Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013 Pytanie o ładowarkę do Canon BP-511A
Mam pytanie.
Zastanawiam się nad kupnem ładowarki przede wszystkim do Ansmann'owskich zamienników: A-Can BP-511. Mam jedną - "Canon BATTERY CHARGER CB-5L", ale w momencie kiedy używam 2 akumulatorków i szybko potrzebuję mieć je znowu naładowane, rozważam zakup drugiej ładowarki, z tym, że ta oryginalna kosztuje ponad 200 zł, czy są jakieś równie dobre zamienniki, żeby nie płacić tyle?
-------
P.S. Uwaga praktyczna dla tych co się zastanawiają między oryginalnym Canonem BP-511A a Ansmannowskim zamiennikiem A-Can BP-511. Po trzech latach użytkowania - oryginał trzyma dużo słabiej niż zamiennik , także może ta informacja komuś pomoże, między kosztującym ponad 300 zł oryginałem, a kosztującym poniżej 100 zł zamiennikiem .
Moje zamienniki 511A wszystkie padły już dawno temu. Także ten Ansmanna. Oryginały cały czas działają a mają... około 7 lat.
Ładowarkę polecam Hahnel'a. Mam taką uniwersalną z wyświetlaczem mieszczącą dwa aku. Musiałem kupić bo canonowską przez przypadek wywaliłem do śmietnika.
Jakiś czas temu od tak po prostu wylicytowałem na allegro ładowarkę Canona za jakieś 20 czy 30zł, w świetnym stanie. Teraz mam 3 ładowarki i tej wylicytowanej używam jako 1 z 2 głównych i nie ma żadnego problemu.
Więc polecam poszukać na allegro, trafiają się dosyć często tanio te ładowarki.
A i trafiłem bez kabla, ale tego typu kabelek to grosze i często spotykany w różnych sprzętach. Mam jeszcze kilka gdzieś w szafce więc jak by coś to polecam się
MM a te 7-letnie akumulatory oryginalne to nie jest tak, że trzymają na 50-100 zdjęć i koniec powiedzmy(?), bo jeśli tak, to ich używanie - jak dla mnie - nie miałoby sensu, bo co z tego, że działa, jeśli trzyma krótko.
Ja sam jestem zdziwiony, jak mój oryginalny Canon krótko trzyma i jak duża jest to różnica w stosunku do zamiennika. Używam ich gł. teraz w war. około zera i często dużej wilgotności powietrza myślę - poranne wypady na ptaki i wiem, że w takich war. akumulatory działają znacznie krócej (w sensie praktycznym wiem), ale nawet wtedy to oryginał pada b. szybko, także to tak jakbym miał powiedzmy nie wiem 1 akumulator powiedzmy a nie 2, zaś ten oryginalny jakby trzymał parę razy krócej już niż zamiennik :/. Czasami kilkadziesiąt zdjęć zrobię czy przejdę godzinę na chłodzie i już koniec, zamiennik (oba używane od 3 lat) też słabiej trzyma (pewnie w dużej mierze od temperatury), ale wydaje mi się, że już dłużej, z tym że oryginalny to mi się rozładowuje, a potem na chwilę doładowuje, jak wykładam go potem z plecaka, w chwili kiedy zamiennik też już "pada", no to chwilę chodzi oryginał jeszcze, ale też nie za długo.
Ale teraz jak kojarzę, to i jak było jeszcze cieplej, to też oryginał już działał słabiej niż zamiennik i jak wkładałem do ładowarki, to ładował się od razu od "2 mignięć" (co ma sygnalizować 50% naładowania, jeśli się nie mylę, a to było w chwili, kiedy "padł" już), bo pamiętam, że czasem tak mialem i to było - przypuszczalnie, bo dokladnie nie pamiętam - tak właśnie z tym oryginałem, skoro on krócej teraz "trzyma", czyli jak rozumiem ma mniejszą pojemność albo teraz mniejszą. Obecnie jak w domu ładuję w ładowarce oryginał Canona i zamiennik Ansmanna, to Ansmann ładuje mi się w pełni, a oryginał tylko tak gdzieś od połowy, co rozumiem, że wynika już z jego "zużycia" i zmniejszości pojemności (?).
MM, mógłbyś sprawdzić jak się dokładnie nazywa Twój model ładowarki, bo próbowałem nieco szukać, ale taką jak Ty mówisz chyba nie znalazłem, bym sobie obejrzał.
[ Dodano: Sro 20 Mar, 2013 18:31 ]
Rozumiem, że ta ładowarka jest nieco większa też i mniej poręczna, bo musi być sporo większa chyba od tej oryginalnej - na jeden akumulatorek.
Ta ładowarka jest oczywiście większa i chyba już niedostępna. Nazywa się Hahnel Twin V Pro.
Co do moich zamienników to już się praktycznie nie ładują a oryginały choć słabsze niż kiedyś, ale cały czas działają. Sam się dziwię dlaczego...
MM, ona jest kompatybilna z akumulatorami do 50D hm
Jakie tam były aku bo miałem ten model ledwie z rok i nie pamiętam.
Pasuje do aku z 5D i z 20D. Ładuje mi mały aku z G9. Poszukaj sobie do czego to pasuje.
Co do czasu... nie włączałem stopera. Chyba podobnie. Gdyby była wielka różnica to bym chyba zauważył...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10