Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Mam mały dylemacik. Obecnie posiadam Canona 60D + obiektyw Tamron 17-50 2,8 VC i myslę nad małą zmianą AF mnie denerwuje i trochę ISO niestety. Fotografuję głównie ludzi (zdjęcia studyjne, plener, imprezy/koncerty). Myslałem na początku żeby tylko obiektyw zmienić na Canona 24-70 2,8L USM czytałem czytałem potem pomysł padł żeby samo body wymienić przykładowo na Canona 7D lub 5D mark II i zostawić obiektyw Tamrona do jednego z nich a na koniec przyszedł mi pomysł żeby może używane kupić któreś z tych body i obiektyw Canona 24-70 L. Sam już nie wiem co zrobić może mi doradzicie bo mam mętlik w głowie już
Ps. A może obiektyw Canon EF-S 17-55 2,8 IS USM ? :/
Skoro przy tamronie denerwuje Cię ISO, to taka zamiana Cię nie uspokoi
draken7 napisał/a:
potem pomysł padł żeby samo body wymienić przykładowo na Canona 7D lub 5D mark II i zostawić obiektyw Tamrona do jednego z nich
Pomysł z 5D2 wydaje mi się najlepszy, tylko do niego nie ma co zostawiać tego tamrona - trzeba nabyć inny obiektyw.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 23 Mar, 2013
Sunders napisał/a:
Pomysł z 5D2 wydaje mi się najlepszy, tylko do niego nie ma co zostawiać tego tamrona - trzeba nabyć inny obiektyw.
to będzie jeden z gorszych pomysłów, szczególnie w kontekście tego:
draken7 napisał/a:
i myslę nad małą zmianą AF mnie denerwuje
tamron jak wiadomo ma dość zawodny af i denerwująco niecelny, połaczenie np. 5d2+24-70/2.8 wcale nie bedzie działało szybciej, może celniej ale nie szybciej.
draken7, zastanów się nad 6d i używanym c24-70, jeżeli dasz rade naciągnąć budżet, to będzie to juz zestaw na lata, z lepszym af-em a wyższe iso wygląda lepiej niz z 60D czy 7d.
Wolałbym przesiadkę na nikona, tylko nie wiem draken7 jakie masz jeszcze szkła pod tego canona.
Poczytałem o tym Canonie 6d i całkiem przyzwoite body tylko niestety jak bym go wybrał to przez pewien czas bym musiał zostać przy moim Tamronie a nie wiem czy to dobry pomysł :/
Mam jeszcze 2 szkiełka czyli Canon 50 /1,8 i Tamrona SP 70-300 /4
Z Nikonem nigdy nie miałem do czynienia zawsze to był Canon (pstryczki, lustra).
Poczytałem o tym Canonie 6d i całkiem przyzwoite body tylko niestety jak bym go wybrał to przez pewien czas bym musiał zostać przy moim Tamronie a nie wiem czy to dobry pomysł :/
Zły, bo Tamron 17-50 2,8 VC jest przeznaczony do współpracy z lustrzankami o matrycy klasy APS-C.
draken7 napisał/a:
Mam jeszcze 2 szkiełka czyli Canon 50 /1,8 i Tamrona SP 70-300 /4
I tylko tymi szkiełkami musiałbyś się przez pewien czas posługiwać w razie zakupu 6D.
I tylko tymi szkiełkami musiałbyś się przez pewien czas posługiwać w razie zakupu 6D.
plus opylając Tamiego to w sumie ciężko będzie coś w miarę szerokiego dobrać na pełną klatkę. Ewentualnie używka C20mm/2.8 lub w ostateczności C28mm/1.8.
draken7, tak czy siak to trochę słabe szkła pod 6d. Ale to tylko moja subiektywna opinia, jako zwolennika zbierania dobrej szklarni z późniejszą dobrą puszką
tamron jak wiadomo ma dość zawodny af i denerwująco niecelny, połaczenie np. 5d2+24-70/2.8 wcale nie bedzie działało szybciej, może celniej ale nie szybciej.
Mnie się wydaje, że AF w 5d2 plus 24-70L będzie szybszy od 60D z Tamronem 17-50. 24-70L ma USM
I polecałbym właśnie 5Dmk2 - używkę można poniżej 5 tysięcy dostać plus tego 24-70L albo starszą wersję 28-70L
moim skromnym zdaniem, wydaje mi się że w tym przypadku należy skupić się raczej nad doborem szkła (szkieł), a niekoniecznie puszki.
ponadto używam 5d2 z "budżetowymi" elkami oraz jasnymi stałkami i nie uważam, że jest to zestaw jakoś "wyjątkowo wolny" do zastosowań podanych przez założyciela wątku.
Ponieważ kolega praktycznie musi kupić wszystko, czyli aparat i obiektyw to zastanowiłbym się nad N D600. Mimo, że nie można włączyć tak wysokiej czułości jak w 6D, to na tych czułościach które są, sample wyglądają lepiej z D600. Trochę mniejsze szumy.
I jest znacznie tańszy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Mar, 2013
siosio napisał/a:
Mnie się wydaje, że AF w 5d2 plus 24-70L będzie szybszy od 60D z Tamronem 17-50. 24-70L ma USM
50/1.4 też ma, co to za argument. Chociaż akurat usm z 24-70 działa petardowo ale na body, które ma porządny układ af.
siosio, zauważalnie szybszy nie będzie, będzie celniejszy.
siosio napisał/a:
albo starszą wersję 28-70L
no tego bym nie polecał, ciężko jest dorwać niepotargany egzemplarz.
lexus napisał/a:
moim skromnym zdaniem, wydaje mi się że w tym przypadku należy skupić się raczej nad doborem szkła (szkieł), a niekoniecznie puszki.
tak, jeżeli chce sie rozwiązać tylko polowe swoich narzekań to wystarczy skupić się tylko na szkle, wtedy opcja jest bardzo prosta 17-55IS ale pozostaje jeszcze nisko szumiące wysokie iso.
Czyli najlepszym wyjściem jest zakup 6d + Canon 24-70 L ? trochę martwi mnie fakt że ten obiektyw jest bez stabilizacji :/ na tamronie walę przy czasie 1/30 bez problemu a tutaj nie wiem jak to będzie :/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12