Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 Słoneczna metoda kolimacji lornetki
Witam serdecznie
Znalazłem bardzo ciekawy artykuł opracowany przez Pana Rafaela Cobos'a http://sites.google.com/s...n-of-binoculars niestety nie próbowałem tego jeszcze w praktyce więc nie wiem czy jest to dobra (dokładna) metoda sprawdzenia kolimacji dlatego proszę Was o opinie czy warto zbudować coś takiego ? a może znacie jakieś inne lepsze metody ? Bardzo proszę o pomoc bo z moją lornetką chyba jest coś nie tak, cały dzień boli mnie głowa i oczy
Wysłany: Sro 16 Mar, 2011
Prostą metodą sprawdzenia kolimacji jest nakierowanie lornetki na odległy punkt - np. jasną gwiazdę. Lornetka powinna być ustabilizowana (na statywie, murze,...). Gdy gwiazda się rozdwaja można spróbować regulacji - nigdy tego nie robiłem, powtarzam za innymi - wyszukuje się śruby do kolimacji i małym śrubokrętem, metodą prób i błędów staramy się zgrać właściwy obraz. Wielu z sukcesem "prostowało" tą metodą obraz w tzw. Lidletkach.
Można także wysłać lornetkę do specjalisty - zrobią co mogą, miejmy nadzieję, że profesjonalnie i wystawią rachunek. Doświadczenie uczy, że niezbyt kalkuluje się serwisować lornetki budżetowe. Tutaj raczej warto próbować samemu.
Metoda "na gwiazdę" jest OK, ale nie daje odpowiedzi, czy obrazy nie są skręcone.
Ustawiałem z dobrym skutkiem kolimację w DO 10x25 i opisałem to na forum.
Proponuję ustawić unieruchomioną lornetkę na jakiś obraz z elementami pionowym i poziomymi (np. dalekie domy) i wyrażnym centralnym punktem. Sprawdzić wzrokowo, czy obrazy pokrywają się, czy nie są skręcone. Często w lornetkach, nawet drogich i nowych, obrazy nieco rozjeżdżają się w poziomie, ale mózg skleja je w całość.
Jeśli przy patrzeniu boli Cię głowa i oczy, to najpierw dokładnie sprawdź rozstaw okularów do swoich wymiarów, mierząc linijką, bo podziałki na lornetkach nie zawsze mówią prawdę. Potem precyzyjnie nastaw ostrość w obu układach zasłaniając najpierw jeden, potem drugi obiektyw. Jeśli to nie pomoże, to pewnie lornetka jest rozkolimowana.
Witam
No i sprawa się wyjaśniła lornetka jest rozkolimowana w pionie spojrzałem na światło które jest na kominie oddalonym o jakieś 2,5 km i okazało się że widzę te światła podwójnie tz. jest jedno nad drugim jutro poszukam śrub do kolimacji a jak nie znajdę to rozkręcę lornetkę być może przesunął się któryś z pryzmatów. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc
Ja sprawdzam kolimację w kastępujący sposób: Celuję na narożnik odległego budunku, tak, jego oraz zajął dokładnie ćwiartkę pola widzenia. Czyli tak, aby krawędź dachu szła od śeodka na godzinę "3" (lub "9") a krawędź pionowej ściany żeby szkła od środka pionowo w dół, na godzinę "6". Lornetkę napierw precyzyjnie ustawiam w oparciu o obraz z jednego okularu, a następnie sprawadzam, czy w drugim okularze widzę dokładnie to samo. Ta metoda pozwala na łatwą ocenę przesunięcia obrazów góra/dół i lewo/prawo. W oba okulary zaglądam tym samym okiem!
W przypadku niektórych lornetek, metoda słoneczna może być niebezpieczna dla lornetki - jeśli ognisko obiektywu wypada blisko pryzmatu, to w tym pryzmacie może wydzielać się dużo ciepła....
Można i tak jak pisze Goornik. Odsuwasz oko parę centymetrów od okularu i ekstra widać przykładowo linię dachu odległego budynku. Albo się linie pokrywają albo uskok i wtedy wiadomo że lornetka jest rozkolimowania.
Mam inny pomysł, na kolimator laserowy. Dwa lasery, skale itd. Coś podobnie jak metoda słoneczna.
W wolnym czasie sklecę takie cudo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10