Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Mar, 2013 Co z tych modeli wybrać?
Wybrałem dwa aparaty kompaktowe (o lustrzankach nie myślę), które mi się podobają. Brałem pod uwagę:
1.przyzwoite parametry i jakość (zdjęcia i filmy-szkoda,że niema tego gdzie obejrzeć i porównać)
2.zasilanie -baterie lub aku AA
3.duży zoom
4.cena (do 650zł.- obydwa modele można w tej cenie dostać)
CANON SX130is oraz mniej znany jeśli chodzi o opinie: BENQ GH700.
Wiadomo Canon SX130 is to Canon-marka uznana (mam Canona A540 i jest całkiem niezły tylko brak stabilizacji).
Opinie na forach Canon SX130 is ma doskonałe.
Jest tańszy,mniejszy-choć to akurat mi nie przeszkadza i spełnia także zakładane oczekiwania.
Benq GH700 jest mi mniej znany,ale przemawiają za nim parametry optyki (niezły obiektyw,matryca CMOS -Sony), duży zoom,zasilanie no i wyglądem przypomina lustrzankę.
Ma tez wady jak to,że podczas kręcenia filmu i używania zoomu wyłącza się nagrywanie dźwięku i często zoom traci ostrość.
Tyle dowiedziałem się o tych modelach.
Teraz mam dylemat co wybrać.
Wiem,że są na tym forum profesjonaliści i ludzie bardziej doświadczeni niż taki amator jak ja.Może znajdzie się ktoś,kto by się wypowiedział na temat tych aparatów?Jeden z nich myślę będzie mój.
Czy znajdzie się ktoś ,kto użytkuje już Benq GH700 lub wie jak się sprawuje? Ten aparat kusi sporymi możliwościami. Tylko, że brak jakichkolwiek opinii o nim. Producent-wiadomo będzie go stawiał w jak najlepszym świetle. Opinie użytkowników są tu jak najbardziej mile widziane.
BenQ jest jak Acer w laptopach, z reszta obie wywodzą się z Continental Systems Inc. "Za tą cenę w markowych możesz tylko pomarzyć." - tak powinny brzmieć ich hasła reklamowe. Ładują w tani sprzęt świetne technologie jakich inne firmy nie chcą dawać z wielu powodów - od ekonomi i dopracowania po "asa w rękawie". I tak pozostało, że jak kupuje laptopa firma czy ktoś bardziej świadomy, to kupi "markę" - mniej wybajerzony, lepiej dopracowany z większym wsparciem i dostępnością części zamiennych, a jak ktoś nie ma kasy to połasi się na niską cenę za super technologie a potem będzie jak świnka doświadczalna. Podobnie jest z tymi aparatami. Poziom wykonania wygląda na OK, jakość fotek i filmów - "o kochany jak za tą cenę..." tylko awaryjność bliżej nieokreślona. W tym zestawieniu Canon wygrywa tylko wielkością, bo mieści się do kieszeni i migawką. Osobiście jak bym musiał kupić BenQ to wolał bym dopłacić 150zł do GH800.
Faktycznie Benq GH800 ma dużo więcej do zaoferowania niż GH700.
Co do ceny, to nie do końca jest to różnica 150zł. GH700 można kupić za 615zł., a GH800 ma być dostępny od marca za 1199zł. To jest blisko dwa razy taka cena. Raczej odpada.
http://www.conowego.pl/ak...-w-polsce-8703/
Oczywiście największą niewiadomą jest tu awaryjność sprzętu.Canon to Canon.
Z drugiej jednak strony każda firma musiała kiedyś być tą "nową". Co nie znaczy kiepską.
Canon SX130 - hmm fajny sprzęcik. "Bajerów" tyle ile trzeba. Opinie wszystkie prawie 5 na 5 też coś sugerują no i tak jak piszesz kieszeń w spodniach mu nie straszna.
Jestem więcej niż pewien,że Canon raczej sam mnie nie zawiedzie. Mam A540 od początku i nie mam zastrzeżeń. To dobra i sprawdzona marka.
Mam jeszcze czas by się nad wyborem zastanowić. Jeśli ktoś jeszcze ma ochotę coś napisać chętnie poczytam. Zawsze lubiłem wiedzieć możliwie jak najwięcej na temat tego co mnie interesuje. Lubię się uczyć choć wiek mam już raczej słuszny. Zauważam też, że sam sobie zaczynam odpowiadać na niektóre pytania.Trochę to śmieszne.
No tak, zobaczyłem za 850 (w przeliczeniu) w jakiejś promocji i zasugerowałem się tym, jako ceną na co dzień. Definitywnie mój błąd bo promocja była, ale zaraz po premierze i na GH700 z torbą kartą i czymś tam jeszcze, a nie na GH800.
Prawdopodobnie warto poczekać "kilka dni" i może coś po świętach pospada.
Zastanawiam mnie jeszcze ten SX130 IS i jego cena. Zasugerowałeś w pierwszym poście jako by ten model mieścił się w 650zł, a jak wiem to za tyle można znaleźć nowego SX210 IS lub SX220 HS. Ja mieszkam w UK więc troszkę inaczej patrzę na rynek, ale w znanej brytyjskiej sieci ostatnio kupiłem 2 sztuki SX150 IS po 69.99 funta, więc myślę, że i w Polsce idzie go dostać w podobnej cenie, bo te promocje tu to raczej lipa. Podnieść cenę sugerowaną i sprzedawać w promocji ...
Tak jeszcze chciałem ci zwrócić uwagę co do baterii/akumulatora. Kiedyś to też było dla mnie priorytetem - ale to z 7 czy więcej lat temu. Przy lustrzance nauczyłem się, pracować z dedykowanymi ogniwami i teraz kupując aparat dokupuję od razu "chińskie" akumulatorki. Jedna ważna rzecz, to by były optymalnie zbliżone do oryginału. Np do SX50 HS, za akumulatorek o takich samych parametrach jak oryginał dałem nie całe 5 funtów z przesyłką i specjalnie szukałem 920mAh bo z doświadczenia z innymi aparatami wiem, że np jak bym kupił 1400mAh to wytrzymał by krócej niż ten 920mAh, ale to inny temat. Dlaczego nie paluszki? Może wyda to się śmieszne, ale jeśli będziesz inwestował w akumulatory, to i tak i tak będziesz nosił zapas, a jeśli masz małe dzieci, to szybko zauważysz, że zabawki pochłoną każdą ilość. Pomimo 4 ładowarek i dokupieniu w tym roku do już i tak istniejących kilkudziesięciu, nowych 36 sztuk (24 lepsze dla siebie i 12 tańszych do zabawek - wszystkie "ready to use"), dziś miałem problem ze znalezieniem kompletu do lampy błyskowej i okazało się, że nawet mój awaryjny komplet 8 sztuk w sankach battery packa (tzw grip) został ograbiony. Tam gdzie idzie "specyficzna" bateryjka, nie ma takiego problemu.
Chyba masz rację. To prawda z tymi akumulatorkami AA.Trzeba ich mieć zawsze więcej.
Co do aparatu, to także "łypię" okiem na Canona SX220HS. Jest sporo lepszy od SX130is.
No i za taką cenę faktycznie można go dostać. Jest mały, mieści się w kieszeni, metalowa obudowa, spory zoom, dobra matryca CMOS.
Podobno świetnie też robi filmiki. To może zaważyć na moim wyborze. Jeszcze pomyślę trochę. Jeszcze mam trochę czasu. Trochę się obawiam awaryjności tych Benq. Mało jest opinii na ich temat. Parametry ich powalają, ale to nie wszystko.
2-3 lata temu kupiłem żonie SX210IS. Radzi sobie na jednej baterii, bo praktycznie nigdy nie zdarza jej się robić pod rząd więcej niż 100-150 fotek, a ma za sobą około 10k zdjęć bo fotografuje ciuszki. Nie wiem jak będzie teraz, bo kupiłem jej Eye-Fi, a to jednak trochę dodatkowo pochłania prądu. Filmy też są całkiem dobre i wiem, że ten model mogę mogę szczerze polecić.
Canon SX220H to bardzo dobra jakość filmów,więc jeżeli jest to jedno z Twoich kryteriów podczas wyboru aparatu,to jak najbardziej warto się nim interesować. Daj znać na który model ostatecznie się decydujesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11