Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Musze rozstać sie ze swoim 17-40L i planuje zakup czegoś do 1500zł
Obiektyw nie musi mieć dobrego swiatła(czyt. 2.8) lecz potrzebny mi szybki AF. Najlepiej jak by jego ogniskowa wynosiła 17-70(85) zastanawiam sie nad trzema obiektywami.
W canonie podoba mi sie silnik USM z którego obecnie jestem zadowolony. Czy Sigma ma tak samo wolny silnik jak moj 70-300?? Czy może jest on troszke szybszy i cichszy. To samo tyczy sie Tamrona.
jak ma sie ich predkość(sigmy i tamrona) do kita 18-55.?
Który z tych obiektywów jest najlepiej wykonany i sprawia wrażenie wytrzymałeg. Jeśli macie jakiś inny pomysł na obiektyw to prosze o porade.
Subiektywnie to Sigma 17-70 ma szybszy AF niż 70-300 APO, ale to wynika moim zdaniem z różnicy w zakresie ogniskowych (przy dłuższych ogniskowych mniejsza głębia ostrości, trudniej trafić, jak mi się wydaje). Ale jeśli ktoś szuka szybkiego AF to raczej trudno byłoby mi polecić tę Sigmę. Nie wiem jak na 40D ale na 400D próby śledzenia AF dziecka zjeżdżającego ze zjeżdżalni na placu zabaw kończy się w ok. 50% nieostrością. Mowa o ruchu obiektu w stronę obiektywu. Ale może to mój brak umiejętności?
Czyli jak szybki AF to tylko Canon USM... A jak z jakością zdjeci tego 17-85?? Czy jest aż na tak niskim poziomie jak 18-55(kit)?? Bo jesli tak to nie widze sensu w kupowaniu. Czytałem testy tego canona i troche mnie przestraszył. Czesto robie zdjecia na koncertach z bardzo małej odległości i boje sie beczki przy 17.
To najbardziej wina cienkiego all servo w AF-ie 400D
No jakoś z 70-200/4L działa zupełnie inaczej niż z moimi Sigmami
Wronę w locie złapałem jednym strzałem, pomimo kiepskiej pogody i jeszcze z założonym telekonwerterem 1,4, co z Sigmą 70-300 mi się nie udawało...
W zasadzie sytuacja bez wyjścia. Jak szybki autofocus to tylko Canon USM. Jaki jest EF-S 17-85 IS każdy widzi po wielu dostępnych testach. Może warto poczekać na przepowiadanego i wyczekiwanego już od dłuższego czasu jego następcę. Patrząc na to jak Canon ostanio poprawił kita 18-55 do 18-55IS (podobno kolosalna różnica - w tej kategorii oczywiście) to można mieć nadzieję że następca EF-S 17-85 IS też może być niczego sobie. Canon zapewne go unowocześni bo sam zdaje sobie sprawę z jego słabości np w USA oferując m.in jako kit do 40D obiektyw EF 28-135 IS to musi coś znaczyć. A tak zupełnie dla przekory i pół żartem może "na przeczekanie" kupić nowego kita EF-S 18-55 IS potem na pewno łatwo bedzie można go odsprzedać.
Nadal szukam obiektywu i nie wiem na co sie zdecydować.
W grę wchodzi jeszcze :
Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF)
Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro
Szeroki kąt mogę sobie darować. Bardziej zależy mi na końcowej ogniskowej. Fotografuje głównie przyrode. AF przydał by sie szybki ale to mam tylko w Canonie. A jak ma sie AF Tamrona i Sigmy do canona 18-55(kit)?? Chałas mi nie przeszkadza. Używał bym obiektywu głównie w ciemniejszych miejscach ale zawsze mam ze sobą statyw i nic mi nie ucieka wiec nie wiem czy aż tak bardzo potrzebuje swiatła 2.8. Bardziej przydała by sie stabilizacja. Tak jak pisałem fotografuje też koncerty(rzadziej) ale nawet w ciemnych pomieszczeniach używam lampy i przesłony na poziomie f8. Uznałem że moge zrezygnować z szerokiego kąta bo niebawem chce kupić coś co zaczyna sie od 10-12 do 20... Z góry dziekuje za odpowiedz.
Hej
Ja mogę napisać o Tamronie 17-50 f/2,8 którego posiadam. Wróciłem właśnie ze Szkocji w której wybrałem się do takiego oceanarium - tunel pod wodą, ciemno jak cholera. Jestem naprawdę bardzo mile zaskoczony poprawnością pracy AF w tych warunkach - ze 2 razy nie mógł doostrzyć ale to już w totalnej ciemni więc odpuściłem sobie walenie lampą rybkom po oczach. Do odgłosu wiertarki można się przyzwyczaić - przynajmniej słuchać że coś się dzieje
Pozdrawiam
Hej
Ja mogę napisać o Tamronie 17-50 f/2,8 którego posiadam. Wróciłem właśnie ze Szkocji w której wybrałem się do takiego oceanarium - tunel pod wodą, ciemno jak cholera. Jestem naprawdę bardzo mile zaskoczony poprawnością pracy AF w tych warunkach - ze 2 razy nie mógł doostrzyć ale to już w totalnej ciemni więc odpuściłem sobie walenie lampą rybkom po oczach. Do odgłosu wiertarki można się przyzwyczaić - przynajmniej słuchać że coś się dzieje
Pozdrawiam
PS Dodam jeszcze że światła tego obiektywu nie jest mi w stanie zrekompensować żaden USM.
Jaka jest dokładna różnica miedzy Tamronem 28-75 2.8 a 17-50 2.8 poza ogniskową i budową pod pełną klatke tego pierwszego...? I jak ma sie sigma 24-70 2.8 do sigmy 17-70 bodaj 2.8-4.0?
MM sprawe ogniskowej mam przemyslaną. obecnie na szerokim kącie mi nie zależy bo bede go uzupełniał w niedalekiej przyszłości o coś zaczynające sie od 10 może 12. A w razie czego mam jeszcze kita. Szkoda że musiałem sprzedać 17-40L A jak ma sie predkość AF Tamrona do Sigmy?? Jeśli chodzi o BF czy FF to z tym sobie poradze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11