Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kupiłem sobie w tym tygodniu Sigmę 50-500 EX RF APO ... i oficjalnie jest ona f/4-6.3, ale przy podłączeniu do aparatów (Canony) pokazuje przy 500mm f/5.6, a nie f/6.3. Ma ktoś taką Sigmę? Czy to normalne w tym modelu, czy coś zwalone z elektroniką?
Na f/11 AF też łapie więc nie bardzo rozumiem powodu tego oszustwa korpusu. Nie mogę znaleźć tego tematu o którym wspominacie. Jak by dało radę to poproszę o link.
Na f/11 AF też łapie więc nie bardzo rozumiem powodu tego oszustwa korpusu. Nie mogę znaleźć tego tematu o którym wspominacie. Jak by dało radę to poproszę o link.
Tu nie chodzi o przysłonę, jaka ustawia się do zdjęcia, ale o wartość maksymalną, ponieważ pomiar AF jest dokonywany na całkowicie otwartej przysłonie. Dlatego jak masz obiektyw np. 70-200/4, to AF działa nawet, jak ustawisz f/16, a jak podepniesz TCx2 i masz maks f/8, to wcale nie ruszy (na większości puszek).
Wszystko dlatego, że aparat najpierw dokonuje pomiaru ekspozycji i ustawia ostrość, później przymyka przysłonę i dopiero wtedy robi zdjęcie.
jest dokładnie jak napisał ryszardo: af "łapie" na f11 ,a nawet i wyższych wartościach ale ustawiany jest na maksymalnie możliwie otwartej przysłonie. dopiero w momencie wyzwolenia migawki listki domykane są do wskazanej wartosci, np do f11. zauważ ze jak bawisz się wartością przysłony to "dziura" w obiektywie nie zmienia sie. niezależnie od tego czy będziesz miał f2,8 czy f22. wyjątkiem oczywisice są szkła manualne z pierscieniem przysłony.
Wojmistrz napisał/a:
Nie mogę znaleźć tego tematu o którym wspominacie. Jak by dało radę to poproszę o link.
bo to nie był watek stricte odnoszący sie do tego tematu. byl to raczej watek poboczny, wiec moze byc problem ze znalezieniem.
Ja mam 50-500 OS, więc nowszy model. U mnie z D300s nie ma problemów - jest 6.3 i tyle pokazuje (choć przyznam, że używanie tego na pełnej dziurze nie ma sensu) Gdzieś, kiedyś jak szukałem info na temat tych obiektywów natknąłem się na jakieś amerykańskie forum, na którym ktoś wsominał że miał taki sam problem, coś było nie tak z obiektywem i gość oddał do sklepu albo do serwisu. Sorry, że bez konkretów, ale juz szczegółów nie pamiętam. Jedno jest pewne - jakkolwiek AF by nie działał, to aparat powinien wyświetlać poprawną wartość jeśli żadne pierścienie czy konwertery nie były użyte.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10