Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
5D vs 50D - ostrość zdjęć
Autor Wiadomość
ketras 
Bywalec

Wysłany: Czw 28 Mar, 2013   5D vs 50D - ostrość zdjęć

Witam, testuję 50D i 5D w domowym zaciszu, mam wrażenie, że podpięta do nich stałka Canona 50 1.4, jest ostrzejsza na przysłonach 1.4-2.5 w 50D....

Winiety na 5D się spodziewałem, jednakże lud forumowski pisał iż obiektywy z ff napierają skrzydeł (w "GO" może tak), jednakże w moich testach tak nie wynika.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Poza tym, wrzucę zdjęcia do porównania między cropem a ff o parametrach identycznych oraz o równorzędnych by, kolejni nie pewni przed zakupem, mogli ujrzeć bądź i nie "magię pełnej klatki"

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 28 Mar, 2013   

Na 5D przy małym domknięciu obraz nie będzie żyletą - szczególnie na słabym 50/1.4. Trzeba mieć tego świadomość. Jeżeli szukasz czegoś magicznego patrząc na ostrość to szkoda czasu. Ostrość to nie magia.

ketras 
Bywalec

Wysłany: Pią 29 Mar, 2013   

MM napisał/a:
Na 5D przy małym domknięciu obraz nie będzie żyletą - szczególnie na słabym 50/1.4. Trzeba mieć tego świadomość. Jeżeli szukasz czegoś magicznego patrząc na ostrość to szkoda czasu. Ostrość to nie magia.

Porównywałem z 5D zdjęcie na f:2.8 a 50D f:2.0 - gdyż tutaj były o to batalie heh. MM w takim układzie każde zdjęcie z FF na dużych otworach przysłony będzie miało tę magię (będąc lekko mydlane). I trzeba przymykać obiektyw by uzyskać ostre zdjęcie - jednakże to i tak da nam lepsze rozmycie tła niż crop a dodatkowo wyższe wartości przysłony dają możliwość wyciągnięcia maksimum z obiektywu? Dobrze to rozumuję?

krisv740
[Usunięty]

ketras napisał/a:
każde zdjęcie z FF na dużych otworach przysłony będzie miało tę magię (będąc lekko mydlane)
- dobre! :mrgreen:

ketras napisał/a:
I trzeba przymykać obiektyw by uzyskać ostre zdjęcie... .... a dodatkowo wyższe wartości przysłony dają możliwość wyciągnięcia maksimum z obiektywu? Dobrze to rozumuję?
- obawiam sie ze raczej nie....

ketras 
Bywalec

krisv740 napisał/a:
obawiam sie ze raczej nie....

Czyli się myliłem, cóż pro nie jestem a człowiek uczy się całe, życie. Źle zinterpretowałem słowa MM .

siosio 
Maniak

Z Ketrasa jest ciężki przypadek...

ketras 
Bywalec

siosio napisał/a:
Z Ketrasa jest ciężki przypadek...

:lol: :sad: :shock:

komor 
Moderator

ketras, a nie masz czasem jakiegoś front/back-focusa na tym 5D? I pytanie drugie, czy mówisz o ostrości w centrum, na brzegu czy jakoś ogólnie? I trzecie pytanie: mówimy o RAW-ach wywołanych neutralnie?

ketras 
Bywalec

komor napisał/a:
ketras, a nie masz czasem jakiegoś front/back-focusa na tym 5D? I pytanie drugie, czy mówisz o ostrości w centrum, na brzegu czy jakoś ogólnie? I trzecie pytanie: mówimy o RAW-ach wywołanych neutralnie?

Wczoraj robiłem na wieczór przy iso 1600, bez wywoływania, przeglądałem pliki i takie odnosiłem wrażenie, że zdjęcia z 5D są takie mydlane a 50D jakby wyostrzone.

Dziś zrobiłem takie porównanie: zdjęcia wywołane ustawione światło słoneczne (wyzerowana reszta) jedno z 50D drugie z 5D (pytanie, które jest które):
zdjęcie pierwsze
zdjęcie drugie

Tutaj drugie porównanie:
Ostrość cały czas na prawe oko misia. Iso 100 f2.0 1/200 - wywołane z rawu wszystko ustawione na zero + światło słoneczne
pierwsze
drugie

krisv740
[Usunięty]

ketras, zdjecia makro /prawie/ do porownan puszki???
no daj spokoj....- rozdzielczosc sprawdzasz czy "magie".... ? :mrgreen:

ketras 
Bywalec

krisv740 napisał/a:
ketras, zdjecia makro /prawie/ do porownan puszki???
no daj spokoj....- rozdzielczosc sprawdzasz czy "magie".... ? :mrgreen:

Teraz sprawdzałem słowa, któregoś z forumowiczów iż w przypadku ustawienia parametrów crop f2.0 , ff 2.8 uzyskasz tę samą GO - tę samą magię pełnej klatki :razz:

Stąd porównanie pierwsze czy widać które jest z ff a które z cropa.W porównaniu drugim są oba na tych samych parametrach.

krisv740
[Usunięty]

ketras, w macro???!!

ketras 
Bywalec

krisv740 napisał/a:
ketras, w macro???!!

Te zdjęcia daleko mają do macro :oops:

krisv740
[Usunięty]

ketras, a jeszcze im dalej do portretu czy landszaftu....
poprobuj na osobie w odpowiednim oswietleniu...
nie patrz per pixel...
nie wiadomo co sprawdzasz...

ketras 
Bywalec

Według testu ff/bf wychodzi iż 50'tka 1.4 trafia w punkt w 50D a na 5D ma lekki front focus. :mad: :mad:

Odpowiedz do tematu