Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Czw 25 Kwi, 2013
Pomoc przy zmianie systemu
Autor Wiadomość
felis
Bywalec

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   Pomoc przy zmianie systemu

Witam
Jestem użytkownikiem systemu Canona mniej więcej od ukazania się analogowego modelu eos 1000FN. Aparatu używam wyłącznie amatorsko więc nie oczekuje jakiś cudów ani nie chcę na sprzęt wydać astronomicznej sumy.
Obecnie posiadam
body EOS 40D, które nie spełnia moich oczekiwań
obiektywy:
Canon EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS - mój ulubiony obiektyw spełnia moje oczekiwania w 100% (owszem fajnie jakby był jaśniejszy ale nikt takiego nie robi)
Canon 60 mm EF-S f/2.8 Macro USM - trochę za krótki, ale poza tym OK
Canon 70-300mm f/4-5.6 IS - byłbym zadowolony ale na 300mm jest różnie z ostrością
Lampa 430 EX II - jestem bardzo zadowolony spełnia moje oczekiwania w 100%
Mógłbym w zasadzie pozostać przy tym zestawie gdyby nie body. 50D nie wnosiło na tyle nowego by zmieniać, a 60D wniosło niby sporo przydatnych mi nowości tylko szkoda że "sprawnych inaczej". Myślę tu o uchylnym ekranie i filmowaniu połączonym z AF w trybie LV.
Czekałem na 70D, ale nudzi mnie to czekanie, a ponadto wątpię, by Canonowi udało się poprawić AF w LV. Nie wiem kto u nich nad tym pracuje, ale chyba zamiast inżyniera zatrudnili jakiegoś humanistę albo innego weterynarza, którzy są świetnymi fachowcami tylko że w swoich zawodach.
Żal więc po tylu latach będzie mi rozstać się z Canonem, ale odnoszę wrażenie, że rynek amatorski ta firma ma głęboko w du......
Postanowiłem więc przejść do konkurencji. Moje oczekiwania:
Body:
- Stabilizacja raczej w body
- Uchylny ekran.
- Działający AF w trybie LV
- Działający AF w trybie filmowania (mam jeszcze kamerę HD, którą chce wyeliminować z noszenia bo kręcę tak 1-2 godziny pamiątkowego materiału rocznie).
- Szumy na 800ISO choć trochę mniejsze niż w 40D na 400ISO
- Reszta na poziomie 40D mi wystarczy
Obiektywy minimum o jakości oraz cenach zbliżonych do wyżej wymienionych canona:
1. odpowiednik dla 35mm 24-105 lub lepiej
2. odpowiednik dla 35mm stalka macro ok. 140mm
3. 70-300mm x mnożnik matrycy (1,5 albo 1,6)
Lampa błyskowa odpowiednik tej z canona.
Szukałem czegoś spełniającego wymagania i wyszło na to, że muszę odwołać wszystkie drwiące opinie, które jeszcze parę lat temu wyrażałem na temat lustrzanek Sony.
Moja koncepcja jest taka:
Sony Alpha SLT-A57 - wiem że ma wizjer elektroniczni ale testowałem w sklepie i może być
Sony DT 16-105 mm f/3.5-5.6
Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro
Sony DT 55-300 mm f/4.5-5.6 SAM
jakaś lampa sony
Biorę też pod uwagę body
Sony Alpha SLT-A77
Sony Alpha SLT-A65
ale wolałbym nie wydawać tylu pieniędzy jeśli nie przyniesie to bardzo konkretnych rezultatów.
Proszę fachowców o ustosunkowanie się do mojego pomysłu i cenne rady. Jestem też otwarty na inne systemy. Proszę natomiast nie składać propozycji typu weź obiektyw 27-105 zamiast 24-105 bo jeżeli zależy mi u dołu na 24mm to znaczy, że zależy na tylu albo lepiej a nie gorzej.
Dziękuję za propozycje i pozdrawiam

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   

felis napisał/a:
Reszta na poziomie 40D mi wystarczy
Co to znaczy?
felis napisał/a:
Sony Alpha SLT-A57
Biorąc wymagania przedstawione to tylko pseudolustrzanki Sony SLT.

felis
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
felis napisał/a:
Reszta na poziomie 40D mi wystarczy
Co to znaczy?

Chodziło mi o aparat podobnej lub trochę niższej klasy. Ten aparat mi do pewnego momentu wystarczał. Ilość klatek na sekundę, czasy ekspozycji, sprawność AF w trybie normalnym, w LV to właściwie trudno mówić o AF. Nie wiem co dodać jeszcze?
hijax_pl napisał/a:

Biorąc wymagania przedstawione to tylko pseudolustrzanki Sony SLT.

Wiem, że to półprzepuszczalne lustro ma wady, ale ma też drobne zalety. Ale za to reszta w sony w miarę działa, a w canonie niestety nie.
Jeżeli nie mam innych możliwości niż sony to proszę o odniesienie się jeszcze do moich konkretnych wyborów. Czy to body wystarczy, czy muszę kupić droższe. Dodam, że fotografuje tylko w RAW i tu na jakości mi zależy oraz na tym szumie na 800ISO by był mniejszy niż w canonie 40D na 400ISO. Powyżej 800ISO mogę pogodzić się kiepską jakością.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

felis napisał/a:
Chodziło mi o aparat podobnej lub trochę niższej klasy.
To w zasadzie wchodzi w grę tylko A77.
felis napisał/a:
Dodam, że fotografuje tylko w RAW i tu na jakości mi zależy oraz na tym szumie na 800ISO by był mniejszy niż w canonie 40D na 400ISO.
RAW z matrycy 24Mpx w SLT może Cię zawieźć.
http://www.optyczne.pl/17...razu_w_RAW.html
Lub jakiś nowszy test, gdzie jest porównywarka wycinków i wybierz Sony A77 i np Canona 50D

felis
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
To w zasadzie wchodzi w grę tylko A77.

No niby tak, ale właśnie w testach wypadła trochę gorzej w RAW od A57, gdzieś tam przeczytałem, że szumi też bardziej od A57 i w tym momencie zastanawiam czy nie lepiej iść w niższą półkę i wydać dużo mniej kasy. A57 ma też 16 Mpix i właściwie nie widzę powodu by mieć więcej. Zakres tonalny też a57 ma lepszy.
Odnoszę wrażenie, że obecna A57 mimo niższej półki i tak góruje na starą konstrukcją 40D chyba pod każdym względem i stąd moje zastanawianie czy warto iść w a77.
Nie bardzo wiem co na tym znaczącego zyskam?

Za radą znalazłem porównywarkę zdjęć w RAW. Wybrałem 60D, 50D, a57 i a77. 40D się niestety nie dało. Moje wnioski są takie. Od 400 ISO widzę szumy wszędzie. Najgorzej wypada 50D, najlepiej 60D. A57 jest lepsza od a77. na 800 ISO nadal 60D najlepiej, potem a57. 50D i a77 jak dla mnie nie do przyjęcia. Więc to a77 musiało by mieć dużo innych zalet nad a57 by jednak go wybrać.
Tylko nadal nie wiem jakie. Pewnie uszczelnienia i AF bez LV. Wciąż nie mogę jednak zrozumieć czy warto za to dać ok. 2000zł więcej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

felis napisał/a:
Więc to a77 musiało by mieć dużo innych zalet nad a57 by jednak go wybrać.
Ergonomia.. ergo... "Reszta na poziomie 40D".

Co do matrycy w A57 to oczywiście jedna z lepszych w obecnym czasie matryc. APS-C i 16Mpx. Niestety Sony uznało, że ci co poszukują lepszej ergonomii też lecą jak much na lep na megapiksy i (gdyby było można) super-zooma - zapewne dlatego A65 i A77 mają 24Mpx. Co jest swoistym potwierdzeniem, że tej firmie najlepiej się bryluje w sprzęcie entry-level :D

Jak AF na LV jest taki ważny to może poczekaj jeszcze z rok a będzie więcej aparatów z matrycami z czujnikami fazowymi - wtedy SLT przejdą do lamusa. Albo idź w jakiś sprzęt m43...

felis
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
Jak AF na LV jest taki ważny to może poczekaj jeszcze z rok a będzie więcej aparatów z matrycami z czujnikami fazowymi - wtedy SLT przejdą do lamusa. Albo idź w jakiś sprzęt m43...

Eeee.... czekałem już na 60D, potem na 70D i trwa to już ze 2-3 lata. Chyba nie chce mi się czekać dłużej nie mając gwarancji spełnienia oczekiwań.
Co do m43 to nie mogę jakoś w żadnym bezusterkowym systemie skompletować obiektywów (te ciekawsze są bardzo drogie, i chyba nie ma żadnego odpowiednika 24-105) a na dodatek trudno to połączyć z wbudowanym wizjerem bo poza filmowaniem i sporadycznymi wypadkami nie lubię korzystać z ekranu LCD.

A co do ergonomii trudno będę musiał przywyknąć do wad tańszych rozwiązań. Jakoś łatwiej mi się pogodzić z brakiem dodatkowego pokrętła czy ekranu LCD u góry korpusu niż z niedziałającym AF.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W Sony "te ciekawsze" są też bardzo drogie :roll:
felis napisał/a:
i chyba nie ma żadnego odpowiednika 24-105
A M.Zuiko 12-50 czy 12-60? ;)
felis napisał/a:
a na dodatek trudno to połączyć z wbudowanym wizjerem
Trudno? Chodzi o koszt? W sumie VF-3 Olka kosztuje trochę, ale jakoś nie poraża...

ophiuchus 
Optyczny

felis, masz dosyć jasno sprecyzowane wymagania... na Twoim miejscu przeszedłbym się do sklepu, pomacał rozważane aparaty i wybrał ten, który najlepiej "leży". Jeśli na prawdę bezwzględnie potrzebujesz super sprawnego AF w trybie podglądu na żywo, to z aparatów o ergonomii lustrzanki chyba tylko Sony zostaje na polu bitwy. Chociaż uważam, że do kręcenia filmów, zwłaszcza z małą głębią ostrości i tak lepiej sprawdzi się ręczne ustawianie ostrości ;)

felis
Bywalec

Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013   

hijax_pl napisał/a:
W Sony "te ciekawsze" są też bardzo drogie :roll:
felis napisał/a:
i chyba nie ma żadnego odpowiednika 24-105
A M.Zuiko 12-50 czy 12-60? ;)

Owszem w sony są bardzo drogie szkła, ale właśnie dlatego wybrałem zestaw obiektywów w akceptowalnej dla mnie cenie i jak na nią przyzwoitych jakościowo. Nie wiem tylko jak działa ten 55-300 bo to nowość i trudno o dobre testy. W razie czego zastąpię go jakimś 70-300.
Co do Zuko to owszem 12-60 byłby super, ale kosztuje blisko 4000 i będę miał za niego dwa do sony. 12-50 za krótki słabe światło konkurencja ma lepiej w tej samej cenie.
hijax_pl napisał/a:
Trudno? Chodzi o koszt? W sumie VF-3 Olka kosztuje trochę, ale jakoś nie poraża...

VF-3? A jak zastosować VF-3 i zewnętrzny dedykowany flash? Da się? Mając na myśli wizjer chodziło mi o coś wbudowanego na stałe. Tylko takie aparaty biorę pod uwagę.
Nie wiem też czy chciałbym mieć mniejszą matrycę niż APS-C. Nie wiem też czy matryce w bezlusterkowcach nie osłonięte niczym. zbliżone do otworu obiektywu nie są zbyt narażone na zanieczyszczenia niż w systemach z lustrem. Ogólnie nie znam systemów bez lustra.
Nawet gdybym zdecydował się na 12-60 to nie bardzo wiem z jakim body go połączyć by spełniło moje oczekiwania, jakie inne obiektywy dodać i jaką lampę i jeszcze by na koniec cena nie wyszła z kosmosu, bo sprzęt nie będzie na siebie zarabiał.

ophiuchus napisał/a:
Chociaż uważam, że do kręcenia filmów, zwłaszcza z małą głębią ostrości i tak lepiej sprawdzi się ręczne ustawianie ostrości ;)

A ja potrzebuje wygody. Swoją kamerę którą chce wyeliminować z używania kupiłem 5 lat temu. Przeczytałem instrukcję i ustawiłem parametry. Od tej pory niczego nie ruszałem. Włączam używam zoom-a i wystarcza dla pamiątkowych 5 minutowych filmików i dokumentowania jak synek rośnie. Dla 2 godzin materiału wideo rocznie nie będę się wgryzał w niuanse filmowania. Wystarczy mi "zielony" program. Mam włączyć i ma działać, a 90% materiału musi być na koniec do przyjęcia. Tak mam obecnie i nie chce tego tracić, bo canon nie umie robić AF w LV.
Dodam też że jakies 10% zdjęć również chciałbym wykonywać z AF w LV. Np. podnoszę aparat nad głowę bo tłum zasłania mi widok. Odchylam ekran i liczę na AF. Czy jakaś firma robi to lepiej od Sony?

Aha, ja już pomacałem sony. A57 może być. Myślałem tylko że da się coś wybrać innego bo osobiście nie przepadałem nigdy za sony. Niestety widzę, że inne poważne firmy zaspały w wielu aspektach.

Odpowiedz do tematu