Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 08 Mar, 2013 ...xXX Pomoc w kupnie aparatu XXx...
Cześć,
Już od dłuższego czasu pstrykam foty (jeśli oczywiście tak można nazwać robienie zdjęć z iphona i wstawianie na instagram ). Pewnego dnia zacząłem się zastanawiać czemu jeszcze robię to telefonem. Pstrykam tyle zdjęć na co dzień, a nie mam normalnego aparatu... Postanowiłem zainwestować. Mój budżet to 4 tyś (aparat + obiektyw), może lekko ponad. Uważam, że jak na amatora i początek mojej teraz "prawdziwej" zabawy w fotografie.
Przeglądam optyczne.pl codziennie, czytam testy, porównuje sprzęt, mam pare typów. Dlatego też chciałbym abyście pomogli mi w miarę możliwości dobrać odpowiedni sprzęt dla mnie.
Zastanawiam się czy kupić aparat nowy czy używany, kit czy może oddzielnie body oddzielnie obiektyw.
Niżej podaje moje propozycje, możecie też do tego się odnieść.
Sony a57 + obiektyw 18-135mm (kit)(nowy), Sony a77 + obiektyw 16-50mm (kit)(nowy) Nikon d7000 + obiektyw 18-105mm (kit)(nowy), Canon 60d + obiektyw 18-135mm, canon 7d + jakiś obiektyw (używany).
Nie napisałem jakie zdjęcia robię... Są to zdjęcia:
Sony a57 + obiektyw 18-135mm (kit)(nowy), Sony a77 + obiektyw 16-50mm (kit)(nowy) Nikon d7000 + obiektyw 18-105mm (kit)(nowy), Canon 60d + obiektyw 18-135mm, canon 7d + jakiś obiektyw (używany).
Z tego zestawu to ja bym polecał A57 (choćby i używany, albo nawet A37) , ale z obiektywem Carl Zeiss 16-80mm. Ten obiektyw pozwoliłby Ci wyciągnąć z każdego aparatu wszystko to, na co stać jego matrycę. Warto, wiem bo mam go i po przejściu z obiektywu kitowego no to po prostu... brak słów! W ogóle w lustrzankach, jeśli już byś się na taki aparacik zdecydował (obojętnie jakiej marki) to pamiętaj, że lepiej inwestować w dobrej klasy obiektywy niż w wyszukane korpusy.
Natomiast skoro piszesz, że
Cytat:
Pewnego dnia zacząłem się zastanawiać czemu jeszcze robię to telefonem
, to czuję się upoważniony, zeby zadać pytanie: czy to aby na pewno musi być lustrzanka? Może lepiej zacząć od zaawansowanego kompakta? Tutaj masz porównanie pięciu takich, które mają wszystko, czego potrzeba do robienia dobrych zdjęć w różnych warunkach:
http://www.optyczne.pl/po...=1437&add4=1594
Do tego, o czym piszesz, wystarczy którykolwiek z nich, a zaoszczędzisz połowę kasy. Przy tym trzy pierwsze to superzoomy a dwa ostatnie - wakacyjno-spacerowe. Z tym, że już pojawił się następca Fuji X10.
Udanego wyboru i powodzenia na nowej drodze życia
Z tego zestawu to ja bym polecał A57 (choćby i używany, albo nawet A37) , ale z obiektywem Carl Zeiss 16-80mm. Ten obiektyw pozwoliłby Ci wyciągnąć z każdego aparatu wszystko to, na co stać jego matrycę. Warto, wiem bo mam go i po przejściu z obiektywu kitowego no to po prostu... brak słów! W ogóle w lustrzankach, jeśli już byś się na taki aparacik zdecydował (obojętnie jakiej marki) to pamiętaj, że lepiej inwestować w dobrej klasy obiektywy niż w wyszukane korpusy.
Natomiast skoro piszesz, że
Cytat:
Pewnego dnia zacząłem się zastanawiać czemu jeszcze robię to telefonem
, to czuję się upoważniony, zeby zadać pytanie: czy to aby na pewno musi być lustrzanka? Może lepiej zacząć od zaawansowanego kompakta? Tutaj masz porównanie pięciu takich, które mają wszystko, czego potrzeba do robienia dobrych zdjęć w różnych warunkach:
http://www.optyczne.pl/po...=1437&add4=1594
Do tego, o czym piszesz, wystarczy którykolwiek z nich, a zaoszczędzisz połowę kasy. Przy tym trzy pierwsze to superzoomy a dwa ostatnie - wakacyjno-spacerowe. Z tym, że już pojawił się następca Fuji X10.
Udanego wyboru i powodzenia na nowej drodze życia
Właśnie takiej pomocy potrzebowałem i takich komentarzy oczekiwałem. Bardzo Ci dziękuje, oczywiście przejże je i się zastanowię.
[ Dodano: Pią 08 Mar, 2013 23:17 ]
Cytat:
czy to aby na pewno musi być lustrzanka? Może lepiej zacząć od zaawansowanego kompakta?
A co sądzisz o hybrydzie sonego?
[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 01:12 ]
Przeanalizowałem wszystko co napisałeś. Podoba mi się strasznie pomysł sony a57 i obiektywu Carl Zeiss 16-80mm. Muszę jeszcze się zastanowić bo to trochę przekracza mój budżet, ale chyba to jest to . Może uda mi się zaleźć w dobrym stanie używany obiektyw.
[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 14:28 ]
Chyba, że zaproponujecie coś takiego jak w.w tyle, że np. jakiś używany/nowy aparat innej firmy, do tego obiektyw też nowy albo używany, tak aby się zmieścić w max 4,500 tyś.
Muszę jeszcze się zastanowić bo to trochę przekracza mój budżet, ale chyba to jest to
Jeżeli jednak dryfujesz w stronę lustrzanki, a głównym ograniczeniem jest budżet, to ja bym na Twoim miejscu szedł w stronę nowego korpusu A37 i z nowym obiektywem CZ 16-80. A37 to bardzo dobry korpus klasy "entry-level" a przy tym raczej niedrogi, bo można go już mieć za ~1400 zł. Dodając do tego nówkę CZ16-80 masz nieco ponad 4000 PLZ. Zdecydowanie warto te 200 zł dopłacić. Zresztą: gdybyś kupował korpus razem z tym obiektywem u jednego dostwacy, to jestem przekonany, że te 200 zł mógłbys utargować Z drugiej strony, o ile mnie pamięć nie myli, to obydwa te korpusy są wyposażone w tą samą matrycę, a więc podstawowy element decydujący (obok obiektywu) o jakości zdjęcia. Różnią się, jak zdążyłem zauważyć, wielkością ekraniku LCD (A57 ma o większej rozdzielczości i nieco większy, ale akurat ekranik nie decyduje w najmniejszym nawet stopniu o efekcie końcowym) i maksymalną prędkością zdjęć seryjnych: A37 5,5 klatki/sekundę a A57 8 kl/sek. Jestem absolutnie przekonany, że te 5,5 kl/sek to aż zanadto
I na koniec najważniejsza rada: naprawdę NIE WARTO WYDAWAĆ SPOREJ KASY NA KORPUS, zwłaszcza ten pierwszy, bo korpusy są najszybciej starzejącymi się elementami systemu i za max 3 lata z pewnością będą Cię kusiły nowsze modele, z matrycami i funkcjami, jakich dzisiaj jeszcze się nawet nie musimy domyślać. Natomiast z drugiej strony: obiektyw (dobry!) jest tym elementem, który najdłużej zachowuje aktualność a przy tym najwolniej traci na wartości, więc gdybys nawet w przyszłosci zdecydował się na zmianę systemu, to akurat ten CZ1680 sprzedasz bez problemu i to raczej z niewielką stratą, czego nie da się powiedziec o żadnym korpusie.
Jeszcze raz powodzenia!
[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 16:49 ]
I jeszcze jedno: gdyby jednak te 4000 były nie do przekroczenia, to zawsze można obiektyw CZ1680 zastąpić zbliżonej klasy obiektywem Sony DT 16-105mm F3.5-5.6 (SAL-16105). Zawsze to 300 zł mniej, chociaż uczciwie mówię, ze ja tez stałem przed tym dylematem i zdecydowałem się na CZ1680. Aczkolwiek użytkownicy tego 16-105 równiez wypowiadają się bardzo pozytywnie o jakości obrazka, jaki on oferuje. Tutaj masz porównanie:
http://www.optyczne.pl/po...d0=492&add1=650
A na dole, pod tabelami, masz odsyłacze do testów obydwu obiektywów oraz opinii uzytkowników. Radzę zapoznac się! Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11