Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 15 Lis, 2009
Nikon D90 - sterowanie bezprzewodowe
Autor Wiadomość
wodnikpl 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Lis, 2009   Nikon D90 - sterowanie bezprzewodowe

Jestem nowy. Poszukuję odpowiedzi od znawców NIKONA D90:
1. czy zewnętrzna lampa lub lampy (slave) mogą być sterowane lampą zabudowaną?
2. jeśli mogą, to czy siła błysku jest na tyle słaba by nie zostawić śladu na obiekcie?
Szukając odpowiedzi przepytałem wielu sprzedawców i nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi. Chcę uniknąć zbędnych wydatków na sterownik lub lampę master.
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 15 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sob 14 Lis, 2009   

Nikon D90 potrafi sterować lampami przeznaczonymi do systemu Nikon przez wbudowany w aparat sterownik, działający jako master. Oczywiście lampy muszą się komunikować jako slave w systemie automatyki tegoż producenta.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 14 Lis, 2009   

wodnikpl, siła błysku jest minimalna, zresztą to są przedbłyski, a więc pojawiają się przed otwarciem migawki (mimo że wydaje ci się że tak nie jest). W bardzo specyficznych warunkach, szczególnie gdy dużo szkła jest mogą się jednak pojawić odblaski. Remedium to albo sterownik SU-800, który nie błyska flashem, ale wysyła sygnały podczerwienią albo też zastosowanie takiej nasadki na lampę wbudowaną SG-3IR. Panel ten zakłada się jak lampę błyskową, tzn na stopkę; jego zadaniem jest blokada światła w kierunku obiektu.

bbeeaa 
Entuzjasta

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie 12 Maj, 2013   

Chcę wyzwolić bezprzewodowo SB 900, ustawiam lampę na tryb REMOTE, grupa A, chanel 1
Chyba niepoprawnie ustawiam w D90, bo nie wyzwala błysku. Jak to powinno wyglądać?
Kiedyś się w to bawiłam, dziś już nie potrafię : )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bbeeaa napisał/a:
Chyba niepoprawnie ustawiam w D90, bo nie wyzwala błysku. Jak to powinno wyglądać?
A otworzyłaś wbudowaną? ;)
Jeśli tak to w menu ustaw tryb wbudowanej w sterownik, kanał 1 i dla grupy A wybierz tryb pracy, np TTL.

bbeeaa 
Entuzjasta

Czy otworzyłam wbudowaną? Oczywiście, od razu po przeczytaniu Twojego postu : )
Ale nie błyska, pewnie przekombinowałam z ustawieniami. Mam nadzieję, że powoli dam radę.

[ Dodano: Nie 12 Maj, 2013 20:15 ]
Jest : )
Dziękuję bardzo.
Nie ogarniam lampy: )

[ Dodano: Nie 12 Maj, 2013 20:22 ]
Myślałam, że podczas zdalnego sterowania zewnętrzną wbudowana nie błyska.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

bbeeaa napisał/a:
Myślałam, że podczas zdalnego sterowania zewnętrzną wbudowana nie błyska.
A jak ma sterować? :smile:

bbeeaa 
Entuzjasta

Iiiiiiiile jeszcze przede mną : )

moronica 

Pomogła: 106 razy

bbeeaa, w takich przypadkach na wbudowana mozna zalozyc to lub jakis tanszy odpowiednik

bbeeaa 
Entuzjasta

Dzięki, moronika : )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bbeeaa napisał/a:
że podczas zdalnego sterowania zewnętrzną wbudowana nie błyska
Jeśli ustawisz w menu aparatu, że ma nie błyskać, to nie błyśnie. Ale przed otwarciem migawki błyśnie parę razy (tak szybko, że dla Ciebie to będzie jeden błysk). W ten sposób aparat przekazuje lampie zewnętrznej instrukcje jak ma się zachować i kiedy błysnąć. Lampa wbudowana jest po prostu wykorzystana jako "nadajnik podczerwieni". Dlaczego lampa? Ano dlatego, że błysk jest na tyle silny, że jest szansa, iż dotrze on daleko, albo do jakiegoś zakamarka, gdzie lampę ustawiłaś.

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Jeśli ustawisz w menu aparatu, że ma nie błyskać, to nie błyśnie.
Teoretycznie. W praktyce też błyśnie, tyle, że słabo. Wystarczy zrobić zdjęcie w lustrze, czy czymkolwiek odbijającym światło, żeby się przekonać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Teoretycznie. W praktyce też błyśnie, tyle, że słabo.
Właśnie dlatego jest ta zasłonka, którą wskazała moronika. Szczególnie przydatna przy foceniu kryształów ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Właśnie dlatego jest ta zasłonka, którą wskazała moronika
Wiem. :smile:

plan3s 
Uczestnik

Wysłany: Pią 17 Maj, 2013   

to ja się może podepnę:

Jeśli mój Metz posiada fotocelę, i kupiłbym sobie YN pod monopod, to czy mógłbym z poziomu lampy na master (metz), kontrolować ustawienia (manualne rzecz jasna) tego YN na statywie? Jakbym miał najtańszą lampę z ittl i fotocelą to czy mógłbym kontrolować Metza na statywie z TTL?

I kolejna sprawa, jeśli kupiłbym PocketWizarda PlusX (ten nowy, mały, tani), to czy potrzebuje jakiegoś nadajnika do Metza 52 AF-1, żeby wyzwalał się radiowo, czy tego typu lampy mają to już w standardzie? Znowu - mowa tu o manualu, bo wiem że zabawki do TTLa są drogie.

No i czy jest jakiś sposób żeby sobie przestawiać siłę błysku lampy na komunikacji radiowej z poziomu body/nakładki? Chodzi mi o sposób tańszy niż SU800 czy inne tego typu zabawki.

EDIT: http://www.foto-net.pl/sk...-moc-Nikon.html

Powiedzcie mi jak takie coś działa. Jest napisane że przenosi TTL ale nie chce mi sie wierzyć że za 175 zł mam wyzwalacz radiowy z TTLem jak najtanszy pocketwizard kosztuje 450. I YN622 do nikona ma funkcje Nikonowego TTL-a - czym te dwa nadajniki się różnią?

Odpowiedz do tematu