Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tele do 600d
Autor Wiadomość
mmmeksyk 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Mar, 2013   Tele do 600d

Witam! Szukam teleobiektywu do swojej sześćsetki, zamierzam zająć się fotografią motoryzacyjną, koncertową i od czasu do czasu robię również sesje portretowe (w sumie zdarza mi się to dość często). Widziałem tutaj parę podobnych tematów odnośnie wyboru obiektywu, ale wolałbym, żeby ktoś mi doradził w związku z tym do czego mi ten obiektyw potrzebny.

W związku z tym, że chcę mieć coś co przyda mi się w fotografii koncertowej, poza lampą potrzebne mi jest jasne szkło ze względu na słabe światło.
Do portretów planuje również zakup canona 50mm 1.8 (ze względu na cene, poza tym chce się pobawić również w kręcenie filmów więc 50 wydaje się dobrym pomysłem, chociaż nie wiem czy to dobry wybór bo może być ciężko kręcić filmy o tematyce typowo motoryzacyjnej tym obiektywem).

W tym momencie mam tylko kita 18-55 mm. Nie wiem jaki zakup będzie odpowiedni w następnej kolejności, żeby ładnie dopełnić swój zestaw aby zmieścić się maksymalnie w kwocie 1500 zł.

Proszę o pomoc, z góry dziękuje!

Reklama

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Pią 01 Mar, 2013   

mmmeksyk, mówiąc o fotografii motoryzacyjnej masz na myśli szerokie statyczne kadry, czy raczej rajdowe (gdzie odległość będzie większa)?
Jeżeli rajdy to używka C70-200/f4, chociaż tu może być ciężko ze znalezieniem w miarę świeżej sztuki (raczej okolice 1700-1800).

mmmeksyk 
Nowy

Zdecydowanie szerokie statyczne kadry. Nie interesuje mnie typowo sportowa fotografia motoryzacyjna, bardziej interesują mnie fotorelacje z eventów i sesje plenerowe, ale automotive.

edit.
pioroon napisał/a:
mmmeksyk, mówiąc o fotografii motoryzacyjnej masz na myśli szerokie statyczne kadry, czy raczej rajdowe (gdzie odległość będzie większa)?
Jeżeli rajdy to używka C70-200/f4, chociaż tu może być ciężko ze znalezieniem w miarę świeżej sztuki (raczej okolice 1700-1800).

Nie da się ukryć, że c70-200 może być dobrym wyborem, zwłaszcza przy fot. motoryzacyjnej (w portretach też napewno, więc byłby dość uniwersalny), ale czy takie gabaryty i tak duży zakres ogniskowej przyda mi się w fot. koncertowej?

Bo da się go dorwać za 1500 np:
http://allegro.pl/canon-7...3054890376.html

Chociaż szczerze.. po prostu boje się używek! Poza tym kupując go już nie kupię 50, z resztą chyba by mi się nawet nie przydała.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

mmmeksyk, do koncertów to przede wszystkim to szkło jest za ciemne :(
Zresztą to wszystko zależy jaki masz wjazd na dany koncert, czy możesz robić zdjęcia spod sceny, czy będziesz potrzebował takiego zakresu ... skoro:
1. Foto moto - szerokie kadry.
2. Foto koncerty - być może szerokie.

... to może Tamron 17-50/f2.8 na początek?

mmmeksyk 
Nowy

pioroon napisał/a:
mmmeksyk, do koncertów to przede wszystkim to szkło jest za ciemne :(
Zresztą to wszystko zależy jaki masz wjazd na dany koncert, czy możesz robić zdjęcia spod sceny, czy będziesz potrzebował takiego zakresu ... skoro:
1. Foto moto - szerokie kadry.
2. Foto koncerty - być może szerokie.

... to może Tamron 17-50/f2.8 na początek?

Coś za coś, gdybym się tak nie bał używek to Twoją poprzednią propozycje brałbym bez większego zastanowienia, bo w portretach spełniłby się idealnie i w moto też (to dla mnie na tą chwilę najważniejsze) poza tym ładnie rysuje przy filmach. Może warto najpierw zająć się jednym, żeby z czasem dokupić coś jasnego do koncertów? Poza tym, czy nawet C 50mm/f1.8 nie byłby fajnym dopełnieniem na koncertach? Fakt, stałka, ale jasna! Ew C 50mm/f1.4 ale to już duża różnica w cenie. Po prostu nie wiem co robić, a bardzo bym chciał być zadowolonym z zakupu.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Skoro moto mają być statyczne i szerokie kadry to 70-200 nie spełniłoby swojej roli (za wąsko). Na szerokie kadry moto + szerokie koncertowe T17-50 na początek da radę. Poza tym do węższych ujęć koncertowych możesz się wesprzeć C50/1.8 (chociaż tu af nie da rady :( ), dlatego może lepiej na początek kup Tamrona i zbieraj na C50/1.4.

mmmeksyk 
Nowy

Moto statyczne, fakt.
Ale z tymi szerokimi kadrami to bym nie przesadzał, generalnie nie fotografuje się samochodów z użyciem małych ogniskowych, czy całkowicie szerokich kątów, czyli może się nie sprawdzić. Poza tym tele jest bardziej uniwersalne.
Z tymi koncertami to jest tak, że zanim zacznę to robić to może coś dokupie.
Tamron to dobry zamiennik kita, ale wątpie czy naprawdę sprawdziłby się w tym co chce robić. Jest kilka plusów na rzecz koncertów ale też kilka minusów na rzecz moto. (A bardziej zależy mi na tym drugim)
Cholera.. już nic nie wiem.

Co mogłoby być zamiennikiem tej Lki którą zaproponowałeś? Ale tańszym. Albo inaczej, takim żeby kupić nówkę?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

mmmeksyk, minimalne 70mm to wąsko na to statyczne moto. Tak mi się wydaje, w końcu musiałbyś robić z dość dużej odległości (ładnych kilka metrów) te fotki. W ogóle to i rybim okiem się fajnie moto robi :) Może wrzuć jakiś przykład, żeby było wiadomo o jakie ujęcia chodzi + info czy to będą fotki na ulicy, w jakich warunkach itp. Pamiętaj, że tu dobry postprocess jest nieunikniony.

Co do tele to Tamron 70-200/2.8 jest dobry, ale to te same pieniążki, za to lepsze światło.
Ciężko będzie znaleźć cokolwiek tańszego, co nie będzie porażką...

mmmeksyk 
Nowy

pioroon napisał/a:
mmmeksyk, minimalne 70mm to wąsko na to statyczne moto. Tak mi się wydaje, w końcu musiałbyś robić z dość dużej odległości (ładnych kilka metrów) te fotki. W ogóle to i rybim okiem się fajnie moto robi :) Może wrzuć jakiś przykład, żeby było wiadomo o jakie ujęcia chodzi + info czy to będą fotki na ulicy, w jakich warunkach itp. Pamiętaj, że tu dobry postprocess jest nieunikniony.

Co do tele to Tamron 70-200/2.8 jest dobry, ale to te same pieniążki, za to lepsze światło.
Ciężko będzie znaleźć cokolwiek tańszego, co nie będzie porażką...

Ten Tamron przekracza moje możliwości finansowe o dużo za dużo, nie dorwę go nawet za 2 tys.
Nie umiem podać przykładów ujęć bo po prostu będą różne, jeśli chodzi o warunki to typowo plenerowe, co więcej można powiedzieć?

A może poszukać jakiś uniwersalnych zoomów? Jak 18-200? Ale np C 18-200 f/3.5-5.6 IS jest duuużo słabszy optycznie i juz bym mógł być zawiedziony.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

mmmeksyk napisał/a:
A może poszukać jakiś uniwersalnych zoomów? Jak 18-200? Ale np C 18-200 f/3.5-5.6 IS

Tylko nie to :!:
To może zamiast przykładów, powiedz czy zapinając ten twój 18-55 dużo ci brakuje na długim końcu? Tak tylko sprawdzam, czy jesteś pewien, że aż takich ogniskowych potrzebujesz.

Podsumowując to skoro to plenerki to mega światło ci nie jest potrzebne. Dlatego od biedy do szerszych kadrów użyjesz 50/1.8 lub 18-55, a do dłuższych ogniskowych wziąłbym jednak 70-200/f4. Ten co wklejałeś wygląda na prawdę nieźle, szczególnie to że nie jest stary (na necie można czasem spotkać i 10 letnie +).

mmmeksyk 
Nowy

pioroon napisał/a:
mmmeksyk napisał/a:
A może poszukać jakiś uniwersalnych zoomów? Jak 18-200? Ale np C 18-200 f/3.5-5.6 IS

Tylko nie to :!:

:lol: spodziewałem się, że tak zareagujesz.

pioroon napisał/a:
Ten co wklejałeś wygląda na prawdę nieźle, szczególnie to że nie jest stary (na necie można czasem spotkać i 10 letnie +).

Szczerze? brałbyś go? czy się zastanawiał? Nie boisz się używek? Ta cena wydaje się aż zbyt kusząca.

Jak to ktoś napisał wcześniej
"Szkiełko to nie ma stabilizacji. Zastanawiam się, czy przy wiekszych zbliżeniach możliwe jest wykonanie ostrego zdjęcia "z ręki", czy statyw lub jakiekolwiek podparcie jest obowiązkowe (przy założeniu, że czas jest względnie krótki)" Mam tą samą obawe.

pioroon napisał/a:
To może zamiast przykładów, powiedz czy zapinając ten twój 18-55 dużo ci brakuje na długim końcu? Tak tylko sprawdzam, czy jesteś pewien, że aż takich ogniskowych potrzebujesz.

Właśnie brakuje, fotografując moto nie robię zazwyczaj ciasnych kadrów ani bliskich ujęć a staram się uchwycić całość. Rzadziej są to kadry z odległości 2 m, może mniej. Cały czas próbuje wytłumaczyć również to, że chce z niego zrobić swój nr 1. Rzadko wtedy będe zakładał kita czy 50. Po prostu chce zrobić ze swojego zakupu obiektyw którego będe używał najczęściej (zrozumiałe, że w pomieszczeniach, czy gdziekolwiek gdzie nie mam miejsca użyje 50, czy od biedy kita). Ale zazwyczaj jednak robię zdjęcia w plenerze.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

mmmeksyk napisał/a:
Nie boisz się używek?

Nie, ale trzeba sprawdzić.
mmmeksyk napisał/a:
"Szkiełko to nie ma stabilizacji. Zastanawiam się, czy przy wiekszych zbliżeniach możliwe jest wykonanie ostrego zdjęcia "z ręki", czy statyw lub jakiekolwiek podparcie jest obowiązkowe (przy założeniu, że czas jest względnie krótki)" Mam tą samą obawe.

Jeżeli robisz statyczne zdjęcie to tylko wtedy IS by ci się przydał. Do dynamicznych ujęć IS się wyłącza (jeżeli się go ma). Poza tym kwestia światła :) Czyli jak masz takie warunki, żeby użyć krótkiego czasu (przy używalnym ISO) to jest dobrze. Generalnie większość ludzi potrafi utrzymać "czas/ogniskową", czyli w tym przypadku na długim końcu 1/200sek. Ja dla pewności z moim uchwytem robię 1/250 i krótsze.

mmmeksyk 
Nowy

pioroon napisał/a:
mmmeksyk napisał/a:
Nie boisz się używek?

Nie, ale trzeba sprawdzić.

Sprawdzić? Jak sprawdzisz? Dostaniesz i jak się okażę, że jest coś nie tak.. 1500 zł to dużo ;)
Duże ryzyko ale wydaje mi się, że warto. Ciekawe czy jest tu jakiś szczęśliwy posiadacz tego szkiełka.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Najlepiej kupować gdzieś, gdzie masz blisko ... może uda się upolować.
Wtedy sprawdzasz szkła wizualnie + strzelasz testowe foty na bf/ff i jest git :)
Minusem jest to, że jeżeli wymagałby kalibracji to musisz niestety za to zapłacić na żytniej (to konkretne szkło już gwarancji nie ma).

mmmeksyk 
Nowy

Jak ktoś będzie mi w stanie doradzić jeszcze coś innego, to bardzo proszę, bo trochę mało tych propozycji ;)

Odpowiedz do tematu