Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 08 Lut, 2008 Co wybrac - NIKONA D50 - D40x - CANON EOS 350D
Witam Was serdecznie.
Przepraszam z gory za moje klasyczne juz pytnie, ale mam naprawde oblrzymi zgryz jaki aparat wybrac...
Czytam wszystko co mi wpadnie w rece i praktycznie co artykul, recenzje zmieniam zdanie w kwestii wyboru.
W ostatnim czasie poznalem wiecej na temat aparatow, fotografii niz przez 23 lata
Do tej pory zdjecia robilem CANONem PS A560.
Szukam aparatu do solidnej nauki. Naprawde solidnej, wiec licze ze aparat w ciagu najblizszego roku napewno zmienie.
Przeznaczenie? Duzo wyjezdzam wiec napewno aparat pod kontem podrozy oraz zdjec sportowych - wspinaczka, snowboard rowery. W tych sytuacjach spedzam najwiecej czasu samemu i wiem ze pod kontem zdjec bedzie tak samo.
Bardzo prosze o wszelkie sugestie na temat tych trzech modeli. Kazda uwaga bedzie cenna.
A patrząc tak na to pod kątem twoje konta, to ile kasy chcesz wydać? Bo wiesz, aparat to nie wszystko. Najważniejszy jest obiektyw. Twój główny wybór to wybór systemu, czyli stojących za aparatem obiektywów. Musisz popatrzeć na to pod tym kątem - jakie zdjęcia chcesz robić...
A patrząc tak na to pod kątem twoje konta, to ile kasy chcesz wydać? Bo wiesz, aparat to nie wszystko. Najważniejszy jest obiektyw. Twój główny wybór to wybór systemu, czyli stojących za aparatem obiektywów. Musisz popatrzeć na to pod tym kątem - jakie zdjęcia chcesz robić...
Pieniadze - generalnie z obiektywem planuje wydac max 1700 PLN
Body do Nikona d50 znajde za ok 1100 i zostaje 600 na obiektyw.
350d znajde za ok 1300 plus obiektyw w przypadu d40x myslalem nawet na poczatek o kupieniu nowego za ok 1650 z kitowym obiektywem...
Wlasnie problem jest wyboru systemu. Trafiles w dziesiatke Gryzie mnie to strasznie bo nie mam mozliwosci porownawczych, poza tym co przeczytam. Technicznie wychodza bardzo podobnie. Wiem ze d50 jest najstarszym, ale zlego slowa o nim ciezko przeczytac.
Naprawde nie wiem...
Co masz na mysli pytajac jakie zdjecia chce robic? Rozwin mysl bedize mi latwiej samemy odpisac.
Mi tu pachnie zestawem d40x + 18-200VR. Najlepszy sprzet na wycieczki. Maly, lekki i uniwersalny. Ale czy o to chodzi przy ambitnej nauce fotografii?
Mi tu pachnie zestawem d40x + 18-200VR. Najlepszy sprzet na wycieczki. Maly, lekki i uniwersalny. Ale czy o to chodzi przy ambitnej nauce fotografii?
Edit. Ups spoznilem sie!
Dzieki za uwage.
Nie ukrywam ze sklaniam sie ku Nikonom z prostego powodu - te modele zapisuja na kartach SD, a te karty posiadam jeszcze ze swojego Canona PS A560. Wiec jest plus w ta strone. Jednak nie jetsem pewien czy to ma byc plus przy wyborze systemu na start...
NIKONA czy CANON - klasyk... Ale co ma wplywac na wybor dla osoby ktora dopiero zaczyna???
Edit. Ups spoznilem sie!
NIKONA czy CANON - klasyk... Ale co ma wplywac na wybor dla osoby ktora dopiero zaczyna???
Zalezy, co lubisz. Widoczki, czy zblizenia. Moze mala reporterka. Tu wchodzi kwestia ogniskowych i swiatlosily obiektywow. To mial Komor na mysli.
Obiektywy to niestety spory wydatek, a korpus jest tylko skromnym dodatkiem do nich. Nawet taki z wysokiej polki.
Wojenka nikon vs. canon to nic nowego, bo zazwyczaj konczy sie na tych aparatach, bo jest najwiekszy wybor szkiel do nich. Ja obecnie preferuje nikona, bo lepsze korpusy canona sa dla mnie zbyt drogie. Wczesniej bylem uzytkownikiem canona wlasnie.
Zalezy, co lubisz. Widoczki, czy zblizenia. Moze mala reporterka. Tu wchodzi kwestia ogniskowych i swiatlosily obiektywow. To mial Komor na mysli.
Obiektywy to niestety spory wydatek, a korpus jest tylko skromnym dodatkiem do nich. Nawet taki z wysokiej polki.
Wojenka nikon vs. canon to nic nowego, bo zazwyczaj konczy sie na tych aparatach, bo jest najwiekszy wybor szkiel do nich. Ja obecnie preferuje nikona, bo lepsze korpusy canona sa dla mnie zbyt drogie. Wczesniej bylem uzytkownikiem canona wlasnie.
CO lubie... No wlasnie... Tego chce sie dowiedziec kupujac aparat z polki amatorskich
Tak na serio, Patrze napewno pod kontem "reporterskim" z faktu jezdzenia czestego a w tym roku jeszcze czestszego.
Ludzie, miasta, ulice. Otoczenie. Miasto, zycie w poblizu.
Tak jak napisalem z racji zainteresowan sportowych napewno bede z aparatem na stoku, na torach rowerowych.
Znalazlem opinie ze kupic najtanszy korpus jaki znajde, a dobry do tego najlepsze szklo na jakie mnie stac... I patrzac przez pryzmat tej opinii wychodzi mi d50 plus naprawde dobry obiektyw...
W pierwszym momencie kiedy powiedizalem kupuje lustrzanke - pomyslalem Canon. Jednak czytam, przegladam, czytam... Coraz bardziej sklaniam sie jendak w strone Nikona... No kurde... Dramat - tez tak mieliscie???
A moze na poczatku tak bardzi sie tym nie zameczac? Tylko kupic robic poznawac inne i decydowac przy pierwszej przesiadce? Moze taka droga? Co sadzicie?
Canon nie ma nic ciekawe do zaproponowania w entry i semi-pro, jedyne sensowane puszki Canona są dla pro, w innym przypadku przepłaca się tylko.
Ja bym na twoim miejscu nie ładował się w jakieś stare aparaty, używkę kupisz bez gwarancji i leżysz jak coś padnie. Popatrz na Pentaxa i Sony, o wiele lepsze systemy dla zaczynających przygodę z lustrzankami. Nikon zaczyna się od d300 a Canona od 5d, niższe modele tych producentów są niszczone przez konkurencję.
Ja bym na twoim miejscu nie ładował się w jakieś stare aparaty, używkę kupisz bez gwarancji i leżysz jak coś padnie. Popatrz na Pentaxa i Sony, o wiele lepsze systemy dla zaczynających przygodę z lustrzankami. Nikon zaczyna się od d300 a Canona od 5d, niższe modele tych producentów są niszczone przez konkurencję.
Ok rozumiem wiec co proponujesz w takim razie z Pentaxa? Nie ukrywam ze bralem ta firme pod uwage, jak rowniez Olympusa....
Jakis konkretny model? Biorac pod uwage to co napisalme powyzej.
Nikon ma porzadny aparat niżej i nazywa się D80, Canon ma świetnego 40D, Sony zaczyna się tak naprawdę od A700 a Pentax ma świetnego K10D i właśnie pokazał się jego następca K20D. Ten ostatni może być wielce interesującym aparatem... Z tych aparatów najlepsze jakościowo zdjęcia będzie prawdopodobnie robił Pentax K20D a na drugim miejscu zdecydowanie stawiam na Canona 40D. Potem stawiam na K10D i A700 a na końcu jest D80.
Ostatnio zmieniony przez MM Pią 08 Lut, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Nikon ma porzadny aparat niżej i nazywa się D80, Canon ma świetnego 40D, Sony zaczyna się tak naprawdę od A700 a Pentax ma świetnego K10D i właśnie pokazał się jego następca K20D. Ten ostatni może być wielce interesującym aparatem... Z tych aparatów najlepsze jakościowo zdjęcia będzie robił prawdopodobnie robił Pentax K20D a na drugim miejscu zdecydowanie stawiam na Canona 40D. Potem stawiam na K10D i A700 a na końcu jest D80.
Wszystko fajnie... ale... Patrzac juz na d80 cena jest dla mnie za wysoka, poza tym aparat jest z przeznaczeniem dla osob ktore robia zdjecia a nie zaczynaja. Ja szukam czegos z nizszej polki... Kazdy kiedys zaczynal
Od Pentax K20D sporo poczytalem i faktycznie prezentuje sie calkiem calkiem, ale to jest polka za daleka dla mnie 4500 to ja narazie nie mam do wydania na aparat
Canon nie ma nic ciekawe do zaproponowania w entry i semi-pro, jedyne sensowane puszki Canona są dla pro, w innym przypadku przepłaca się tylko.
jesteś śmieszny.
[przepraszam za wtrącenie]
D40x będzie ok na start, ale mi osobiście nie podoba się to, że szkła muszą być dedykowane, ok będzie też 350D nawet z kitem [można kupić za (1400-1500zł zł nowy zestaw i jeszcze kartę CF)
EDIT: x przy D40
Ostatnio zmieniony przez igorax Sob 09 Lut, 2008, w całości zmieniany 2 razy
D40 będzie ok na start, ale mi osobiście nie podoba się to, że szkła muszą być dedykowane, ok będzie też 350D nawet z kitem [można kupić za (1400-1500zł zł nowy zestaw i jeszcze kartę CF)
Kazde wtracenie bedzie dobre... Choc co czytam to coraz wieksze skolowanie...
No wlasnie szkla dedykowane... Dlatego tez pomyslalem o d50...
Nie wiem czemu ale sklaniam sie wobec Nikonow. NIe umiem tego uzasadnic i zastanawiam sie tak naprawde miedzy d40x a d50... ewentualnie d40
Canona podalem bo jest w tym samym zasiegu finansowym, technicznym z tego co sobie czytalem. Ale nadal nie wiem...
Zapytam inaczej. Czy Wy sie kierowaliscie przy wyborze systemu w swoim pierwszym aparacie? Moze tak mi cos rozjasni
ignorax, sam jestes smieszny. KaleSony napisal dokladnie tak jak jest, a proponowany przez ciebie D40, to chyba najwiekszy badziew jaki w tej chwili mozna kupic, nawet dla amatora, {D40x to juz troche lepiej}.
Matromanow, bierz D70s + 18-70 na poczatek, nawet uzywany z malym przebiegiem. Taka moja rada.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15