Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka do obserwacji przyrody
Autor Wiadomość
Paweł-P-ń 
Nowy

Wysłany: Pią 05 Kwi, 2013   Lornetka do obserwacji przyrody

Witam szanowne grono.Na wstępie przywitam się.Mam na imię Paweł i mam do was prośbę abyście rzucili waszym łaskawym okiem na kilka propozycji które dla was przygotowałem. Przejśmy więc do meritum sprawy.Potrzebna mi jest lornetka do obserwacji przyrody , najlepiej z ręki w słoneczne, bezchmurne dni a więc za dnia.Po przeczytaniu kilkunastu tematów na obecnym forum upatrzyłem sobie Nikona Action 10x50 CF za około 300 zł.To jest budżet który zamierzam na lornetkę przeznaczyć.Znalazłem ostatnio kilka ofert internetowych może byście rzucili okiem w ogóle co to są za lornetki i czy są wart uwagi:
a)http://www.gumtree.pl/cp-kolekcjonerstwo/wielkopolskie-poznan/rarytas-stara-polska-lornetka-wojskowa-436467455
b)http://www.gumtree.pl/cp-sprzedam-inne/wielkopolskie-poznan/lornetka-383593603
c)http://www.gumtree.pl/cp-kolekcjonerstwo/poznan/stara-lornetka-456880984

To tak na szybcika. Poznań nie jest dużym miastem ale te lornetki są tak rozrzucone że pół dnia bym musiał stracić aby je zobaczyć a szczerze nie mam za dużo czasu ze względu na charakter pracy.Wiem także że na giełdzie staroci w poznaniu są lornetki ale ceny mają z kosmosu.Z góry dziękuję za pomoc.

Reklama

septimanus79 
Bywalec

Wysłany: Pią 05 Kwi, 2013   

za 420 zł możesz mieć lornetkę Nikon Action Ex 8x40, która jest pewnego rodzaju standardem porządnej, niskobudżetowej lornetki do obserwacji przyrody. Z kolei najtańszą, rozsądną opcją jest Nikon Action VII 7x35 chętnie nabywany przez obserwatorów o chudszym portfelu - cena poniżej 200 zł.

Arek 
Redaktor

W zasadzie nic dodać niż ująć. Jak budżet pozwala, zawsze warto do Action EX dołożyć. A czy 8x40 czy 10x50, to już zależy od upodobań. Źrenice wyjściowe obie mają takie same.
Jak dużo łazisz za dnia, to lepiej chyba wziąć mniejszą i lżejszą 8x40.

Paweł-P-ń 
Nowy

Ciężar samej lornetki mi nie sprawia różnicy gdyż w plecaku zawsze mam spory balast specjalnie wkładany aby dociążyć plecak.Miałem dziś w ręku 8x40 Action VII i 10x50 nie ActionVII a jej następce(podobno optyka jest ta sama różnią się podobno gumą i to że dwie soczewki są regulowane).Ja jako laik nie zauważyłem żadnej różnicy jeśli chodzi o ostrość.Chyba się skuszę na Action VII 10x50 bo w sumię gwiazdy też można pooglądać.Nie chcę kupować droższej lornetki bo może się okazać że pooglądam trochę i ją położę na półkę.Sztywną cenę mam bo również można napisać dołóż 200zł i kup lepszą a następnie dołóż do tej sumy ze 100 zł i już masz jakiś konkret aż w końcu dojdziemy do ceny zaissa .Dziękuję w sumie za odzew.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

10x50 to dobry wybor i jest obecnie wzglednie tani. Mniejsza do przyrody tez sie sprawdzi ale jesli rozmiar nie ma az takiego znaczenia to pozostalbym przy 10x50. Ja sie niestety tez wpisze w koncepcje kolegow polegajaca na wyciagani dalszych kwot z Twojej kieszeni. Dlatego ze dobrze mowia. Ja jednak zaproponuje bys dolozyl tylko 90zl i kupil Delta Optical Silver. Jest uszczelniona wiec jak zmokniesz to nie bedziesz musial jej wyrzucac, podobnie jak spadnie do wody. Poza tym wygodniej lezy przy oczach, a jesli nosisz okulary to bedzie znacznie lepsza. Co do obrazu to ma przede wszystkim mniej uciazliwa aberracje chromatyczna, a to w dzien sloneczyny bardzo razi w oczy.

Paweł-P-ń 
Nowy

Wysłany: Sob 06 Kwi, 2013   

Za dużo napisaliście i mam mętlik w głowie.Po niedzieli jadę do sklepu bo zamówiłem telefonicznie nikona VII gdyż już go nie będą sprowadzali to zobacza też inne modele ale jestem sceptyczny co do zwiększenia budżetu z dwóch powodów:
a) pasja lornetką może być chwilowa
b)tak jak wcześniej pisałem do 300 zł , bo nie mam nikogo aby lornetkę w razie czego odsprzedać.
Nikt z was nie odniósł się do linków przeze mnie wklejonych dlatego ponawiam prośbę szczególnie zależało by mi na opinie na temat tej lornetki http://www.gumtree.pl/cp-...netka-383593603 gdyż jeśli się wyrobię to mógłbym po nią w najbliższych godzinach podjechać, zobaczyć.Z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się że jest prawdopodobnie produkcji radzieckiej/rosyjskiej.Ktoś z was zna tą lornetkę?

jacek struski 
Bywalec

Moim zdaniem to jest lornetka polska miałem podobną tylko 6x30 do obserwacji raczej marna. Bardziej jako kolekcja.

Abs 
Optyczny

Lornetki, które linkujesz mają bardziej znaczenie kolekcjonerskie niż użytkowe. Ceny są względnie atrakcyjne jak na zabytki. Podany ostatni link to albo stare BPC albo Zeiss 8x30.
Jeśli nie jesteś miłośnikiem starych klimatów a patrzysz przez pryzmat używalności to zostań raczej przy Nikonie 10x50 - to bardzo dobra lornetka i stosunkowo łatwo ją odsprzedać (jak by co).

Paweł-P-ń 
Nowy

Nie jestem miłośnikiem ani kolekcjonerem.Tak tylko zapytałem aby rozwiać moje wątpliwości.Miałem w rękach Tento radziecką 8x30 no i mi nie pasowało , podejrzewam że na tamte lata to był cud a w dzisiejszych czasach już chyba kolekcjonerstwo. Dzięki za odzew i tak jak napisałeś zakupie tego nikona i zdam relacje w tym temacie.Dziękuje za odzew.

konto usuniete 
Bywalec

Zanim kupisz tego Nikona polecam zajść na Garbary do Astrozakupów - jest tam spory wybór lornetek i dobra obsługa. Możesz powołać się na mnie ;)

kivirovi 
Optyczny

Idż rzeczywiście jak możesz do jakiegoś astrosklepu. Ja widzę ryzyko, że kupisz lornetkę za dużą i dlatego przestaniesz jej uzywać.

Paweł-P-ń 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013   

A więc na szybko i na skróty.Zakupiłem nikona VII 8x40 i jestem z niego zadowolony.Na razie patrzyłem przez okno a po południu albo jutro pójdę z nim w teren.Myślę że mnie nie rozczaruje.Na moje obserwacje amatorskie na działce z kawą i papierosem w ręku będzie idealna.Dzięki za wskazówki bo bym kupił 10x50 i już wiem że popełnił bym błąd.

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013   Re: Lornetka do obserwacji przyrody

Paweł-P-ń napisał/a:
Potrzebna mi jest lornetka do obserwacji przyrody , najlepiej z ręki w słoneczne, bezchmurne dni a więc za dnia.

Teraz zauważyłem ten fragment. Ciekawe czy nie będą Ci przeszkadzać odblaski które są zmorą Nikonów VII i EX.

kivirovi 
Optyczny

Bardzo dobry wybór dla działkowca.

Paweł-P-ń 
Nowy

Jak załapie bakcyla to może w przyszłości pomyślę o lepszym sprzęcie ale tak jak napisałem wcześniej znając mój zapał i 1000 pomysłów na minutę chęć posiadania a korzystanie to dwie różne bajki w przypadku mojej osoby.

Odpowiedz do tematu