Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Nie 07 Kwi, 2013
Pentax K-R - czy dam radę jako laik?
Autor Wiadomość
piotrek71207 
Nowy

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013   Pentax K-R - czy dam radę jako laik?

Witajcie,

Panie i Panowie,

mam dylemat okrutny. Poszukuję aparatu dla siebie. Aparatu który oprócz tego że spełni moje oczekiwania będzie potrafił "wciągnąć" mnie bardziej w wir fotografii. Fotografuję juz jakiś czas choć jest to tylko amatorskie cykanie. Sprzęt dotychczasowy to E410, DSC HX1, EPL 1 obecnie. Sony i Olymp idą na sprzedaż. Waham się nad kolejnym sprzetem. Tak jak pisałem jestem amatorem i nie zawsze wszystkie parametry i pokrętła potrafię ustawić jak trzeba ale chcę eksperymentować i się uczyć. Uwielbiam fotografować krajobrazy ale i jakieś amatorskie makro i portrety z głębią ostrości (co trudno uzyskać w kompakcie czy nawet bezlusterkowcu). Jako że wspominam fajne foto z E410 (pomimo że to niski model) chciałbym wrócić do lustra. Poczytałem o Pentaxie K-R. Szczególnie spodobały mi się duże możliwości w zakresie filtrów i "wariacji" już w momencie robienia fotek. Pytanie moje czy sobie z nim poradzę i czy kitowy obiektyw "da radę"? Nie jestem aż takim zapaleńcem ale mam swoje oczekiwania stąd moje pytania? Myślałem jeszcze o Panasonicu G3 a może jakiś kompakt do 2500 zł spełni moje wymagania? Będę wdzięczny za pomoc.

Piotrek

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013   

piotrek71207 napisał/a:
Poczytałem o Pentaxie K-R. Szczególnie spodobały mi się duże możliwości w zakresie filtrów i "wariacji" już w momencie robienia fotek.
To akurat bzdurne efekty, ich obecność lub jej brak nie powinien determinować wyboru, a poza tym, wszystkie korpusy amatorskie je mają.
piotrek71207 napisał/a:
Pytanie moje czy sobie z nim poradzę
To prosta lustrzanka dla początkujących - dlaczego miałbyś sobie nie poradzić? Jeśli to ma być Pentax, to sugerowałbym jednak K-30 - lepsza matryca, wizjer, AF, wygodniejsza obsługa, tryb filmowy, peaking...
piotrek71207 napisał/a:
czy kitowy obiektyw "da radę"
Zależy do czego... Ja bym celował w szkła pod opisane zastosowania, a przynajmniej jakiegoś 17-50/2.8... Problem tylko w funduszach - w 2500 się nie zmieścisz.

piotrek71207 
Nowy

Pytając o to czy dam radę miałem na myśli początkowe chwile korzystania z trybów półautomatycznych czy automatycznych - słyszałem że bywają problemy z AF w K-R. Dodatkowo z aparatu będzie korzystać też żona więc zależy mi żeby tryb automatyczny działał w miarę poprawnie.

Co do filtrów to zgadzam się że to bzdurki:) ale jednak Pentax daje tych bzdurek stosunkowo sporo w tym segmencie cenowym.

Jak oceniacie ogólnie trudność w poruszaniu się i obsłudze K-R? Jest w miarę intuicyjny?

jaad75 
Klub Pierdzieli

piotrek71207 napisał/a:
Jak oceniacie ogólnie trudność w poruszaniu się i obsłudze K-R? Jest w miarę intuicyjny?
Dla mnie jest intuicyjny, ale używam Pentaksów od lat... To co wkurza, to sposób dostępu do ISO, czy zmiany pomiaru światła - niby w K-30 jest podobnie, ale jest chociaż TAv i dwie rolki, a poza tym zmiana z AF-S na AF-C jest dostępna bezpośrednio z body, a nie w menu.

kojut 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
Dla mnie jest intuicyjny, ale używam Pentaksów od lat... To co wkurza, to sposób dostępu do ISO, czy zmiany pomiaru światła - niby w K-30 jest podobnie, ale jest chociaż TAv i dwie rolki, a poza tym zmiana z AF-S na AF-C jest dostępna bezpośrednio z body, a nie w menu.

Jest trochę inaczej :wink: Dla ISO jest dedykowany przycisk na krzyżaku (mnie nie wkurza). Pomiar światła i zmiana działania AF są dostępne w szybkim menu (przycisk Info- lepsze to niż kopanie zakładek). No ale k30 i tak lepszy. Jakby był wtedy, gdy kupowałem aparat to na pewno on byłby w moim posiadaniu.

piotrek71207 
Nowy

K30 jest sprzedawany w różnych wariantach:

18-55 WR DAL - zestaw za 2350 zł
18-55 WR + 50-200 - zestaw za 2750 zł

Cy ten drugi zestaw jest wart dopłacenia? Te kitowe obiekywy są ok?

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Ja na twoim miejscu bym kupił z 18-55 i odłożył kasę żeby w późniejszym czasie kupić jakąś jasną stalkę do portretów o których wspominałeś wcześniej. Na ciemnych obiektywach nie uzyskasz odpowiednio małej GO. W sumie zależy od ciebie, czy bardziej zależy Ci na tele czy na czymś do portretów.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kojut napisał/a:
Dla ISO jest dedykowany przycisk na krzyżaku (mnie nie wkurza).
Owszem, tylko trzeba wyjść z trybu wybieraka punktu AF, żeby zmienić czułość - mnie to strasznie wkurzało kiedy używałem K-r, zwłaszcza, że nie ma trybu TAv, którego używam zazwyczaj w K-Piątkach. Zresztą wybór czułości pod Fn w starych Pentaksach EL był jeszcze gorszy.
kojut napisał/a:
Pomiar światła i zmiana działania AF są dostępne w szybkim menu (przycisk Info- lepsze to niż kopanie zakładek)
Wiem, szybkie menu jest dość wygodne, ale i tak ma się to nijak do zmian ustawień bezpośrednio z korpusu.
piotrek71207 napisał/a:
18-55 WR DAL - zestaw za 2350 zł
To szkło sobie odpuść - optycznie jak inne 18-55, ale ma plastikowy bagnet i "odchudzoną" kiepską budowę. Jeśli już, to do K-30 szukaj zestawu ze szkłem WR (Weather Resistant). Generalnie jednak nie polecałbym zaczynać od ciemnych plasticzanych zoomów.

kojut 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
tylko trzeba wyjść z trybu wybieraka punktu AF, żeby zmienić czułość - mnie to strasznie wkurzało kiedy używałem K-r, zwłaszcza, że nie ma trybu TAv, którego używam zazwyczaj w K-Piątkach. Zresztą wybór czułości pod Fn w starych Pentaksach EL był jeszcze gorszy.

No tak. Ja walę przeważnie na środkowym i wybierak AF włączam jak jest potrzebny.

jaad75 napisał/a:
Wiem, szybkie menu jest dość wygodne, ale i tak ma się to nijak do zmian ustawień bezpośrednio z korpusu.

Nie mogę się z tym nie zgodzić.

jaad75 napisał/a:
To szkło sobie odpuść - optycznie jak inne 18-55, ale ma plastikowy bagnet i "odchudzoną" kiepską budowę. Jeśli już, to do K-30 szukaj zestawu ze szkłem WR (Weather Resistant).

Ja nie wiem czy tam błędu nie ma. Pisze o WR DAL a coś takiego nie istnieje. Jest albo jedno albo drugie. Co nie zmienia faktu- jak k30 to tylko z WR w zestawie.

jaad75 napisał/a:
Generalnie jednak nie polecałbym zaczynać od ciemnych plasticzanych zoomów.

Ja jestem zdania żeby w ogóle od zoomów nie zaczynać. No ale najtańszym sposobem na naukę jest właśnie zestaw z ciemnym zoomem, za który płaci się "grosze".

piotrek71207 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013   

Panowie,

poczytałem trochę pooglądałem testów i rzeczywiście K30 to najlepszy wybór. Z obiektywem WR jest opcja za 2390 i chyba tą wybiorę bo to dobra cena. I nauka nauka i jeszcze raz nauka:-)

Odpowiedz do tematu