Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc przy wyborze aparatu.
Autor Wiadomość
piciu666 
Nowy
UP THE IRONS!

Wysłany: Sro 14 Sie, 2013   Pomoc przy wyborze aparatu.

Witam szanownych forumowiczów.
Jestem posiadaczem Canon PowerShot S5 IS od 2007 roku. Niestety kilka dni temu aparat odmówił posłuszeństwa i zaczął robić strasznie ciemne zdjęcia przy robieniu zdjęć przy dobrym oświetleniu (dzień na zewnątrz). Gdy robię zdjęcie przed kliknięciem spustu migawki na wyświetlaczu jest jasny obraz (rzeczywisty) gdy lekko przyciskam spust w celu stabilizacji obraz na wyświetlaczu ściemnia się. Zdjęcia wychodzą ciemne. Zauważyłem również, że aparat zaczął gubić ustawienia. Czytając o podobnych przypadkach prawdopodobnie uszkodzony jest fleks migawki czy coś takiego ;) - koszt naprawy 300-400 zł. Myślę, że nie opłaca się ta naprawa dlatego też chcę nabyć nowy aparat. Tutaj zaczynają się schody.
Jestem w temacie fotografii amatorem, według mnie S5 robił bardzo dobre zdjęcia. Głównie korzystałem z ustawień dedykowanych, czasami gdy były takie możliwości robiłem kilka zdjęć w różnych ustawieniach (dobieranych doświadczalnie, metodą prób i błędów) i wybierałem te najlepsze. Aparat pstrykał zdjęcia:
- wszelkie imprezy rodzinne, ze znajomymi itp. zarówno na dworze przy grillu jak i w pomieszczeniach przy sztucznych oświetleniu.
- wszelkie imprezy szkolne syna.
- wakacje, zdjęcia w plenerze dzień, wieczór itp.
- koncerty - wiadomo tutaj oświetlenie grało dużą rolę, przydawał się 12 krotny zoom S5
- mecze - zoom jak najbardziej się przydawał, oświetlenie bywało dobre więc mnie zdjęcia zadowalały.
Kupując nowy aparat nie chciał bym aby był gorszy od S5 i dawał radę w/w kryteriach robienia zdjęć. Czytając jednak opinie, testy itp. mnie jako amatorowi w/w temacie ciężko podjąć jednoznaczna decyzję. Wszystkie kompakty mające duży zoom mają ciemniejsze szkło niż mój S5, natomiast te które są porównywalne co do jakości zdjęć z lustrzanką mają zoom x4 i pies pogrzebany nie wiem co wybrać. Może zrezygnować z kompakta i nabyć lustrzankę z obiektywem dającym zoom zbliżony do S5, umożliwiającym robienie zdjęć głównie z dedykowanych ustawień. Proszę o radę i podanie typów. Budżet to jakieś 2000 zł ale nie jest to sztywna bariera. Z góry dziękuję za rady.

Reklama

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Sro 14 Sie, 2013   

Poradziłem na innym forum

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 14 Sie, 2013   

Kupowanie lustrzanki z "megazoomem" - czyli dłuższym niż 4x mija się z celem , bo nie po to pakuje się wysokiej jakości matrycę APS-C , żeby ją "zabijać" szkłem typu 18-200... choć i takie są produkowane. Po to są wymienne obiektywy. Dlatego lepiej kupić np. Pentax K-50 lub K-500 z dwoma obiektywami 18-55 i 50-200. Inna wersja zakup z 18-55 i dokupienie później Tamrona 70-300 (ok. 700zł). Pierwszy wystarczy ci w większości sytuacji domowych , drugi - do portretu i koncertów. Dlaczego Pentax? Bo daje w korpusie więcej niż inni producenci:
1.uszczelnienia,
2.pełny pryzmat - jasny duży wizjer ze 100% widzeniem kadru,
3.stabilizację obrazu w korpusie - co powoduje że nie wydzjąc dodatkowej kasy masz wszystkie obiektywy "stabilizowane". Nawet te stare manuale z analoga.
4. Sterowanie bezprzewodowe lampami dedykowanymi
5. elektroniczna poziomicę w dwóch płaszczyznach
6. mikroregulację kadru matrycą!
7. 6kl/s w zdjęciach szybkich i 3kl/s w wolnych seriach.
Za podobną kwotę kupisz też bardzo dobry kompakt lub bezlusterkowiec - jak Fujifilm , Paznasonic, Sony, Olympus. Testów sprzętu nie brakuje ani na Fotopolis ani na Optyczne , są też porównania obrazków jakie dają równe aparaty na tych samych czułościach. Do wyboru i koloru... Jest kilka tematów dotyczących lustrzanek i kompaktów - warto przejrzeć, bo ile osób , tyle rad.

piciu666 
Nowy
UP THE IRONS!

Wysłany: Pon 26 Sie, 2013   

Po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem, że lustrzanka raczej nie jest dla mnie. Skupiłem się na kompaktach niżej wymienionych:
- Fujifilm FinePix HS50 EXR
- Panasonic Lumix DMC-FZ200
- Sony Cyber-shot DSC-HX300
- Canon PowerShot SX50 HS
Sony mam okazję się dziś bawić i odczucia mam mieszane. Zdjęcia jak dla mnie niby ok ale czy lepsze niż w Canon PowerShot S5 IS którego używałem - ciężko stwierdzić. W stosunku do S5 wolniejszy, zoom ok.
Pozostałymi nie bawiłem się - jedynie macanko w sklepie. Wszystkie oprócz SX50 maja jaśniejszy obiektyw i tutaj boję się czy ten nowy Canon da radę w słabym oświetleniu. Co Wy byście polecili z w/w modeli i dlaczego? Zależy mi na tym aby zdjęcia nie były gorsze niż w S5 IS. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 27 Sie, 2013   

piciu666 napisał/a:
Co Wy byście polecili z w/w modeli i dlaczego? Zależy mi na tym aby zdjęcia nie były gorsze niż w S5 IS.

Ja Lumixa DMC-FZ200 ze względu na najlepszy obiektyw, najszybszą serię i najlepszą lampę błyskową.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 27 Sie, 2013   

Jakoś nie wiem co bym na twoim miejscu wybrał - kazdy z nich na mój gust daje obrazki niezbyt wysokiej jakości zapewne głownie z powodu dużego zooma. Chcąc mieć naprawdę dobre zdjęcia kierował bym się TYM Rankingiem Matryc i kupił jakiś bezlusterkowiec z 2-3 dobrej jakości obiektywami. Najlepiej stałoogniskowymi typu "naleśnik" żeby łatwo w kieszeni zmieścić. Pentax K-01 całkiem nieźle się do tego nadaje, ale nie każdemu się podoba.

Jeśli zaś nie - to wybierałbym wg wielkości matrycy (najlepiej CMOS) i jasności obiektywu.

[ Dodano: Wto 27 Sie, 2013 14:44 ]
Jakoś nie wiem co bym na twoim miejscu wybrał - kazdy z nich na mój gust daje obrazki niezbyt wysokiej jakości zapewne głownie z powodu dużego zooma. Chcąc mieć naprawdę dobre zdjęcia kierował bym się TYM Rankingiem Matryc i kupił jakiś bezlusterkowiec z 2-3 dobrej jakości obiektywami. Najlepiej stałoogniskowymi typu "naleśnik" żeby łatwo w kieszeni zmieścić. Pentax K-01 całkiem nieźle się do tego nadaje, ale nie każdemu się podoba.

Jeśli zaś nie - to wybierałbym wg wielkości matrycy (najlepiej CMOS) i jasności obiektywu.

Odpowiedz do tematu