Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 21 Maj, 2013 Problem z mostkiem w Nikonie SE
Witam,
Mam kłopot z mostkiem w lornetce Nikon SE 8x32. Lornetkę mam około 4 lat. Problem polega na tym że jak wyreguluję odpowiednio rozstaw okularów w lornetce to gdy trzymam ją tylko jedną ręka to druga nietrzymana część zjeżdża w dół tak że muszę ponownie regulować rozstaw. W zimie ten problem nie występował. Po prostu w niskiej temperaturze mostek raz ustawiony trzymał się jak należy. Teraz jak się zrobiło ciepło zauważyłem tą wadę. Nie bardzo wiem jak ją usunąć.
Może ktoś miał podobny problem i wie jak można to naprawić. Może ktoś zna jakiegoś fachowca który jest w stanie to naprawić. Najlepiej z Wrocławia. Problem jest niby błachy ale strasznie mi dokucza ciągłe poprawianie rozstawu okularów.
Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Rozumiem Arek że mówisz o serwisie Nikona w Warszawie. Nie wiem czy ma to znaczenie ale lornetka została kupiona w Wielkiej Brytanii.
Powiem szczerze wolałbym dać do naprawy jakiemuś specowi i zapłacić. Jak wyśle do Warszawy to mogę jej szybko nie zobaczyć. A teraz jest świetny okres na ptaki. Nie wyobrażam sobie teraz być kilka tygodni bez mojej lornetki. Tym bardziej że innej nie mam.
Czy oby napewno luz jest na mostku? Czy na całych ramionach lornetki? Pod przednią zaślepką powinna byś śruba odpowiedzialna za prace rozstawu lornetki.
Mam niestety to samo w Nikonie HG. Z tych samych przyczyn sie z tym pogodzilem. We Wroclawiu nikt tego nie chcial zrobic. Ja bym zapytal Astrokraka, "patrona spraw beznadziejnych". Aha, daj znac co zrobiles.
Zimą smar był gęsty.
Gdyby to była tania chińszczyzna, sugerowałbym dokręcić śrubę dociskową.
Jednak przy gwarancji i takiej lornetce, lepiej oddać do serwisu, nawet odpłatnie. Za opłatą zrobią szybciej niż na gwarancji (gdzie muszą pracować "gratis" ).
Lornetka z luźnym zawiasem to katorga przy użytkowaniu.
Ten Nikon nie ma wyjścia na statyw, więc zaślepka może być niezdejmowalna.
Niemniej można spróbować ją odkręcić, czy delikatnie ściągnąć i zobaczyć, czy nie jest poluzowana śruba dociskająca oś przegubu. Do przykręcania jej zazwyczaj jest potrzebny specjalny klucz, który można łatwo dorobić samemu.
W sowieckich i rosyjskich lornetkach to był klucz z 2 trzpieniami, a oni kopiowali rowiązania techniczne m.in. od Niemców i Japończyków.
Dokręcanie z wyczuciem, w warunkach amatorskich nie powinno spowodować rozkolimowania lornetki.
Właściwie to na mostku to nie ma żadnego luzu. Po prostu tak jak już napisałem trzymając jedną ręką lornetkę druga część zjeżdża powoli w dół.
Próbowałem delikatnie ściągnąć zaślępkę z przodu ale jest ona z tworzywa sztucznego i boję się że jak siłowo zacznę zdejmować to zniszczę ją. Zresztą nie wiem czy istnieje w ogóle możliwość jej demontażu poprzez zdjęcie lub odkręcenie czy też jest ona przymocowana na stałe np. przeklejona.
Z tego co napisał Guliver to gdyby udało się ściągnąc zaślepkę to sama naprawa pewnie byłaby banalnie prosta czyli dokręcenie śruby.
Może to co teraz napisze jest głupie i niepoważne ale nie wiem czy w serwisie Nikona w Warszawie umieliby naprawić lornetkę. Oni zajmują się chyba w 100% aparatami i obiektywami. No chyba że ktoś już naprawiał tam swoją lornetkę i może podzielić się doświadczeniem w tej kwestii.
Z jednej strony chciałbym naprawić lornetkę bez wysyłania jej do Warszawy z drugiej strony boję się że jak zacznę coś kombinować sam przy niej lub oddam to nieautoryzowanego serwisu to będzie potem jeszcze większy kłopot.
Chyba zadzwonię (jeśli uda się w ogóle dodzwonić) do serwisu Nikona i zapytam jak sprawa wygląda.
Kivirovi rozumiem że próbowałeś usunąć tę wadę w swoim Nikonie HG ale ostatecznie
dałeś spokój. Wysyłałeś może lornetkę do serwisu Nikona.
Madrian masz rację fajnie byłoby mieć zapasową lornetkę ale nie stać mnie na dwa Nikony SE. Obraz jaki daje ta lornetka przebija prawie wszystkie inne często dużo droższe nie mówiąc o tych tańszych. Wiadomo fajne są lornetki Zeissa, Swarovskiego, Nikona EDG ale dla mnie za drogie. Po kilku letnim patrzeniu przez mojego Nikona SE jakoś nie bardzo wyobrażam sobie patrzenie przez gorszy sprzęt. To tak jakby jeździć mercedesem a potem wrócić do jazdy np. maluchem.
Kupiłem niedawno Opticron SR.GA 8x32 i jestem pod wielkim wrażeniem tej lornetki optycznie i mechanicznie rewelacja. Jednak spotkałem się z kilkoma opiniami o luzach na pokrętle ostrości. U mnie wszystko pracuje jak należy czyli czasami zdarzy się jakiś słabszy egzemplarz. Może warto skorzystać z serwisu nikona, SE to bardzo dobra lornetka i należy od niej oczekiwać japońskiej solidności.
Ja miałem dwa wieloletnie problemy z HG, jedna z muszli ocznych chodziła z oporem i właśnie ten luz. Muszlę wyregulował mi pan od aparatów na Kazimierza Wielkiego, ale regulacja przegubu wymagała dość głębokiej ingerencji i nie podjął się. W Polsce do Nikona nie wysyłałem bo jakoś nie zdążyłem wszystkiego uporządkować przed wyjazdem. W Kanadzie chyba też nie będę tego robił, zwłaszcza, że zostałbym bez lornetki...
Zajrzałem jak jest w moich Nikonach. W VIIkach śruba jest na płaski śrubokręt, ew. jakąś blaszkę i ma śrubkę ustalającą.
W EXach śruba jest na klucz 2 trzpieniowy.
W Fujinonie FMTR-SX też na 2 trzpienie+ śrubka blokująca. Czyli to taki "standard".
W Tento 7x35 również na 2 trzpienie, choć nie ma gwintu na statyw, to zaślepka jest odkręcana.
Bardzo fajnie problem regulacji luzu mostka jest rozwiązany w starej lornetce Voigtländer Braunschweig 8x25, bo można go zmieniać zewnętrzną, moletowaną śrubą przykręcaną palcami.
Guliwer chciałbym zapytać w jaki sposób udało się Tobie zdemontować zaślepki pod którymi są te śruby do regulacji mostka. Szczególnie chodzi mi o lornetkę Nikona.
Z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź.
Większość lornetek, zwłaszcza większych, ma w tym miejscu wyjście na statyw.
Zaślepka jest plastikową śrubką z gwintem prawym, czyli odkręcanym w lewo.
Po prostu palcami odkręcasz ją w lewo.
Ale Twoja lornetka wyjścia na statyw nie ma, więc nie wiem czy zaślepka jest odkręcana.
Powinna być w tej klasie sprzętu odkręcana, a nie "zalana", bo ta lornetka nie jest jakąś jednorazówką.
Ja obstawiam ze jest to naklejany plastikowy kapsel. Jesli byla by to odkrecana zaslepka juz dawno ktos by opatentowal adapter pod statyw alternatywny do piekielnie drogiego adaptera nikona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10