Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
dobieranie rozmiaru zdjęcia
Autor Wiadomość
lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   dobieranie rozmiaru zdjęcia

Witam. Nie wiem czy to dobry pomysł na pisanie w tym czasie nowego tematu bo pewnie wszyscy teraz leżą przed tv przejedzeni. Ja niestety jestem w tej samej sytuacji, ale postanowiłem zrobić dziś coś pożytecznego, czyli dowiedzieć się paru rzeczy, a więc do rzeczy.

Chcę przygotować parę fotek do wydruku. Rawy zapisałem w jpg-ach wcześniej je troszkę poprawiając i kadrując. Format dobierałem 4:3 lub 16:9 (tak sugerowałem się przy wyświetlaniu na tv). Jednocześnie rezygnowałem z 3:2 i paru innych dostępnych w Raw therapy. Nie wiem czy to był dobry pomysł czy doborze tych parametrów.

Była tam opcja DPI ale tego w ogóle nie ruszałem. Chcę teraz te jpg-i wydrukować i nie wiem jak dobrać rozmiar fotki do wydruku. Wiem, że istnieją kalkulatory do tego, ale jakoś nie mogę tego ogarnąć.

Jak to zrobić krok po kroku? Na co zwracać uwagę? Będę to drukował w zakładzie fotograficznym, czyli nie na domowej drukarce.
Chcę drukować w różnych wielkościach więc nie wiem jak dobierać te parametry.

czekam na porady i wskazówki.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   

Czego dokładnie nie możesz ogarnąć? To jest matematyka na poziomie wczesnej podstawówki... :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
Będę to drukował w zakładzie fotograficznym, czyli nie na domowej drukarce.

To nie ma żadnego znaczenia przy liczeniu rozmiaru.

lukemeng napisał/a:
Była tam opcja DPI ale tego w ogóle nie ruszałem.

DPI - Dots Per Inch - czyli ilość punktów na cal.

lukemeng napisał/a:
Jak to zrobić krok po kroku? Na co zwracać uwagę?

To jest...
jaad75 napisał/a:
matematyka na poziomie wczesnej podstawówki... :roll:
No ale skoro
lukemeng napisał/a:
czekam na porady i wskazówki.
to...

Dla fotograficznej jakości wydruków wystarczy 300dpi. W zależności od tego jaką wielką chcesz mieć odbitkę bierzesz długość jednego boku w [cm] zmieniasz na [cale] i mnożysz przez 300. Po tej operacji będziesz miał rozmiar boku w pikselach. Jak będziesz miał więcej pikseli - obrazek zostanie skalowany w dół. Jak będziesz miał ich mniej - będzie powielanie punktów.

Np: odbitka w formacie 3:2 dla przykładu 10x15cm:
10cm / 2.54 = 3.94" * 300 = 1181punktów
15cm / 2.54 = 5.90" * 300 = 1771punktów
... czyli dla odbitki 10x15cm przygotowujesz plik o rozmiarze 1181x1771 pikseli

A tak w ogóle to.. bierzesz to co masz, zanosisz do labu, tam robią czary mary i wychodzi odbitka. Więc.. czym się przejmujesz? ;)

Lepus42 
Nowy

Upewnij się jednak czy konkretny lab nie ma przypadkiem możliwości druku w rozdzielczości 400 dpi i taki przelicznik zastosuj. Żeby lab nie musiał robić owych czarów marów, lepiej dać mu gotowca.

lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Dla fotograficznej jakości wydruków wystarczy 300dpi.

A jak będzie więcej to i jakość będzie lepsza?
hijax_pl napisał/a:
Jak będziesz miał więcej pikseli - obrazek zostanie skalowany w dół. Jak będziesz miał ich mniej - będzie powielanie punktów.

a jaśniej można? :roll:
hijax_pl napisał/a:
Np: odbitka w formacie 3:2 dla przykładu 10x15cm:

a co z formatami 4:3, 16:9?
hijax_pl napisał/a:
A tak w ogóle to.. bierzesz to co masz, zanosisz do labu, tam robią czary mary i wychodzi odbitka.

Chciałbym się zdać na moje umiejętności :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
A jak będzie więcej to i jakość będzie lepsza?

Po prostu się dowiedz ile maszyna może.
lukemeng napisał/a:
a co z formatami 4:3, 16:9?

16:9 to panoramiczny format telewizyjny więc odbitki będą miały marginesy - tak samo jak film 16:9 oglądany na normalnym telewizorze.

4:3 to proporcje telewizyjne, w odbitkach w tych proporcjach są rozmiary 9x13, 13x18, 18x24, 30x40 itd...

3:2 to proporcje klatki filmu małoobrazkowego, i w tych proporcjach rozmiary odbitek to 10x15, 15x22, 20x30, 30x45 itd

lukemeng 
Bywalec

hijax_pl, dzięki za objaśnienia. Przy moim zrzucie rawów domyślnie pokazuje mi Rawtherapy format 3:2 i 600 DPI. Z tego co widziałem to mogę jeszcze podciągnąć DPI na wyższe więc nie wiem czy zostawiać 600 czy obniżyć do druku na 300. Kompletnie się w tym nie orientuje więc proszę o wyrozumiałość.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng, po prostu się przejdź do labu tam gdzie chcesz te zdjęcia wywoływać i się dowiedz w jakim formacie przyjmują zdjęcia.

Lepus42 
Nowy

Lukemeng, Maszyna w labie ma swoją rozdzielczość. Na ogół jest to 300dpi. Niektóre mają 400dpi,ale tego należy się dowiedzieć w konkretnym labie. Jeżeli dasz zdjęcie 600dpi to program w maszynie zredukuje zdjęcie do możliwości maszyny. Problem jest w tym, kto ma lepszy program do dopasowywania zdjęć.Ty czy lab. Zawsze bowiem przy tej operacji traci się jakość razem z wyrzucanymi pikselami (albo dodawanymi z powietrza przy powiększaniu). Czasem lepiej zdać się na profesjonalne(?) możliwości labu.

Odpowiedz do tematu