Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 + Nikkor AF-S 35 mm 1.8/G - dobry na start?
Autor Wiadomość
gracjan83
[Usunięty]

Wysłany: Sob 23 Mar, 2013   Nikon D90 + Nikkor AF-S 35 mm 1.8/G - dobry na start?

Moi Drodzy,

Jak w temacie. Czy to dobry pomysł porzucić kitowy 18-105 i kupić na start stałkę 35 mm?
Tak mi wychodzi po lekturach tego forum i kilku innych.

Będzie to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka. Mam amatorskie pojęcie (Zenit 12 XP) o fotografii, ale chcę się rozwijać.

Myślałem też o D3100 + 35 mm, ale tu i ówdzie przekonano mnie, że lepiej dołożyć, bo D90 to lepsza pucha (wizjer, dwa pokrętła, śrubokręt, cls, przyciski na wierzchu, czyli ogólnie ergonomia itp.)

Z góry dziękuję za opinie.

pzdr,
G.

Reklama

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 23 Mar, 2013   

Ale tylko pod warunkiem, że pójdziesz do sklepu i przetestujesz tą 35/1.8 na aparacie...
Kolega ma tą 35 z D7000 i makabryczny back focus. Ledwo podziałki mikroregulacji starczyło. Po podpięciu do mojego D300s też problem - musiałem doregulować, i to tak, że na blisko trafiało, na odleglejsze obiekty już nie.

Teraz problem z D90 jest taki, że nie ma on funkcji mikroregulacji, więc jak trafisz na gó...ny egzemplarz obiektywu to leżysz i kwiczysz :sad:

Więc jeśli zamierzasz najpierw kupić body a potem pójść do sklepu i sprawdzić kilka obiektywów to tak, jeśli zamierzasz kupować naprzykład na ebayu to co się trafi, to nie radzę.

gracjan83
[Usunięty]

Chcę jutro kupić w sklepie stacjonarnym body i obiektyw. Na co mam zwrócić uwagę?

[ Dodano: Sob 23 Mar, 2013 01:20 ]
Doczytałem na szybko o back i front focusie. Postaram się to sprawdzić na miejscu.
Rozumiem, że chodzi o prawidłowe trafianie AF na dużych otworach przesłony...?

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Tak, wtedy najlepiej widać jakiekolwiek przesunięcie głębii ostrości. f1.8 i sprawdź na bliskiej i dalszej odległości ostrzenia. Pamiętaj też, że jak będzie słabe oświetlenie w sklepie to na wyższym iso przez szumy nie będziesz w stanie stwierdzić dokładnie czy jest ostro czy nie. Poprostu zrób kilka zdjęć na pojedynczym punkcie AF celując w różne bliższe i dalsze punkty i zobacz czy ci pasuje. To szkło potrafi być naprawdę ostre, więc jak będzie jakieś mydło to znaczy, że coś nie tak. Kwestia jest tylko tego typu, czy to będzie wina szkła czy fotografa, bo skoro piszesz, ze nie masz doświadczenia z cyfrówkami, to możesz sam coś schrzanić, wiesz jak to jest :wink:

gracjan83
[Usunięty]

zabiorę kilka baterii paluszków ze sobą, ustawię je w rzędzie i będę pstrykał. zobaczymy czy będzie dobrze mierzył AF. Jak coś uda mi się zauważyć to poproszę o założenie 50 mm i zobaczymy co będzie.
A jak nie wykryję, a się okaże że jest BF/FF to się będę woził z serwisem na postępu.

No bo co mam zrobić?
I tak wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na ten problem.

pzdr,
G.

Odpowiedz do tematu