body będzie lepszy dla początkującego, raczej nieprzewidującego w przyszłości rozbudowy zestawu?

Czy Brak stabilizacji w Canonie to poważny brak? Z tego co czytałem - przydaje się głównie przy robieniu zdjęć z ręki, w niedostatecznie oświetlonej scenerii. Wnioskuję zatem, że przydałoby się mieć stabilizację jeśli chcę robić zdjęcia np. w nocy, albo w knajpie? Czy ma to wpływ na jakość filmów?
Rozumiem, że stabilizację mogę mieć w obiektywie, ale na to rozwiązanie raczej mnie nie stać (ten tamron ze stabilizacją jest kilka stówek droższy).

Druga rzecz, która mnie boli (dla Was to pewnie będzie śmieszna :cool: ) brak możliwości robienie zdjęć panoramicznych.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Jak z perspektywą rozwoju/rozbudowy systemu, to raczej bym poszedł w C lub N.
Tylko, że ten cel najlepiej obrać już teraz, żeby sprecyzować sobie w głowie do czego się zmierza (w przełożeniu na konkretne body/obiektywy) ;)

kupiec napisał/a:
Czy Brak stabilizacji w Canonie to poważny brak?

W razie potrzeby kupujesz stabilizowane szkło (gdzie stabilizacja jest skuteczniejsza niż w body).
kupiec napisał/a:
Druga rzecz, która mnie boli (dla Was to pewnie będzie śmieszna ) brak możliwości robienie zdjęć panoramicznych.

Spoko, to jest akurat 'ficzer', który może się przydać jeżeli nie masz warunków/czasu do zrobienia 'normalnej' panoramy + obróbki.

kupiec 
Nowy

No właśnie mnie raczej chyba nie zależy specjalnie na rozbudowie. Do zdjęć moich produktów raczej więcej nie potrzebuję (może poza lepszym światłem i oczywiście większymi umiejętnościami), a nagle też wielkim pasjonatem fotografii się nie stanę.

siosio 
Maniak

Ten tamron nie będzie gorszy dla Sony, niż jest dla Canona, a zasadniczo to dobry obiektyw

http://fotozakupy.pl/obie...-lat,6650s,383d

Skoro chcesz aby aparat składał Ci panoramy i nie masz wygórowanych oczekiwań odnośnie rozbudowy szklarni to weź sony A37.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

siosio napisał/a:
Skoro chcesz aby aparat składał Ci panoramy i nie masz wygórowanych oczekiwań odnośnie rozbudowy szklarni to weź sony A37.

kupiec, tak zrób, tym bardziej, że:
kupiec napisał/a:
mnie raczej chyba nie zależy specjalnie na rozbudowie

kupiec 
Nowy

OK dzięki za porady! :)

http://allegro.pl/sony-a3...?bid=5269&tid=o

Czy na tej aukcji wszystko jest ok? Dokładnie tego szukam ?

PS. Z doświadczenia co sądzicie o kupowaniu sprzętu fotograficznego przez allegro? To samo co w sklepie dostanę?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

kupiec napisał/a:
Dokładnie tego szukam ?

A co, nie wiesz czego szukasz? :cool:
Tak, to wygląda na to ochydztwo ;)
kupiec napisał/a:
PS. Z doświadczenia co sądzicie o kupowaniu sprzętu fotograficznego przez allegro? To samo co w sklepie dostanę?

Odpowiedź brzmi: to zależy...
Ja tego Tamrona osobiście wysyłkowo bym nie kupił. Z reguły wolę przestrzelić.

kupiec 
Nowy

Cytat:
kupiec napisał/a:
Dokładnie tego szukam ?

A co, nie wiesz czego szukasz?
Tak, to wygląda na to ochydztwo

Wolałem się upewnić, braknie 1 literki gdzieś, albo cyferka nie ta i się okaże, że kupiłem o klase gorszy sprzęt ;)

Odpowiedz do tematu