Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013 Wybór LUSTRZANKI (reportaż) około 2500-4000zł
Witam.
Nie jestem obcykana w aparatach i liczę na Waszą pomoc.
Ogólna styczność z aparatami miałam, więc aż tak zielona nie jestem.
Nie trafiłam tutaj od razu. Wcześniej przeczytałam sporo rankingów, tematów
o tych aparatach i ich wyborze, ale najbardziej cenię sobie opinie użytkowników forum.
Cena: 2500-4000zł
Nowy - nie używany. Reportaż, czyli zdjęcia do gazet. Podana kwota jest na samo body, bez dodatków.
Aparat będzie służył do robienia zdjęć podczas reportażu.
Chciałabym kupić coś lepszego, aby było na jakiś czas.
Sprzęt będzie służył do pracy i będzie na siebie zarabiał (późniejsze wymiany obiektywów itp.)
Chętnie też dowiem się, z jakich sklepów polecacie zakupić takowy sprzęt.
Myślałam nad MediaMarkt, ale Wy na pewno wiecie lepiej.
Co do firmy, to zdążyłam zorientować się, że najlepiej wybrać Canona lub Nikona
i chyba w tej kwestii się nie mylę, a jeżeli tak, to proszę mnie poprawić.
Kamila69, w takim przedziale cenowym i do takich zastosowań proponuję do wyboru: Pentax K-5, Nikon D7000 lub Canon 60D, przy czym Canon najgorzej wypada pod względem obrazowania, Pentax ma dosyć charakterystyczny wybór obiektywów i nie każdemu może się podobać to co ma do zaoferowania, więc na placu boju zostałby Nikon Gdybyś do tych 4000 dołożyła kilka stówek, to mogłabyś pokusić się o Nikona D7100 albo Canona 7D, który wprawdzie matrycę ma ciągle jedną z gorszych w stawce ale za to autofokus, możliwości konfiguracyjne czy szybkość są z czołówki
W Fotojoker jest promocja na Nikon D7000 z 18-105 - jest za 3777 plus 300 złotych gratis na wybrane akcesoria przy zakupie.
Żeby się zmieścić w tej kwocie możesz też pomyśleć o Nikonie D5100 body plus sigma 17-70 f/ 2.8-4 - wydasz około 3300 . Masz słabsze body od D7000 (ale sama matryca jest tak samo dobra) plus zyskujesz na lepszym obiektywie od ciemnego i plastikowego 18-105.
Do reportażu nawet nie zaprzątałbym sobie głowy korpusami stricte amatorskimi. W Nikonie od D7000 w górę, w Canonie od 60D w górę, Pentax - tylko K-5 i pochodne... Skuteczny i godny zaufania AF to podstawa w tym wypadku.
Do reportażu to szybkość AF i jakość zdjęć się liczy. I za 4k to tylko puszka by była. Do tego jakieś jasne szkło też się nada. d300 + zoom 17-50/55 2.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10