Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 11 Mar, 2013 Wybór 2 obiektywów: do 70mm i powyżej
Mam Nikona D90 i Nikkor 18-105VR. Fajne szkiełko, stosunek cena jakość bardzo dobra, ale denerwuje mnie to, że jest ciemny no i winietowanie czasami drażni. Stwierdziłem więc, że kupię coś jaśniejszego, ale też żeby nie był gorszy pod innymi względami (optyka itd.) od mojego nikkora. Poszperałem troche po necie, poczytałem o różnych obiektywach i zastanawiam się między: Sigma 17-70mm 2.8-4.0 macro hsm , Sigma 17-70mm 2.8-4.5 macro , Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF), 10) Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO , 11) Tokina 16-50 mm f/2.8, Tokina 28-70 mm f/2.6-2.8 , 13) tokina 28-70 mm f/2.8. Wiem, że z tokinami może być problem z dostaniem, w dodatku w grę wchodzą tylko używki, bo już większość z wymienionych nie jest produkowanych.
Co do ogniskowych powyżej 70mmm waham się między: 1) Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6, Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro, Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG OS, Tamron 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro
Oprócz opcji: do 70mm i powyżej waham się jeszcze nad tym czy nie pozostać przy 18-105mm a do tego stałka 35mm lub 50mm + teleobiektyw
Fotografuję głównie pejzaże, góry, czasami w lesie, więc głównym obiektywem będzie ten o krótszych ogniskowych, ale czasami lubię też przyfocić jakieś odległe pola lub makro (i tutaj teleobiektyw by sie przydał).
Wiadomo, chciałoby się nie wydać majątku na to wszytsko, więc cena obiektywów, stosunek cena/jakość też ma znaczenie przy wyborze. Ale z drugiej strony dobry sprzet musi kosztować
Co wybralibyście na moim miejscu? Co możecie polecić? Dzięki z góry
Mając 18-105 VR kupowanie Sigmy 17-70 jest w sporym stopniu duplikowaniem stanu posiadania. Niby trochę lepsza budowa, niby lepsze makro, trochę jaśniej, ale mając już uniwersalnego zooma typu 18-105 to trochę dla mnie za mało. Jeśli już uzupełniać, to Tamron 17-50/2.8 albo jak pisze Sunders. Przy czym sam musisz podjąć decyzję czy polubisz żonglowanie stałkami, czyli mniejszą wygodę w zamian za lepsze światło i jakość.
astanawiam się między: Sigma 17-70mm 2.8-4.0 macro hsm , Sigma 17-70mm 2.8-4.5 macro , Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF), 10) Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO , 11) Tokina 16-50 mm f/2.8, Tokina 28-70 mm f/2.6-2.8 , 13) tokina 28-70 mm f/2.8
chciałoby się nie wydać majątku na to wszytsko, więc cena obiektywów, stosunek cena/jakość też ma znaczenie przy wyborze. Ale z drugiej strony dobry sprzet musi kosztować
Co wybralibyście na moim miejscu?
mefiu666 ile masz do wydania na te dwa obiektywy i czy muszą być nówki?
Wysłany: Wto 12 Mar, 2013 Re: Wybór 2 obiektywów: do 70mm i powyżej
mefiu666 napisał/a:
Fotografuję głównie pejzaże, góry, czasami w lesie, więc głównym obiektywem będzie ten o krótszych ogniskowych, ale czasami lubię też przyfocić jakieś odległe pola lub makro (i tutaj teleobiektyw by sie przydał).
w takim wypadku do kompletu z 18-105 dokupiłbym Tokinę 10-16/12-24 albo coś w ten deseń.
Sammy 8mm też da sporo frajdy.
Te 17-70 ze zmiennym światłem od 2.8 do 4 czy 4.5 jednak sobie daruję. Waham się jeszcze między opcją mój nikon vr 18-105+ nikon 70-300 + stałka lub nawet dwie: 35mm i 50mm oraz opcją nr 2, czyli nikon 70-300 + jasny obiektyw 2.8 o zakresie 17-50. Wygoda skłania mnie chyba jednak ku tej drugiej opcji. Tylko teraz pytanie, który wybrać z 17-50? Tamron, Tokina czy Sigma? Kusząca jest cena tamrona (jest bez i ze stabilizacją i wolałbym raczej z), ale jeśli jakościowo np. sigma wypada dużo lepiej, to najwyżej się na nią szarpnę:P Co sądzicie?
Tamron ma spory rozrzut jakościowy i najlepiej mierzyć dane szkło pod swoją puszkę. Jak trafisz dobry egzemplarz to będzie ostry i celny ale jak nie to masz serwis i kalibrację szkła pod body zawsze.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Mar, 2013
ale po to ten Tamron? do krajobrazu i tak przymykasz więc jaki z niego dodatek do 18-105? nie lepiej szerzej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11