Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Regulamin a dozwolone korekty
Autor Wiadomość
Crystof 
Bywalec

Wysłany: Pią 15 Mar, 2013   Regulamin a dozwolone korekty

Witam,

Mam pytanie w związku z tym, że niedługo odbywa się pstrykaliada, i mam zamiar co nieco podesłać... ale jak wiadomo, zawsze każde zdjęcie obrabia się w programie graficznym. I tu moje pytanie, czy takie korekty jak ocieplanie skóry czy coś w tym stylu jest dozwolone, jeżeli regulamin mówi:

Cytat:
3.11 Zdjęcia modyfikowane za pomocą programów komputerowych (za wyjątkiem retuszu fotografii, pod warunkiem, że będzie on polegał na zastosowaniu korekty globalnej, która polepsza jakość, tj. nasycenie, wyostrzenie, kontrast, jasność; konwersji zdjęć kolorowych na czarno-białe i sepię, zastosowania zabiegów ciemni fotograficznej w przypadku zdjęć zrobionych techniką tradycyjną) będą automatycznie odrzucone z Części Konkursowej. W szczególności zabrania się stosowania zabiegów selektywnych w celu dodawania lub odejmowania elementów, łączenia kilku fotografii lub zmiany jej oryginalnej kompozycji

Gdzie jest ta granica? Czy na przykład poprawienie winiety i innych niedoskonałości obiektywu nadal jest tutaj możliwe, czy już będzie to zbyt duża modyfikacja? Innymi słowy - na ile można sobie pozwolić? :)

Dziękuję z góry za pomoc.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 15 Mar, 2013   

korekta wad obiektywu to jak najbardziej retusz a nie modyfikacja

Aszex
[Usunięty]

Najlepiej zapytaj organizatorów. Po mojemu to nie, jeśli zrobisz to tak, aby wyglądało, że tak było od początku i że obiektyw nie ma takiej wady-jeśli chodzi o winietę. Prostowanie pionów i poziomów jest bardziej problematyczne. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Aszex napisał/a:
Prostowanie pionów i poziomów jest bardziej problematyczne. :)
Tzn? Czy manipulowanie maskownicą pod powiększalnikiem jest niedozwolone?

Tutejszyn 
Optyczny

Założenie utopijne. Komuś się marzy czysta rywalizacja bez dopingu, bez transfuzji natlenionej krwi przed startem, bez zaplecza technicznego i pieniędzy. Coś jak pierwsze igrzyska.. Ktoś sobie będzie wypruwał żyły, żeby było pięknie i zgodnie z regulaminem, a i tak wygra ten, kto potrafi ładniej oszukiwać. Moim zdaniem punkt 3.11 regulaminu dotyczy tylko widocznych modyfikacji, skoro nie można ustalić, czy coś zostało zmienione (wymazane, dodane). Tym samym, jeśli uważasz, że skóra wymaga ocieplenia, to ją ociepl.
Ja bym nie wziął udziału udziału w tym konkursie. Wolę tworzyć obrazy bez dylematów moralnych, aby móc bez kulenia się w sobie odpowiedzieć, że to jest zdjęcie, a to już grafika.

Aszex
[Usunięty]

hijax_pl, znam się tak na fotografii analogowej jak Ty na lataniu na miotle, więc nie wiem. :P

Tutejszyn 
Optyczny

Dlatego właśnie naukę fotografii powinno się rozpoczynać od nauki latania na miotle. Nie byłoby takich dylematów.

Aszex
[Usunięty]

Tutejszyn, czyli bajery tego typu mogą być stosowane?

Tutejszyn 
Optyczny

Aszex, nie pytaj: czy mogą. Spytaj: czystosowane.
Dajesz jakiś dziwny argument. Nie mówimy o fałszowaniu historii, ale o obrazku na jakiś konkurs.
Konkurs, na który chcesz wysłać prace jest obwarowany jakimiś dziwnymi i trudnymi do zweryfikowania przepisami, co sprawia, że ludzie zaczynają się zastanawiać, czy oszustwem jest poprawienie balansu bieli na fragmencie obrazu. Dlatego aby nie dać się wpuścić w jakieś rozważania moralne, nie wziąłbym w nim udziału. Dla mnie najważniejszy jest obraz, a nie technika jego uzyskania. Rozumiem, że intencją pomysłodawcy konkursu było zebranie prac niemontowanych, nie będących fotomontażem. Ale wtedy konkurs powinien być ogłoszony na jakimś forum ortodoksów fotograficznych, których religią jest "czysta fotografia". Inaczej połowa prac i tak będzie bardziej lub mniej przetwarzana w kompie. Jedni powiedzą, że to dozwolone, inni będą się wstydzić niecnego czynu i pójdą się wyspowiadać, a jeszcze inni będą zacierać chytrze łapki, że nikt się nie poznał. Głupie..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Moja interpretacja jest taka, że dozwolone jest to co wypluwa z siebie LR samodzielnie. To znaczy wszystkie korekty, które ten program udostępnia klasyfikuję jako retusz. Wszystko to co mógłbym osiągnąć odpalając z poziomu LR np PS - to już edycja zdjęcia.

Tutejszyn 
Optyczny

hijax_pl, tak, ale kto to zweryfikuje? Czy praca, która wygra, czy na pewno będzie niezmieniona w PS w sposób niewidoczny dla widza? Jaki jest sens stosowania regulaminu, który nie ma mocy sprawczej? Można powiedzieć: "Panowie - tylko LR", ale to będą tylko słowa. Nikt nie sprawdzi, jak było naprawdę. Tak jak powiedziałem - intencją pomysłodawcy było, aby nie dawać ewidentnych fotomontaży. Ale to też nie zawsze jest łatwe do zweryfikowania. Choćby ostatnie zdjęcie moroniki w galerii. Nawet nie wiedziałem, ze jest coś takiego jak big stopper. Będąc w komisji konkursu, mógłbym się zastanawiać, czy zdjęcie odrzucić.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tutejszyn napisał/a:
ale kto to zweryfikuje?

Jest możliwość zweryfikowania, ale nikt nie będzie się w to bawił no chyba, że ktoś usłużny podkabluje ;)
Tutejszyn napisał/a:
Tak jak powiedziałem - intencją pomysłodawcy było, aby nie dawać ewidentnych fotomontaży
Tak jest, montaż przez warstwy, usuwanie lub dodawanie nieistniejących na oryginalnym zdjęciu elementów...
Tutejszyn napisał/a:
Nawet nie wiedziałem, ze jest coś takiego jak big stoper.
Ale to tylko nazwa handlowa ;) Bo zapewne o filtrach NDX400 słyszałeś ;)

Tutejszyn 
Optyczny

O filtrach szarych tak :) Ale była to bardziej jakaś abstrakcja. No fajnie, że są, ale nie widziałem żadnego dla nich zastosowania. Nie zastanawiałem się nad możliwymi efektami. Teraz bardziej skupiam się na PS i może za bardzo uwierzyłem w jego moc :)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Tutejszyn, no widzisz, ja mam odwrotnie - moge sie szarpnac na kawalek szybki za 100 funtow pod warunkiem, ze zapewni mi cos czego nie uzyskam w sofcie

Aszex
[Usunięty]

Cytat:
Dajesz jakiś dziwny argument. Nie mówimy o fałszowaniu historii, ale o obrazku na jakiś konkurs.

Nie chodzi o fałszowanie historii tylko o starożytny stempel klonujący etc. :P

hijax_pl, ale raczej bez spot removeal? A co z clarity na ujemnych wartościach? :)

Odpowiedz do tematu